VIDEO Nervi, disperare şi neputinţă în faţa sediului APM, la rând pentru finanţare în programul Casa Verde: „Amărâţii n-au loc niciunde!“
0Supărare mare la sediul APM, astăzi, în prima zi de depunere a solicitărilor pentru finanţare în programul „Casa Verde“, o parte dintre cetăţenii veniţi dis-de-dimineaţă, unii de la 100 de kilometri de Slatina, aflând că se mai pot înscrie pe listele realizate de persoane care stau la cozi încă de joi doar pe locuri de la 300 în jos.
„E o nebunie ce se întâmplă. De ce naiba nu stăm la coadă de acum două luni?! De unde să ştim noi, dacă peste tot scrie că perioada de depunere e 10-24 octombrie, că se fac liste cu nu ştiu câte zile înainte?“, s-au revoltat cei sosiţi luni dimineaţa, foarte devreme. „Măi, oameni buni, sunt de la 100 de kilometri, cum să vin eu de nu ştiu câte ori pe zi, cu o săptămână înainte?“, a încercat o doamnă să convingă. „Păi, nu veniţi, doamnă, că nu mai plecaţi de aici, noi aşa am stat, în maşină, aici, cum am putut. Dacă pe noi ne-au bătut ploile aici, să vă lăsăm pe dumneavoastră aşa, pur şi simplu, să treceţi?!“, a venit imediat şi răspunsul.
„Eu pe site n-am văzut un astfel de anunţ. De ce n-au spus că se fac liste şi cu câte zile înainte?“, s-a revoltat altcineva. „Cum, domnule, eu eram pe 100 şi ceva şi acum nu mai sunt deloc!“, se aude din altă parte. „Păi, dacă aţi venit vineri şi n-aţi mai venit de atunci!“, i se răspunde prompt din cercul dur al celor care ţin evidenţa. „Nu vrei, domnule, să-mi pierd locul de muncă?! Nici la lucru nu mă mai duc, nu, sau cum!?“, continuă dialogul.
Jandarmii, luaţi la rost: „Aţi legalizat aceste liste!“
Nebunia creată, aceeaşi în multe judeţe, a fost în Olt girată de jandarmi, care, din dorinţa de a menţine ordinea publică, au făcut mult mai mult de atât, reţinând listele întocmite de cei postaţi la rând în ultimele două zile, iar astăzi continuând înscrierea. „Eu am venit azi-noapte la 1. Unde să mă înscriu, că mi s-a spus că jandarmii au plecat cu listele şi că vin dimineaţă. Şi dimineaţă, buluc. Ce e asta? Cine sunt jandarmii?“, s-a revoltat altcineva. În cele din urmă, sătui, probabil, de discuţiile care se ţin lanţ de câteva zile, jandarmii s-au revoltat: „Şi acum ce facem? Ţinem, sau nu, cont de liste?“, a venit întrebarea, după ce primii 20-30 de solicitanţi intraseră deja să-şi înregistreze dosarul.
„Păi ţinem, cum să nu!“, s-a auzit din dreapta. „Ce liste, domne, alea pe care le-aţi făcut voi, că vine unul şi treceţi 10 pe listă!“, s-a auzit şi din stânga, iar discuţiile, care s-au mai calmat în răstimpuri, au continuat pe tot parcursul zilei.
„Şi cei de la Jandarmerie trebuie să pornească de la un punct zero“
Reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului, care ţin să facă precizarea că nu sunt altceva decât poştaşi, pentru că proiectul este al Fondului pentru mediu, acolo se fac verificările finale şi acolo se stabileşte care sunt proiectele finanţate, au preferat să menţină o poziţie neutră.
Şeful APM Olt, Dorel Şteomlega, susţine că APM n-a susţinut în niciun fel întocmirea listelor şi că funcţionarii n-au niciun amestec, fiind responsabili doar de ce se întâmplă în instituţie. Sunt şase funcţionari care introduc în sistem informaţiile, programul este de la 9,00 la 14,00, dacă nu vin alte precizări, iar lucrurile sunt în aparenţă clare.
„Avem un fond de 3 milioane lei, asta înseamnă 200-210 dosare eligibile. În toată tevatura asta, eu am decât rolul poştaşului – primesc dosarul, îl verific dacă este în regulă, îl transmit on-line către Bucureşti.
(...) Cel mai corect era introducerea on-line a dosarelor, pentru că oricum decizia se ia la Fondul de Mediu. Nu ştiu dacă s-au făcut liste sau nu s-au făcut. Dacă s-au făcut, cei din stradă şi le asumă. Eu merg pe principiul primul venit-primul servit. Eu n-am niciun fel de implicare şi nici nu le recunosc. Cert este că şi jandarmii trebuie să pornească de la un punct zero. Nu poţi să controlezi aşa ceva. Sunt prea puţine dosare finanţate. Dosarele încep, de astăzi de la ora 9,00, să se depună. Oamenii ştiu, noi le-am explicat“, a fost poziţia şefului APM.
„A ţine o listă diminuează riscul producerii unor altercaţii“
Dacă reprezentanţii AMP Olt, care, conform declaraţiei directorului, militau pentru un „moment zero“, spun că au apelat la forţele de ordine pentru a se feri de neplăceri, la rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi motivează în acelaşi mod necesitatea întocmirii listei buclucaşe. „La nivelul conducerii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi s-a considerat că a ţine o listă diminuează riscul producerii unor altercaţii. Având în vedere acea masă mare de oameni s-a considerat că este o modalitate de a gestiona situaţia. (...) O listă, dacă este făcută, nu este ţinută de jandarmi decât în sensul că dacă cineva contestă, să se poată confrunta. Jandarmii au de fapt o copie a listei întocmite de reprezentanţii celor de acolo. Nu pleacă jandarmul cu lista. Iniţiativa a fost a persoanelor care s-au aşezat la coadă“, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Olt, lt.col. Niculae Niculăiţă.
Cum aplici în programul „Casa Verde“: „La Cartea Funciară e nebunie“