VIDEO Cum „se topesc“ în saloane pacienţii internaţi la Oncologie în Slatina: „Or face economie la curent, ca pe vremea lui Ceauşescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile care au creează în aceste zile un disconfort accentuat sunt şi mai greu de îndurat de pacienţii din saloanele lipsite de aer condiţionat din spitale. „Nici noaptea nu se răcoreşte“, spun aceştia.

Deşi vara 2018 nu a pus mari probleme, temperaturile, comparativ cu alţi ani, fiind suportabile, ultimele zile i-au pus la grea încercare pe cei care au diverse afecţiuni şi sunt obligaţi să le trateze în spital.

Viaţa de pacient la Oncologie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, e dificilă în orice moment al anului, ca în toate spitalele româneşti supraaglomerate, doar că la suferinţa specifică bolii s-a adăugat, încă de duminică, de când temperaturile au crescut apreciabil, şi căldura greu de îndurat din saloane. E la fel în fiecare vară, deşi spitalul a investit în anii trecuţi şi saloanele au fost dotate cu aer condiţionat.

„E de formă,  e doar de formă, nu funcţionează“, ne spune, supărată, o pacientă, ţintuită la pat pentru administrarea unei perfuzii, care se bucură că mâine  va părăsi unitatea medicală, se externează. „Murim, deschidem geamurile, uşa, doar-doar se face curent. Nici noaptea nu se răcoreşte“, confirmă altcineva, iar jaluzelele care fâlfâie din cauza curentului creat, deşi aerul e deja greu de respirat, şi e de de-abia 10,30 dimineaţa, confirmă cele spuse.

„Nici nu vreau să mă mai gândesc cum îmi e. Sunt de joia trecută, am o săptămână, de-abia aştept să plec. Aparatul ăsta de aer condiţionat l-am văzut şi noi pe perete, aici, dar cine ştie dacă funcţionează, nu l-au pornit niciodată. Or face economie la curent, ca pe vremea lui Ceauşescu“, spune un bărbat din salonul vecin,  care, ca şi colegii de suferinţă din salon, aşteaptă externarea ca pe o salvare. După prânz, mai spun aceştia, începe plimbarea pe holuri, unde mai speră să poată respira. „Să veniţi după-amiaza să vedeţi cum este, mi-e şi frică să-mi aduc aminte!“, e concluzia.

Pacienţii se „topesc“ în saloane, aparatele de aer condiţionat sunt de decor

În secţia de Oncologie, situată la etajul V,  sunt trataţi zilnic 30-40 de pacienţi, la internările în regim continuu adăugându-se şi pacienţii care vin zilnic, li se administrează perfuziile şi pot pleca acasă. Fiind lună de concedii, numărul este mai mic, însă în lunile în care tot personalul este la lucru se ajunge şi la 50 de pacienţi/zi, trataţi într-o secţie care suferă enorm de lipsă de spaţiu.

De la începutul săptămânii viitoare lucrurile vor fi chiar şi mai dificile, toţi pacienţii secţiei Oncologie fiind transferaţi  de la etajul V al corpului de clădire cunoscut drept Medicală, unde se află acum, în corpul central al spitalului, pentru că încep lucrările de reabilitare. În secţia gazdă, de Fizioterapie şi Recuperare, spaţiul pus la dispoziţie este chiar mai mic, atât pentru pacienţi, cât şi pentru corpul medical.

Speranţa privind îmbunătăţirea condiţiilor de cazare din spital şi-o pun şefii unităţii medicale slătinene tocmai în lucrările de reabilitare care încep, în corpul de clădire care găzduieşte secţiile Oncologie, Diabet şi Boli de Nutriţie, Gastroenterologie, Boli Interne, chiar de săptămâna viitoare. „Că nu funcţionează aparatele de aer condiţionat eu nu ştiu, nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă, nu am niciun referat de necesitate. După reabilitare însă toate saloanele vor avea şi sisteme de aer condiţionat“, a declarat managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite