Un nou dosar penal la orizont pentru Darius Vâlcov. Procurorii DNA au găsit lingouri de aur şi 90.000 dolari într-un seif al demnitarului
0Direcţia Naţională Anticorupţie pare să-l fi încolţit pe Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina între 2004-2012, ulterior senator şi ministru al Finanţelor. După ce, săptămâna trecută, DNA a anunţat începerea urmării penale în cazul lui Vâlcov pentru luare de mită şi trafic de influenţă, lucrurile au evoluat marţi – 24 martie, când procurorii anticorupţie îl acuză de alte fapte de corupţie petrecute de când este demnitar.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut, pentru a doară oară în mai puţin de o săptămână, aviz de la Senat pentru demararea urmăririi penale şi reţinere pentru Darius Vâlcov într-un nou dosar. Spre deosebire de prima solicitare a DNA, ce viza un dosar de trafic de influenţă şi luare de mită, de data aceasta este vorba despre fapte ilegale ce ar fi fost săvârşite de către Vâlcov de când a devenit demnitar, respectiv din decembrie 2012 când a devenit senator (PSD). Mai exact, Vâlcov este acuzat că, în perioada cât era deja demnitar, acesta s-ar fi ocupat de administrarea mai multor firme, prin interpuşi - este vorba despre o firmă de contabilitate, una de cadastru imobiliar şi una de avocatură.
În noua solicitare a DNA trimisă Senatului pentru încuviinţarea urmării penale se arată că, “în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru:
a. obţinerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale;
b. încuviinţarea reţinerii şi arestării inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii sus menţionate.
Cererile procurorilor anticorupţie are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi. Produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări ( trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conţinând următoarele:
- 90.000 dolari,
- 1.323.850 lei,
- 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme,
- un tablou cu ramă aurie, inscripţionat RENOIR,
- un tablou inscripţionat JEAN COCTEAU,
- o pictură pe lemn, inscripţionat AUREL ACASANDREI.
Aspectele descrise li se adaugă acelora pentru care a fost deja formulată o altă cerere anterioară (comunicat 538/VIII/3 din 19 martie 2015). Cererile de obţinerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale, respectiv de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Cererilor transmise le-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Demn de menţionat este că, tot marţi – 24 martie, senatorii jurişti au votat împotriva primei cereri a procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Darius Vâlcov, senator PSD - acuzat de trafic de influenţă, deşi s-a înregistrat egalitate, respectiv cinci voturi „pentru“, alte cinci „împotrivă“ şi o abţinere. Miercuri - 25 martie, solicitarea DNA de arestare preventivă a lui Vâlcov va fi supusă plenului Senatului, "la pachet" cu cea referitoare la colegul de partid tot de la Olt, Dan Şova.
Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:
Darius Vâlcov, fostul primar de Slatina, adus cu mandat la DNA