Tarife la căminele pentru bătrâni. Statul oferă locuri limitate, alternativa fiind azilele private

0
Publicat:

Tarifele pentru cazarea vârstnicilor în căminele publice se modifică la început de an. Prețul final pe care îl au de achitat persoanele asistate și/sau susținătorii acestora rămân însă accesibile, cea mai mare parte a cheltuielilor fiind suportată de către DGASPC.  

Cererea este mare, locurile în căminele publice sunt limitate FOTO: Pexels
Cererea este mare, locurile în căminele publice sunt limitate FOTO: Pexels

Consilierii județeni din Olt vor dezbate, la început de februarie 2024, un proiect de hotărâre cu privire la stabilirea contribuției lunare de întreținere datorată de persoanele vârstnice care dispun de venituri proprii și sunt îngrijite în căminele pentru persoane vârstnice din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt și/sau de susținătorii legali ai acestora, pentru anul 2024.

Conform acestui proiect, contribuția lunară de întreținere, stabilită individualizat în funcție de gradul de dependență al persoanei vârstnice, și care are în vedere cheltuielile de întreţinere, pentru hrană şi gospodărire, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, materiale igienico-sanitare, ar urma să se modifice astfel:

-          Gradul I, 1.570 lei – de la 1.544 lei în prezent;

-          Gradul II, 1.532 lei – de la 1.531 lei;

-          Gradul III, 1.498 lei - 1.509 lei.

Costul real al îngrijirii, care de asemenea va fi aprobat de către consilierii județeni în aceeași ședință, este de câteva ori mai mare, însă cea mai mare parte a cheltuielilor cade în sarcina DGASPC Olt (finanțată atât din fonduri repartizate de la nivel guvernamental, cât și din fonduri județene).

Pentru o persoană vârstnică aflată în gradul I de dependență, costul mediu lunar a fost calculat la 8.581 lei, pentru gradul II – la 5.371 lei, iar pentru gradul III - 4.126 lei.

Deși contribuția lunară de întreținere nu are o valoare foarte mare, pensionarii achită această valoare în funcție de cuantumul veniturilor personale lunare. Astfel,  se menționează în cuprinsul proiectului de hotărâre, „persoanele vârstnice care au venituri şi sunt îngrijite în cămin datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până la 60% din valoarea veniturilor personale lunare”.

Diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere se va plăti de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, însă și în privința acestora există o mențiune, fiind obligați să susțină această diferență „dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decat valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii”.

Doar 120 locuri disponibile, în Olt, în cămine licențiate de Ministerul Muncii

În județul Olt, posibilitățile de îngrijire a vârstnicilor în cămine specializate, licențiate de Ministerul Muncii, sunt limitate.

DGASPC Olt este furnizorul cu o capacitate de 100 locuri, disponibile în două cămine, la Slatina și Fălcoiu, în afara serviciului public existând un singur furnizor privat licențiat (licență obținută în toamna anului trecut), cu o capacitate de 20 locuri, într-un cămin din localitatea Teslui.

Cererea venită din partea comunității este mare, chiar și după descoperirile îngrozitoate din vara trecută, însă, cel puțin în privința locurilor disponibile în cele două cămine ale DGASPC Olt, posibilitățile de a admite noi beneficiari sunt extrem de limitate, spune directorul DGASPC Olt Rădița Piroșca.

În fapt, pentru fiecare nouă admitere se așteaptă eliberarea unui loc, cele două cămine funcționând la capacitate maximă.

O posibilitate de a se mări capacitatea de cazare pentru vârstnici se întrevede doar peste câțiva ani și este legată de proiecte aflate acum în derulare.

În ultimii ani, centrul din localitatea Cezieni aflat în structura DGASPC Olt, în care sunt îngrijite persoane cu dizabilități, a fost într-un amplu proces de reabilitare, astfel că persoanele rezidente aici au fost mutate în centrul din Slatina.

De asemenea, la centrul din Fălcoiu sunt în derulare lucrări de construire a unei noi clădiri, la finalul acestor lucrări planul fiind ca 50 beneficiari, persoane adulte cu dizabilități îngrijite în centrul din Slatina, să fie transferate la Fălcoiu.

Doar la finalizarea celor două investiții, și în funcție și de cadrul legislativ, se va putea analiza posibilitatea ca la centrul pentru îngrijire a vârstnicilor din Slatina să se suplimenteze numărul de locuri.

„Din păcate, în județul Olt nu sunt dezvoltate ONG-uri care să asigure servicii rezidențiale și nici măcar servicii de suport, cum sunt în alte zone ale țării foarte multe ONG-uri care acordă servicii. În județul Olt singurul serviciu este oferit de DGASPC. Or, politica națională este să se reducă sistemul public și să meargă spre ONG-uri, spre comunitate”, a precizat Piroșca.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite