Soţ şi soţie, participanţi la protestul faţă de legile Justiţiei iniţiat la Slatina: „Vrem să schimbăm ceva pentru copilul nostru, dar nu cred c-avem cu cine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul de la Slatina a rămas acolo a fost iniţiat, pe Facebook, în stradă coborând doar cinci persoane. Primii doi protestatari ajunşi la locul de desfăşurare au aşteptat două ore să li se alăture şi alţii.

Lavinia şi Doru Nicola şi-au lăsat cu părinţii copilul de un an şi jumătate şi au venit în faţa Prefecturii Olt duminică, 5 noiembrie, să-şi strige nemulţumirea. Lucrează în mediul privat, au salarii bunicele, ceea ce-i dezamăgeşte, însă, este viitorul pe care fiul lor îl poate avea în România. 

„Vrem să schimbăm ceva pentru el, dar nu cred că se va putea, n-avem cu cine. Chiar am crezut că se poate, având atâtea mijloace de comunicare, de informare, există atâta democraţie, şi cu toate astea să nu faci nimic...“, au spus dezamăgiţi tinerii.

Au ajuns în faţa Prefecturii Olt, locul de desfăşurare anunţat pe Facebook, puţin după ora 16,00. Au stat încă o oră ca alte trei persoane să li se alăture şi au plecat spre casă, dezamăgiţi, în jurul orei 18,00. „Sper să fie mulţumiţi cu decizia pe care-au luat-o, fiecare“, a spus cu amărăciune Doru, iritat de curajul pe care-l manifestă oamenii pe reţelele sociale şi care rar e pus în fapt. „Tot ce se-ntâmplă-n ţara asta e o mare nemulţumire, nu e nimic OK, toate făcute fără cap, peste noapte. Creşterile salariale şi aşa se fac foarte greu şi mai ales în condiţiile de faţă, în care legile se schimbă de la o zi la alta. Câţi patroni credeţi că vor creşte salariile? Câţi? Dar nu e vorba doar de asta, poţi să câştigi bine, dar doar asta contează?!  Avem spitale la standarde europene, să eliberăm deţinuţii, că sunt ţinuţi în condiţii grele, săracii?! Şi studenţii sunt mai amărâţi decât ei. N-au televizor în cameră, eu, cel puţin, n-am avut, şi stau şi ei tot cu gândacii şi cu mucegaiul pe pereţi. Câte şapte în cameră“, rosteşte pe nerăsuflate tânărul inginer.

Are, spune, aproape săptămânal oferte de lucru în alte ţări, şi el şi soţia, şi totuşi nu s-au gândit până acum serios să plece. Au rate la apartament, s-au întors în oraşul natal, dar de acum pun în cumpănă deciziile. „Nu ştiu, credeţi-mă, unde voi fi peste o lună, stai şi te gândeşti ce viitor va avea copilul tău“, a spus bărbatul

Urmează o lungă discuţie despre toate câte merg pe dos în România, despre condiţiile de coşmar din spitale, despre „nota de plată“, despre faptul că pentru o cezariană cumperi şi bisturiul şi aţa chirurgicală, dincolo de tarifele dinainte ştiute, de la portarul spitalului până la medicul care-ţi pune copilul în braţe, despre bătaia de joc de zi cu zi, spun tinerii, revoltaţi că atât de mulţi cunoscuţi care le împărtăşesc zi de zi dezamăgirile „stau, acum, la căldură sau la grătar, considerând că au alte lucruri mai bune de făcut“.

„Partea cea mai amuzantă este că noi nu simpatizăm niciun partid, pur şi simplu sunt foarte frustat de faptul că nimeni nu e-n stare să facă, cât de cât, curăţenie. Legile astea se schimbă peste noapte. Dacă-mi fac o firmă, fac un studiu de piaţă, fac o preconizare pe următorii trei ani, cum va merge, ce riscuri am, ce complicaţii, ce cheltuieli neprevăzute... Păi dacă se schimbă din două în două săptămâni câte o lege, îmi spune ce trebuie să fac cu angajatul, ce şi cum să plătesc,  se duce naibii bugetul.

Am prieten care are o firmă şi pur şi simplu n-a găsit să angajaeze, pentru că toată lumea vrea să stea acasă, cu ajutorul social, mai munceşte pe ici-pe colo şi, asta e. Ţara asta va deveni o ţară majoritară cu cei care sunt ajutaţi social şi de bătrâni. Celor de la putere le convine, doar de aici le vin voturile“, au spus, cu năduf, tinerii. După aproape două ore de împărtăşit păreri, tinerii au plecat către casă, jandarmii care au supravegheat de departe „protestul“ pregătindu-se, la rândul lor, să raporteze că şi-au încheiat misiunea. 

image

Ştirea iniţială

Evenimentul „Slatina – Marşul pentru Justiţie – Nu suntem o naţie de hoţi!“ a fost anunţat pe Facebook. Cetăţenii care doresc să se alăture celor pregătiţi să susţină în stradă independenţa Justiţiei sunt invitaţi duminică, 5 noiembrie 2017, cu începere de la ora 16,00, pe platoul din faţa Prefecturii Olt.

Organizatorii enunţă în evenimentul creat pe Facebook şi cele două mari  motive care au condus la organizarea de proteste, anume faptul că proiectul de modificare a Legilor Justiţiei a ajuns deja în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plen, într-o formă contestată inclusiv de magistraţi, un alt motiv fiind raportul negativ dat tot în parlament unui proiect de lege conform căruia condamnaţii penal să nu poată ocupa funcţia de preşedinte al ţării.
„ Inspecţia Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiţiei.
Numirea procurorilor-şef de către ministru, fără control din partea preşedintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice.

Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România şi cetăţenii ei. Ne putem lua adio de la o justiţie independentă.“, motivează iniţiatorii protestului. 
Proteste au fost anunţate astăzi în alte 21 de localităţi. Şi românii din străinătate au anunţat că vor ieşi în stradă pentru a susţine aceeaşi cauză, lista oraşelor fiind următoarea: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Alba Iulia, Arad, Târgu-Mureş, iaşi, Sibiu, Constanţa, Suceava, Rădăuţi, Oradea, Craiova, Braşov, Târgu Ocna, Deva, Zurich, Paris, Berlin şi localităţi din Scoţia. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite