Slatina: Unul din cinci olteni, la coada umilinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slătinenii sunt nevoiţi să stea la coadă pentru fiecare aliment
Slătinenii sunt nevoiţi să stea la coadă pentru fiecare aliment

UMILINŢĂ. 83.780 de nevoiaşi olteni vor primi ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană. Slătinenii beneficiari de ajutoare alimentare sunt nevoiţi să stea la coadă pentru fiecare aliment.

depozit loctrans

La Loctrans, este depozitat doar câte un aliment (foto)

Sărăcia îi determină pe olteni să se bucure şi pentru un kilogram de zahăr primit ajutor de la Uniune. Umilinţa de a sta la coadă pentru mâncare îi intrigă însă pe slătineni. Dacă în mediul rural caravana primăriei aduce la poarta beneficiarilor toate alimentele odată, cu excepţia laptelui praf care n-a sosit încă, în municipiul reşedinţă de judeţ situaţia este alta. Cei aproximativ 6.100 de beneficiari se pot prezenta în fiecare zi, între orele 8.00- 16.00 la sediul Loctrans, pentru a-şi ridica alimentele. Însă deplasarea nu se face o singură dată. „Este bun ajutorul. Sunt bune toate, că sunt degeaba, dar ni le dă întrerupte. Ce să fac, vin de mai multe ori, cu cei trei milioane jumate venit pentru trei persoane, nu mă pot descurca”, ne spune Elena Păun.

mirela popescu

Mirela Popescu a stat la coadă pentru un pachet de zahăr; peste câteva zile va veni pentru restul (foto)

Cu pachetul de zahăr în mână, Mirela Popescu îşi spune nemulţumirea: „Este bătaie de joc! Ce să fac cu un kilogram de zahăr? Păcat de pensionarii ăştia. Şi vin azi să iau zahătr, mâine făina, şi tot aşa, că tot n-am ce face acasă. E groaznic traiul. Ce vremuri am ajuns! N-am niciun fel de venit şi sunt nevoită să mă umilesc pentru mâncare. Am fost dată afară de la Altur în 2008, soţul este pensionar cu handicap, iar băiatul abia a terminat liceul. Caut să-l angajez şi să mă angajez şi eu, ca turbată. Nimeni nu te angajează”.  Două femei de etnie rromă ne spun aceeaşi nemulţumire - că nu li se dau alimentele toate odată.
„Vin în jur de 130 de persoane pe zi, cei mai mulţi dimineaţa. Programul a fost stabilit astfel încât să nu se creeze cozi imense, însă beneficiarii sunt nevoiţi să vină de mai multe ori, pentru că nu le putem da toate alimentele odată. Aşa ne vin, aşa le dăm; până şi listele sunt întocmite separat, pe fiecare aliment în parte. Sunt nemulţumiţi oamenii, dar vin să le ia”, declară Alin Radu, angajat al primăriei. Nemulţumirile oamenilor nu au ajuns însă şi la urechile autorităţilor. Consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Olt Miruna Sârghie spune că programul se desfăşoară în condiţii bune şi că nu sunt sesizate nereguli.

Mii de tone de alimente

La nivelul judeţului Olt, beneficiază de ajutor 83.710 persoane: 43.778 pensionari cu venit de până la 400 de lei, 20.577 asistaţi social, 12.445 persoane cu handicap şi 6.910 şomeri. Vor fi distribuite până la sfârşitul anului: 1.185, 181 tone făină, 586,443 tone mălai, 298,970 tone paste făinoase, 113,146 tone biscuiţi, 108, 544 tone zahăr şi 96,726 tone lapte praf. Pe raza judeţului au fost stabilite două depozite: la Jitaru şi Caracal.


INFO BOX
Raţia unui sărac
Fiecare sărac are o raţie egală: 14 kilograme de făină, 7 kilograme de mălai, 3,5 kilograme paste făinoase, 1,35 kilograme biscuiţi, un kilogram de zahăr şi 1,15 kilograme de lapte praf.
Furnizarea de ajutoare alimentare din fonduri europene pentru persoanele defavorizate se află în al treilea an de derulare în România.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite