Şase simptome ale accidentului vascular cerebral pe care le ignori. Cum poţi să previi AVC-ul - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul vascular cerebral este, potrivit studiilor clinice şi nu numai, a treia cauză de deces în lume. Deşi are cauze similare cu cele ale bolilor de inimă, accidentul vascular cerebral (AVC) se soldează cu urmări mult mai grave şi orice secundă de întârziere în acordarea primului-ajutor poate duce la moartea persoanei respective.

Specialiştii spun că cele mai multe persoane dintre cele care suferă un accident vascular cerebral (AVC) nu ştiu care sunt simptomele ce prevestesc un asemenea incident şi nici nu ştiu cum trebuie să se comporte într-o astfel de situaţie. Majoritatea dintre cei menţionaţi pun întâmplarea, în primă fază, pe seama unei situaţii de moment, dar îşi dau seama că este vorba despre ceva mult mai grav abia când este prea târziu.

Dr. Renică Diaconescu, medic specialist neurologie şi doctor în ştiinţe medicale, şeful secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean Slatina, afirmă că accidentul vascular cerebral este cauzat de o dietă necontrolată, bogată în grăsimi saturate care au ca urmare depunerea de colesterol în artere şi hipertensiune arterială.

”De regulă, accidentul vascular cerebral apare la persoane trecute de vârsta a doua, cu precădere trecute de 50-55 de ani, dar vârsta a scăzut semnificativ în ultimii ani. Ca şi cauze ale acestei noi situaţii se află dieta nesănătoasă - ce duce la creşterea tensiunii arteriale având ca rezultat direct faptul că inima lucrează mai greu -, fumatul, obezitatea, diabetul, dar şi stresul de la locul de muncă şi stilul de viaţă haotic. Există însă anumite semne pe care corpul le anunţă că preced un accident vascular cerebral, şi aici pot fi menţionate durerile acute şi subite de cap, tulburări de vorbire şi de vedere, slăbirea membrelor până la paralizie sau deformarea bruscă a feţei. În oricare din aceste condiţii, persoana respectivă trebuie neapărat să se prezinte la un medic cât mai urgent, de preferinţă în primele 24 de ore”, spune dr. Renică Diaconescu de la Spitalul Judeţean Slatina.

Renică Diaconescu

Printre cele mai frecvente simptome ce anunţă un AVC se află senzaţia de slăbire a puterii în membrele inferioare, chiar paralizie în cazurile mai grave. Un AVC afectează mai ales braţul sau piciorul care sunt opuse emisferei cerebrale unde s-a întâmplat atacul. Pentru a verifica o asemenea situaţie, specialiştii spun că trebuie să ridicăm mâinile cu palmele în sus şi să le ţinem în poziţie cam zece secunde: dacă ne cade vreunul dintre braţe în acest interval fără să-l fi coborât noi voluntar şi nici nu îl putem controla, atunci doctorii spun că este clar vorba despre un AVC.

Stările de vertij, adică ameţelile, sunt iarăşi foarte întâlnite ca şi simptome ale unui AVC.

image

De asemenea, un AVC poate produce probleme cu vederea, ajungând chiar la pierderea vederii la un ochi.

”Deformarea” figurii este şi ea un simptom al unui AVC: dacă nu ne putem controla o parte a feţei, atunci trebuie să ne prezentă cât mai urgent la un medic pentru că suntem pe cale să avem un atac cerebral. Tot aici intră şi amorţirea bruscă a braţelor sau picioarelor - mai ales pe o parte a corpului.

Chiar şi situaţiile în care apar dificultăţi sau tulburări în vorbire sau de percepere/înţelegere a unui dialog pot prevesti un atac vascular cerebral.

Alte simptome ale unui AVC pot fi durerile bruşte şi severe de cap, care pot apărea din cauza ruperii unui vas de sânge în creier sau epuizarea de oxigen în unele părţi ale creierului.

image

Specialiştii spun că asemenea incidente grave pot fi prevenite dacă ţinem cont de unele indicaţii: renunţarea la fumat, limitarea consumului de alcool, regimul alimentar bogat în fructe şi legume, scurte plimbări zilnice sau chiar mişcare la sala de sport,cel puţin şapte ore de somn pe noapte, stăpânirea furiei (persoanele agresive / nervoase prezintă un risc mai mare decât celelalte de a face un atac cerebral), consumarea de alimente bogate în potasiu (cartofi dulci, stafide, banana sau suc de roşii), înlocuirea uleiului obişnuit cu ulei de măsline.

Anumite fructe sunt foarte indicate pentru a preveni producerea unui AVC, cum ar fi: merele, caisele, kiwi sau migdale.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Cum să-ţi dai seama că agitaţia zilnică te îmbolnăveşte: 20 de semnale ale corpului care îţi spun să te opreşti din muncă

Cât de periculoasă este artroza. De ce boala este numită “ruşinea terapeuticii”

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite