Cât de periculoasă este artroza şi de ce este numită „ruşinea terapeuticii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artroza este periculoasă deoarece se manifestă iniţial prin dureri surde, suportabile
Artroza este periculoasă deoarece se manifestă iniţial prin dureri surde, suportabile

Artroza, cunoscută şi sub numele de ”boala articulaţiilor”, este o boală degenerativă, ce apare în special, mai nou, după vârsta de 45 de ani. Deoarece primele simptome sunt înşelătoare, durerile fiind iniţial rare şi surde, boala este una foarte periculoasă pentru om, care, de cele mai multe ori, află prea târziu de ce suferă. Vestea ”bună” ar fi că nu este o boală mortală, dar afectează iremediabil articulaţiile.

Specialiştii spun că sunt câţiva mari factori ce favorizează apariţia artrozei, identificată cel mai adesea la nivelul membrelor inferioare şi în mai mică măsură la membrele superioare. Între aceşti factori, la loc de frunte se află supraîncărcarea articulaţiilor, ce presupune un efort mult prea mare decât poate suporta corpul şi articulaţiile. Acest simptom apare în special la persoanele obeze sau la cele care prestează diverse meserii predispozante şi care se instalează la nivelul membrelor inferioare, şoldurilor etc. În plus, materialul genetic contează şi el la favorizarea apariţiei bolii.

Dr. Ştefan-Radu Jidovin, medic primar, şeful secţiei Ortopedie a Spitalului Judeţean Slatina, afirmă că o a treia cauză a apariţiei artrozei este dată de ”viciile arhitectonice” din corp.

”Viciile arhitectonice au, categoric, un rol important în favorizarea artrozei, aceste vicii putând fi moştenite sau dobândite traumatic în urma unei fracturi de genunchi sau de platou tibial care nu a fost restaurat corespunzător. Aceste probleme duc, în timp, la o uzură mai accentuată a articulaţiei, care, dacă vreţi, se asemănă, la urma urmei, cu o osie sau cu un rulment”, afirmă dr. Ştefan-Radu Jidovin.

Sursa citată spune că primul simptom al artrozei este dat de scăderea mobilităţii, care se manifestă printr-o durere surdă ce evoluează încet, dar sigur. Această durere apare, de regulă, dimineaţa, imediat după trezire, apoi dispare pe măsură ce persoana în cauză începe să se mişte, însă reapare pe parcursul zilei pe măsură ce articulaţia ”sensibilă” este solicitată, putând deveni chiar invalidantă. De aceea, în asemenea cazuri, sunt recomandate pauze între 30 minute şi o oră.

artroza

Artroza nu trebuie confundată cu reumatismul, avertizează specialiştii. Reumatismul este o boală medicală, nu una chirurgicală cum este, de multe ori, artroza. Astfel, reumatismele sunt de două tipuri: reumatisme inflamatorii, care se manifestă printr-o sensibilitate a articulaţiei, şi reumatisme nearticulare, categorie unde intră şi artroza, de unde şi confuzia între cele două boli. “Dacă cineva are reumatism nu înseamnă că are artroză, să fie clar”, spune dr. Jidovin, care precizează că aceasta este una dintre ideile preconcepute de care se loveşte foarte des.

image

”Evoluţia artrozei este una lentă. Boala aceasta înseamnă, practic, distrugerea articulaţiei la un moment dat. Eu le spun astfel pacienţilor mei: <Am două veşti pentru dvs.: una bună şi una rea; cea rea este că boala aceasta nu se vindecă, iar vestea bună: nu se moare de ea>. Până la acest moment nu există un medicament despre care să se poată spune că vindecă artroza, cum am mai văzut la televizor tot felul de reclame la pastile sau alifii, care doar atenuează pe o perioadă scurtă de timp durerea articulaţiei afectate de artroză. De aceea se şi spune despre această boală că este <ruşinea terapeuticii>”, afirmă dr. Jidovin.

Artroza înseamnă, în limbaj neacademic, uzura mecanică a articulaţiilor, fiind afectat cel mai des compartimentul intern al genunchiului: pe măsură ce ambele două suprafeţe articulare se distrug, zona cu pricina se tasează, iar piciorul se deformează. 

image

Durerea de artroză este provocată de mişcare şi acesta este un alt indiciu ascuns ce anunţă boala: când pacientul în cauză se odihneşte, articulaţia ”defectă” nu doare. Specialişti recomandă persoanelor ce suferă de această boală ca, la deplasările pe distanţe lungi, să folosească bicicleta deoarece deplasarea pe două roti se face fără apăsarea articulaţiilor cu probleme şi, în plus, creşte amplitudinea mişcării fără încărcarea articulaţiilor.

Soluţia terapeutică medicală actuală utilizată în cazurile grave de artroză este protezarea articulară, ce presupune înlocuirea articulaţiei afectate, prin operaţie, cu o articulaţie artificială (un ”cartilaj”), care poate fi fabricată din diverse materiale: plastic, metal etc. Asemenea intervenţii chirurgicale au însă o doză de risc deoarece ele necesită înlocuirea peste o anume perioadă de timp de 10-15 ani, interval în care corpul uman suferă de inevitabilul efect de îmbătrânire a articulaţiilor. Tratamentul balneo-fizioterapeutic este indicat pentru ameliorarea durerilor articulaţiilor afectate de artroză.

Specialiştii recomandă celor au dureri specific artrozei să consulte medicul de familie, persoana care poate spune sigur dacă se impune apoi trimiterea la un doctor specialist ortoped.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

De ce apare acneea şi cum scăpăm de ea. Ce soluţii propun specialiştii şi cum ne putem proteja ca să nu avem faţa acoperită de coşuri

Sarea, substanţa-minune care ne ţine departe de doctor. Cum funcţionează terapia pentru plămâni puternici şi articulaţii sănătoase

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite