Producătorii agricoli, trei zile în centrul Slatinei. La ce preţuri îşi vând produsele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ziua recoltei slatina

Esplanada Slatinei s-a umplut, miercuri, de producători veniţi din tot judeţul pentru ziua Produselor Agricole Româneşti, evenimentul, organizat de Direcţia Judeţeană, beneficiind de două deschideri oficiale.

Prima a avut loc miercuri-dimineaţă, cu oficialităţile locale, pentru ca după-amiază să ajungă la Slatina şi deputatul Alexandru Stănescu, fratele vicepremierului Paul Stănescu şi cel care a iniţiat legea privind instituirea Zilei Produselor Agricole Româneşti pe 10 octombrie. Alături de deputat au mai venit directori ai diverselor agenţii din cadrul Ministerului Agiculturii, olteni promovaţi în Guvern, cu toţii făcând un tur al Esplanadei, oprindu-se  pentru declaraţii şi încheind cu o degustare de vinuri de Sâmbureşti.

ziua recoltei slatina

În centrul Slatinei sunt prezenţi pentru trei zile, cel puţin aşa au anunţat organizatorii - reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene Olt - peste 120 de producători, de la fermieri care cultivă legume în solarii, până la apicultori, viticultori, producători de pâine şi produse de patiserie, dar şi crescători de animale şi producători de carne şi produse din carne, producători de lactate şi brânzeturi, etc.

Preţurile, pentru o marfă, e drept, arătoasă, şi pentru care există şi certificare, a garantat directorul DAJ Olt, Dragoş Drăghicescu, sunt destul de mari. Tomatele roşii nu scad sub 5 lei kilogramul, soiurile rose şi galbene pornesc de pe la 8 lei/kg, castraveţii pot fi cumpăraţi la 4 lei/kg, varza porneşte de la 1 leu/kg, ardeiul – între 8 şi 10 lei, acolo unde producătorii au venit cu marfă mai multă se vinde chiar şi la 6 lei, conopida se vinde la 6 lei/kg, gogonelele – 4 lei/kg etc.

ziua recoltei slatina

Mulţi slătineni au încercat să negocieze preţul cu producătorii, însă ultimii au rămas ferm pe poziţii: „Mergeţi şi luaţi din piaţă, nu-i nimic, şi noi tot acolo vindem mai bine!“, s-a încheiat rapid conversaţia. Mulţi producători au oferit chiar şi reţete de preparare şi sfaturi cumpărătorilor, totul pentru a face ziua consumată la Slatina cât mai rodnică. „Am venit pentru Ziua Recoltei, dar noi nu vindem aici, la Sighişoara vindem“, a mărturisit o legumicultoare din Tia-Mare, dând asigurări că produsele sale nu sunt tratate cu produse chimice, prin urmare sunt şi ceva mai scumpe.

ziua recoltei slatina

Pentru că reclama e sufletul comerţului, fiecare producător şi-a lăudat aşa cum a putut marfa, însă slătinenii s-au lăsat conduşi  mai degrabă de mirosul îmbietor al grătarelor, lăsând pe mai târziu cumpărăturile.
„Nu ştiu dacă ne mai găsiţi, n-am venit să stăm trei zile“, a fost anunţul multora dintre fermierii prezenţi, deşi acţiunea a fost anunţată pentru perioada 10-13 octombrie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite