Primele cazuri de gripă. Medic: „Nu e târziu pentru vaccinare. După o săptămână, posibilitatea de a face gripă scade cu 50%”

0
Publicat:

Direcția de Sănătate Publică Olt a raportat primele cazuri de gripă confirmate la nivelul județului. Pentru a preveni formele severe de boală încă ne putem vaccina, recomandă medicii, vaccinul fiind disponibil în farmacii. Vârful îmbolnăvirilor se așteaptă de la mijlocul lunii decembrie.

Vaccinarea antigripală ne poate feri de a dezvolta forme grave de boală FOTO: arhiva Adevărul
Vaccinarea antigripală ne poate feri de a dezvolta forme grave de boală FOTO: arhiva Adevărul

Primele cazuri de gripă au fost raportate în săptămâna 4-10 noiembrie 2024. Au apărut la pacienți din categoria de vârstă 15-49 ani, fiind confirmate prin teste antigenice rapide. Cazurile nu au necesitat internare, fiind izolate la domiciliu. 

În cursul săptămânii trecute, în județ s-au înregistrat 447 cazuri de infecții respiratorii acute, 25 de pacienți necesitând internarea. Au fost de asemenea diagnosticate 225 de pneumonii, peste 40% dintre pacienți necesitând internarea în spital pentru tratarea pneumoniei.

Medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor urbane și a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei de unică utilizare, alimentația bogată în legume și fructe, evitarea consumului de alcool și cofeină, care pot duce la deshidratare și, astfel, la gravarea simptomelor, menținerea la domiciliu a copiilor care manifestă semne de boală (pentru a limita răspândirea, dar și pentru a grăbi vindecarea). Evitarea automedicației și prezentarea la medic sunt de asemennea aspecte importante. Tot medicii spun că încă nu este târziu să ne vaccinăm antigripal, vaccinul fiind cea mai eficiență metodă de prevenire a unei forme grave de boală.

Medicul de familie Viorel Dumitrescu explică pe scurt avantajele vaccinării, menționând că, deși organismul are nevoie de trei săptămâni de la vaccinare pentru a se obține efectul maxim, încă după prima săptămână se instalează un grad ridicat de imunitate. Mai mult, vaccinarea scade riscul unei complicații care dă afectare pulmonară.

Nu este târziu pentru vaccinare. În trei săptămâni de zile faceți imunitate și riscul e mult mai mic. După o săptămână deja ai o oarecare imunitate și posibilitatea de a face gripă scade cu 50%. Copiii sunt cei mai expuși, pentru că vin în contact cu alții și nu se feresc, nu poartă măști. Boala se poate complica cu mycoplasma pneumoniae, este o epidemie la ora actuală, care dă afectare pulmonară. Asta se întâmplă în Europa, și probabil și la noi, dar noi nu avem posibilitatea să testăm”, spune medicul. 

Vaccinul este încă disponibil în farmacii, sunt mai multe forme farmaceutice, iar categoriile care beneficiază de gratuitate sau compensare importantă se pot în continuare adresa medicului de familie pentru a primi rețeta cu care vor achiziționa vaccinul din farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea putând fi ulterior făcută în cabinetul medicului sau chiar în farmaciile care oferă și acest serviciu.

Cine beneficiază de compensare

În județul Olt s-au realizat, de la debutul sezonului rece 2024-2025, 27.766 vaccinări cu vaccin obținut în baza rețetelor eliberate, toate în cabinetele medicilor, conform informațiilor DSP Olt. Specialiștii se așteaptă ca vârful îmbolnăvirilor să debuteze undeva la mijlocul lunii decembrie - ianuarie, astfel că vaccinarea încă este oportună. 

Mai multe categorii de pacienți beneficiază de compensare 100% la achiziționarea vaccinului antigripal:

-   copiii cu vârsta între 6 luni și 19 ani;

-  gravidele;

- persoane cu vârsta 19 ani și  65 de ani aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice,  boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice,  boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune,  malformații congenitale,  obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/ SIDA, Terapie imunosupresoare,  transplant imunosupresia congenitală;

- persoane cu vârsta peste 65 de ani;

- personal medico – sanitar și auxiliar.

De compensarea 50% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității activebeneficiază persoanele cu vârste între 45 ani și 65 de ani, fără boli cronice.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite