Primăria Slatina a început să adune maidanezii şi invită slătinenii să-i adopte. Director: „Vom lua legătura cu ONG-uri din ţară, nu sunt adepta eutanasierii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de o jumătate de an de când maidanezii îşi fac de cap în muncipiu, în lipsa unui serviciu de ecarisaj, Primăria Slatina anunţă că primii 30 de maidanezi au fost prinşi de oamenii din noul serviciu. Slătinenii au liber să-i adopte, mai spun oficialii primăriei.

Serviciul de ecarisaj, nou-înfiinţat în cadrul Primăriei Slatina, a început să funcţioneze, iar primii 30 de maidanezi au ajuns în adăpostul de la Sărăceşti, modernizat şi reautorizat de Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, anunţă oficialii municipalităţii într-un comunicat. Doar că noul adăpost, proaspăt modernizat, dar care mai are mult până să ajungă la standardele dorite, municipalitatea punând deoparte pentru alte modernizări încă 500.000 lei, a fost autorizat pentru o capacitate de 160 de câini.

Dacă în primele trei zile şi jumătate s-au capturat 30, în două-trei săptămâni adăpostul va fi plin. „Nu vreau s-aştept să ajungem la capacitatea maximă. Voi lua legătura cu organizaţii din ţară, cu asociaţii, să încheiem contracte şi să-i dăm spre adopţie, pentru că eu, personal, nu sunt adepta eutanasierii, deşi legea ne permite ca dacă în 14 zile câinele nu este revendicat să-l putem eutanasia. Este, până la urmă, şi mai ieftin pentru noi, ca serviciu, să-i dăm spre adopţie, pentru că nu mai cheltuim cu acele substanţe necesare eutanasierii“, spune proaspătul director al Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân, Mihaela Dragonu.

Cum sunt capturaţi maidanezii Slatinei e o altă discuţie. Niciunul dintre lucrătorii serviciului n-a mai făcut asta înainte, iar ce-a ieşit la primele incursiuni pe străzile Slatinei i-a oripilat pe cei care au asistat.

„Cei care au doptat câinii de la Slatina mi-au spus că în viaţa lor n-au văzut aşa ceva“

La sfârşitul lunii octombrie 2015, când adăpostul din Slatina a fost închis în urma unui control al DSVSA iar contractul primăriei cu firmele care se ocupau de ecarisaj şi administrarea adăpostului au încetat şi ele, aproape 300 de câini capturaţi au fost preluaţi de Asociaţia „Prietenii Noştri“ şi plasaţi la adăposturi de peste tot din ţară. I-au adoptat  asociaţii din Piteşti, Lugoj, Harghita, Bucureşti, Cluj, Miercurea-Ciuc.

„Nici nu vreau să-mi amintesc în ce stare i-am găsit acolo. Primii care au plecat spre adăposturi din ţară au fost cazurile cele mai grave. Oamenii aceia mi-au spus că n-au văzut aşa ceva în viaţa lor. Iar în starea în care au fost preluaţi n-au ajuns într-o săptămână, era rezultatul unor tratamente rele timp îndelungat. Pe cei în starea cea mai bună, care aţi văzut cât de rău arătau, şi aceia, i-am oprit la Slatina, unde sunt şi astăzi, doar că arată mult mai bine. Nu ştiu ce s-a întâmplat între timp la adăpostul public, ştiu doar că atunci dormeau pe ciment, femele gestante cu pui şi masculi, un tablou îngrozitor. Sper din suflet ca lucrurile să se fi schimbat“, a declarat Graţiela Ristea, reprezentanta Asociaţiei „Prietenii Noştri“, care îngrijeşte şi astăzi adăpostul privat de la Slatina.

Pentru slătinenii îngrijoraţi că maidanezii ar putea sfârşi eutanasiaţi, dacă municipalitatea rămâne fără soluţie,  rămâne varianta adopţiei, adăpostul fiind deschis zilnic vizitelor, de luni până vineri, între 12,00 şi 18,00. Maidanezii care vor fi daţi spre adopţie vor fi deparazitaţi, vaccinaţi şi sterilizaţi.

CITIŢI ŞI: VIDEO Slatina „exportă“ maidanezi în Sighişoara, Timişoara, Miercurea-Ciuc. Municipalitatea a pasat problema câinilor fără stăpân asociaţiei „Prietenii Noştri“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite