Medicii din Camera Federativă, în grevă japoneză: „Nu cerem măriri de salarii, cerem doar aplicarea legislaţiei existente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Medicii se aşteaptă la susţinere şi din partea celorlalte categorii de personal FOTO Alina Mitran“
„Medicii se aşteaptă la susţinere şi din partea celorlalte categorii de personal FOTO Alina Mitran“

Peste 300 de medici din tot judeţul se află începând de astăzi în grevă japoneză, purtând în timpul programului de lucru o banderolă, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei în care s-a ajuns în sănătate. Dacă nu vor ajunge la învoială cu guvernanţii, de săptămâna viitoare se întrerupe programul de lucru o oră pe zi.

Poartă, începând de astăzi, însemne de grevă, au afişat în spitalele în care lucrează lista de revendicări şi aşteaptă ca reprezentanţii lor să ajungă la învoială cu guvernanţii, altfel de săptămâna viitoare greva japoneză se va transforma în grevă cu întreruperea zilnică a programului de lucru pentru o oră (între 8,00 şi 9,00 nu vor interna pacienţii cronici, nu vor consulta, nu vor opera, vor asigura numai Urgenţele), iar dacă negocierile tot nu dau roade, se poate ajunge la grevă generală.

În judeţul Olt sunt peste 300 de medici, din spitalele din Slatina, Caracal, Balş şi Corabia, membri ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România care au aderat la grevă, însă lor li s-au alăturat şi membrii altor structuri sindicale. „Am fost rugat chiar de o asistentă de la o altă secţie să-i dau o banderolă, care mi-a spus că este membră SANITAS, dar că se bucură că lucrurile încep să se mişte. Noi îi aşteptăm lângă noi pe toţi cei care vor să ni se alăture, pentru că revendicările nu ne privesc numai pe noi“, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Cătălin Dudu.

Principala revendicare a medicilor este aplicarea legii privind salarizarea unitară şi în sănătate, care ar însemna ca salariul de încadrare să aibă ca referinţă salariul minim brut pe economie, în prezent de 1250 lei.
„Aş vrea să se înţeleagă foarte clar că nu cerem măriri de salarii, cerem doar aplicarea legii existente“, a precizat dr. Dudu, reamintind că ceea ce li se cuvine medicilor din efectuarea gărzilor se calculează având ca referinţă salariul din 2009, nu salariul actual. „Cre că fiecare dintre colegi pierde la salariu un minimum 20%, în funcţie de câte gărzi face“, a mai spus vicepreşedintele.

„Nu suntem aici, în gardă, să jucăm şeptic sau table“

O altă nemulţumire a medicilor ţine de faptul că prezenţa în gardă nu este contorizată ca timp de lucru şi, prin urmare, nu se calculează ca vechime în muncă. „Noi nu suntem aici, în gardă, să jucăm şeptic sau table, venim să muncim, aşa că vrem să se ia în calcul această perioadă“, a mai spus dr. Dudu.
Pentru că principalul argument al Guvernului a fost, la fiecare negociere, lipsa fondurilor, medicii indică şi soluţii. Ei vor ca valoarea la care se decontează serviciile medicale să crească şi aduc drept argument tarifele practicate în mediul privat. „La noi un lipom se decontează cu 50 de lei, în privat plăteşti 200-300 de lei. Bani în Casă sunt, ei trebuie doar redirecţionaţi către sănătate“, a mai spus liderul de sindicat, susţinut de colegii săi din secţia Chirurgie a SJU Slatina.

O altă revendicare, pe care, de altfel, cel puţin la nivel declarativ, o are şi personalul sanitar mediu, mai afectat chiar, este respectarea normei de muncă şi a timpului de lucru şi de repaus pentru toate categoriile de personal din sănătate, „prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal“. Dacă în spitalul slătinean încadrarea cu medici este acoperitoare, rămânând doar câteva specialităţi descoperite, în cazul personalului sanitar mediu deficitul depăşeşte 20%, angajările operate la sfârşitul anului trecut fiind considerate „o picătură într-un ocean“.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite