Aproape 20.000 de medici şi asistenţi medicali au intrat în grevă japoneză. Dacian Cioloş: „Bugetul actual nu permite majorarea salariilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 20.000 de medici şi asistenţi medicali sunt în grevă japoneză, astfel că timp de o săptămână vor purta banderole la serviciu, în timpul programului. Printre revendicări se numără aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor şi asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate.

Aproximativ 20.000 de medici şi asistenţi medicali sunt în grevă japoneză, acţiunea de protest fiind solicitată de oamenii din sistem, a declarat preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), dr. Victor Eşanu,citat de news.ro.

Acesta a precizat că organizaţia sindicală pe care o reprezintă are ca membri 2.200 de medici, iar liderul Federaţiei „Hipocrat", Ion Cotojman, a precizat că structura sindicală pe care o reprezintă are alţi 12.000 de membri.

Cotojman a mai spus că, în plus, pentru prima dată, acţiunilor de protest iniţiate de cele două federaţii se alătură Societatea Naţională a Medicinei de Familie şi Alianţa Medicilor, astfel că se estimează că numărul angajaţilor din sistemul sanitar care vor participa la greva japoneză ajunge la 20.000.

Cioloş: „Nu avem de unde să luăm bani”

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că bugetul actual nu permite majorarea salariilor în Sănătate, aşa cum solicită medicii. Acesta a explicat că singura variantă ar fi să ia bani de la alt domeniu, dar a arătat că revendicările medicilor vor fi analizate.

„Cunoaşteţi bine bugetul care a fost aprobat de Parlament la sfârşitul anului trecut. Am spus că în acest buget trebuie să lucrăm. Acesta este bugetul, nu avem de unde să luăm mai mult decât dacă luăm de un domeniu ca să punem la alt domeniu. Dar marja pe care o avem bugetară ştiţi că este foarte restrânsă pentru că, pe de o parte, s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală şi în acelaşi timp au crescut şi salariile în anumite domenii, atât în sănătate şi educaţie, cât s-a putut anul trecut, dar şi în administraţia publică”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte revendicările cadrelor medicale, premierul arătat că ele sunt un subiect care trebuie discutat, fiind conştient de situaţia dificilă din domeniul Sănătăţii.

Ce cer angajaţii din sănătate

Solicitările Federaţiei Sindicale „Hipocrat” şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFMSR) vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat, respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă), asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate şi creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

Astfel, în perioada 21 – 27 martie, protestatarii vor fi în grevă japoneză şi vor purtea banderole la serviciu, pe 28 martie îşi vor susţine revendicările la Camera Deputaţilor, în Comisia de Sănătate, iar pe 31 martie şi 7 aprilie vor avea loc pichete la Ministerul Muncii şi respectiv Ministerul Sănătăţii.

Între 11 şi 17 aprilie se organizează grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore, iar pentru 18 aprilie se anunţă grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea urgenţelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite