Mafia construcţiilor de la Corabia, “greblată” de mascaţii şi procurorii DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii au derulat, azi-dimineaţă, peste 50 de percheziţii în căutarea a 31 de persoane suspectate de implicare într-o reţea infracţională specializată în evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare cu materiale de construcţii. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul creat de membrii reţelei mafiote este de peste 5 milioane euro. În afară de Olt, astfel de acţiuni au mai fost derulate simultan în alte cinci judeţe din ţară.

Iniţiatorii acţiunii au fost procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu poliţişti din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Piteşti, B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Călăraşi şi S.C.C.O. Dâmboviţa. De asemenea, s-a beneficiat de sprijinul şi suportul tehnic asigurat de Serviciul Român de Informaţii, plus sprijinul I.P.J. Argeş, al Jandarmeriei Argeş, al Grupării Mobile de Jandarmi Craiova şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei  “Vlad Ţepeş” din Bucureşti, care au acţionat, astăzi, pentru destructurarea a trei grupuri infracţionale organizate constituite din 31 de suspecţi (printre care se află şi 3 cetăţeni arabi, n.a.). Potrivit anchetatorilor, faţă de persoanele suspectate există suspiciunea că, începând cu anul 2012 şi până  în prezent, au avut ca scop obţinerea de venituri ilicite din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare cu materiale de construcţii. În acest sens, astăzi au fost efectuate în total 51 de percheziţii domiciliare în municipiul Piteşti şi pe raza judeţului Argeş, dar şi în Bucureşti, Corabia (judeţul Olt), judeţul Călăraşi şi judeţul Dâmboviţa.

“Din materialul probatoriu administrat rezultă suspiciunea rezonabilă că, profitând de scutirea achiziţiilor comunitare de la plata taxei pe valoarea adăugată, persoanele bănuite că au constituit grupul infracţional organizat s-au aprovizionat cu fier şi oţel-beton de la societăţi comerciale din Bulgaria. Marfa a fost vândută prin intermediul a două societăţi comerciale din judeţul Argeş, colectând cu această ocazie taxa pe valoare adăugată”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT Bucureşti.

Procurorii DIICOT Piteşti au administrat probe din care rezultă suspiciunea că, în scopul de a nu vira la bugetul de stat taxa pe valoare adăugată colectată, membrii grupului infracţional organizat au creat un circuit fictiv al documentelor care atestă în mod nereal faptul că marfa, provenită în fapt de la societăţile comerciale din Bulgaria, a fost livrată de societăţi comerciale rezidente, deducând astfel, în mod nejustificat, taxa pe valoare adăugată colectată.

Prejudiciu de cinci milioane de euro

“Transportul fierului şi oţelului-beton de la furnizorii reali din Bulgaria către depozitele societăţilor comerciale din judeţul Argeş a fost realizat cu mijloace de transport ale firmelor controlate de către membrii grupului infracţional organizat, conducătorii auto folosiţi prezentând la punctul de trecere a frontierei Giurgiu CMR-uri (acord internaţional privind contractele de transporturi rutiere numit şi “Scrisoare de trăsură CMR”, reglementează transportul mărfurilor de orice fel, cu autocamioane – n.a.) din care rezultă că marfa transportată provine de la alte societăţi comerciale din Bulgaria decât furnizorii reali, iar beneficiarii acesteia sunt societăţi comerciale din Ungaria, România fiind doar ţară de tranzit. Membrii grupului infracţional organizat sunt suspectaţi că, pentru a da circuitului fictiv al documentelor o aparenţă de realitate, societăţile comerciale din judeţul Argeş au plătit societăţilor comerciale de tip fantomă, prin bancă, contravaloarea mărfurilor, inclusiv a taxei pe valoarea adăugată, însă o parte din aceasta a fost retrasă în numerar, sub diverse pretexte, de către membrii reţelei. O altă parte din taxa pe valoare adăugată dedusă în mod nejustificat de către societăţile comerciale din judeţul Argeş, prin înregistrarea unor operaţiuni comerciale fictive în contabilitatea firmelor, a fost folosită pentru a putea vinde sub preţul pieţei şi pentru a-şi crea astfel un avantaj faţă de agenţii economici din acelaşi domeniu cu un comportament loial faţă de concurenţă şi corect din punct de vedere fiscal. În final, societăţile de tip fantomă au fost cesionate unor cetăţeni arabi care le-au stabilit sediile la cabinetele individuale ale unor avocaţi din Bucureşti”, se arată în acelaşi document oficial al DIICOT Bucureşti anterior menţionat.

Anchetatorii estimează că prejudiciul cauzat bugetului de stat în perioada 2012-2014 prin activitatea celor trei grupări infracţionale se ridică la aproximativ cinci milioane de euro. În urma percheziţiilor domiciliare de azi s-au identificat următoarele genuri de obiecte cu valoare probatorie: documente contabile, telefoane mobile, sisteme informatice şi medii de stocare a datelor informatice, carduri bancare etc. De asemenea, a fost ridicată suma de 224.000 lei, în vederea indisponibilizării prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului.
       
Totodată, procurorii DIICOT au emis 31 de mandate de aducere ce vor fi puse în executare de către poliţişti. 20 de persoane au fost deja ridicate şi duse la sediul ST Piteşti pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite