Video Liceenii care își petrec timpul liber construind roboți. Premiul „cel mai bine programat robot” i-a propulsat la națională

0
Publicat:

Roboticienii Colegiului Național „Radu Greceanu” din Slatina, EngiNeerds, s-au calificat la etapa națională a competiției pentru care an de an concurează peste 200 de echipe. Eforturile lor necesită fonduri importante, pe care le asigură doar din sponsorizări.

O echipă de liceeni aflată în al doilea an competițional s-a calificat la Campionatul Național, după cinci runde preliminare și o competiție zonală puternică. EngiNeerds, echipa Colegiului Național „Radu Greceanu” din Slatina, se antrenează de doi ani, iar din acest an liceenii au reușit să înființeze și o a doua echipă, care de asemenea a avut un parcurs foarte bun la Turneul Ligii de Vest, însă nu a reușit să se situeze în cele 13 echipe calificate la etapa națională.

EngiNeerds din Slatina s-au calificat la etapa națională FOTO: FB/EngiNeerds
EngiNeerds din Slatina s-au calificat la etapa națională FOTO: FB/EngiNeerds

Lupta roboticienilor se desfășoară similar competițiilor sportive, cu meet-uri în calificări, etapa zonală și, în cele din urmă, etapa națională care stabilește și echipele care reprezintă România la Campionatul Mondial. Echipa CNRG Slatina, Engineerds, s-a calificat în urma competiției zonale de la Timișoara și va concura, în luna martie, cu alte aproximativ 50 de echipe, la etapa națională. Pregătirea pentru astfel de competiții presupune un efort uriaș, pe care membrii echipei, elevii și profesorul Alin Dumbrăvescu, îl fac în afara programului școlar. Pentru a fi competitivi, dincolo de investiția inițială în kit-urile pentru robot, roboticienii au nevoie, anual, de sume considerabile pentru materiale și consumabile, bani pe care au reușit să-i strângă din sponsorizări și din fondurile care se adună la asociația înființată special în acest scop, pentru că nu există fonduri publice din care să fie finanțată pasiunea lor.

„Premiul Control”, obținut după sute de ore de muncă

„Avem două echipe, EngiNeerds și EngiNeerd NextGen. Din păcate, nu ne-am calificat cu ambele. (...) Noi am fost până acum la cinci meet-uri. De ce? Nu eram efectiv mulțumiți de poziția în clasamentul din ligă. Pentru a putea participa la etapa regională ești obligat să participi la trei meet-uri, locale sau unde se organizează de către celelalte echipe din regională, dar nu din afara regiunii. Minimum pentru a accede la regională este de trei, maxim de cinci”, a explicat profesorul Alin Dumbrăvescu.

În weekend-ul 19-23 februarie a avut loc competiția regională, la Timișoara, în cadrul căreia EngiNeerds a ocupat un loc fruntaș în top-ul final și a reușit să câștige de asemenea „Premiul Control”, care a răsplătit sutele de ore de muncă. Deși tot ceea ce fac este muncă de echipă, cea mai mare contribuție la câștigarea acestui premiu, obținut pentru cel mai bine programat robot, cel mai bun program de autonomie și de interconectare senzori, a avut-o programatorul Roberto Dumitrescu.

La competiția națională, care va avea loc luna viitoare, EngiNeerds își dorește să meargă cu toată echipa, adică 16 membri ai echipei și cei 10 voluntari. Profesorul Alin Dumbrăvescu și-a propus ca și membrii echipei a doua să aibă parte de experiența extraordinară a competiției celor mai performanți roboți construiți de liceeni.

Vor mai fi competiții și în afara campionatului și la acelea cu siguranță vom participa cu ambele echipe”, spune profesorul. Mai mult, și-a propus ca alianța (competițiile de robotică au și o componentă de colaborare între echipe, constituindu-se alianțe) să fie formată la aceste competiții din cele două echipe.

Cinci echipe care vor merge mai departe la etapa internațională

EngiNeerds se pregătesc în continuare pentru a se clasa pe un loc bun la competiția națională unde se vor stabili cele mai bune cinci echipe care vor reprezenta România la Campionatul Mondial. Slătinenii vor aplica de asemenea pentru calificarea la alte trei competiții internaționale, având mare încredere în robotul construit.

Pe lângă orele nenumărate petrecute la clubul de robotică de la școală, în reușita lor a contat enorm sprijinul primit din partea sponsorilor.

Liceenii slătineni au obținut premiul Control cu robotul lor FOTO: Fb/EngiNeerds
Liceenii slătineni au obținut premiul Control cu robotul lor FOTO: Fb/EngiNeerds

Avem, mulțumesc lui Dumnezeu, de toate, dar aceste de toate se cam strică. Nu sunt foarte bune, nu sunt perfecte, dau rateuri și chiar se și strică anumite motoare, cum ar fi servo-urile. Nu sunt fiabile și din acest motiv orice ajutor e foarte binevenit pentru noi. Pe lângă faptul că avem nevoie de stand, transport, cazare... (...) Ne desfășurăm activitatea cu fonduri din sponsorizări. Încercăm pe cât de mult posibil ca părinții să nu fie încărcați cu astfel de probleme. La Craiova am avut nevoie de suportul dumnealor, fiind foarte aproape ne-au ajutat cu transportul. Meet-urile sunt doar de o zi, regionala și naționala sunt de trei zile”, a explicat profesorul.

Cheltuielile pentru un sezon competițional sunt estimate la aproximativ 50.000 lei, o sumă pe care fără sponsori nu ar reuși, în niciun caz, să o asigure.

Cea mai mare bucurie, mai spune profesorul Alin Dumbrăvescu, este că reușesc să aducă și elevi de gimnaziu alături. În fiecare weekend, clubul de robotică are acțiuni de tip „porți deschise”, iar aproximativ 20 de copii din afara Colegiului Național „Radu Greceanu” vin constant să facă primii pași în programare. O parte li se vor alătura de anul viitor chiar în echipă, speră profesorul. Și tot de anul viitor, de când vor intra în vigoare noile planuri cadru, liceenii de la „Radu Greceanu” vor putea alege, din oferta de opționale a școlii, cursuri de robotică. 

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite