Lefuri sub salariul minim și program „peste program” în domeniul panificiației. Ce au constatat inspectorii de muncă

0
Publicat:

Aproape 20 de firme cu activitate în domeniul panificației au fost controlate de curând de inspectorii de muncă din Olt, descoperindu-se mai multe nereguli. Printre acestea, negarantarea salariului minim și nerespectarea timpului de lucru, dar și nereguli care țin de securitatea locului de muncă.

Domeniul panificației rămâne unul expus neregulilor FOTO: Pixabay
Domeniul panificației rămâne unul expus neregulilor FOTO: Pixabay

Domeniul panificației, cunoscut nu cu foarte mulți ani în urmă ca unul dintre cele mai afectate de „munca la negru” (angajați fără contracte de muncă), rămâne în continuare unul cu probleme.

Ultima campanie demarată la nivel național, desfășurată în perioada 9-12 aprilie 2024, a scos la iveală că angajatorii încheie contracte de muncă, însă nu respectă timpul de lucru, ci îi obligă pe angajați să muncească peste program (fie încheie contract cu normă de 8 ore/zi iar angajații muncesc mai mult, fie încheie contract pentru 2, 4 sau 6 ore și angajații prestează muncă în program de 8 ore).

Așa-numita „muncă la gri” a fost identificată în anumite firme, alături de alte încălcări ale legislației muncii, precum: negarantarea în plată a salariului minim brut pe ţară; nerepartizarea timpului de muncă pentru salariaţii cu timp parţial; nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă şi supunerea controlului inspectorilor de muncă a acestei evidenţe; neacordarea sporului pentru pentru munca desfăşurată în zilele de sâmbătă şi duminică; neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă. 

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au controlat 19 firme din domeniul fabricării produselor de brutărie şi a produselor făinoase. Au fost constatate 27de  neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Pentru faptul că unul dintre anagajori plătea salarii sub salariul minim brut pe țară a fost aplicată o amendă în valoare de 2.000 lei.

Nereguli au fost constatate și în domeniul sănătății și securității în muncă. 17 angajatori din același domeniu au fost controlați, constatându-se că angajatorii nu și-au instruit complet angajații în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, că nu au marcat/semnalizat locurile cu riscuri mari de accidentare, că nu au evaluat riscurile specifice. Având în vedere cele constatate, pentru 24 neconformități au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 16 avertismente.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite