Lebedele de pe Olt, indicator de sănătate a eco-sistemului din regiune. „Aceste păsări sunt sensibile la calitatea hranei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste zece ani, lebedele grațioase au ajuns o prezență obișnuită pe râul Olt, de la Vâlcea și până la vărsarea în Dunăre.

Lebedele de pe râul Olt au devenit o atracție FOTO: George Pițulescu
Lebedele de pe râul Olt au devenit o atracție FOTO: George Pițulescu

Cu adevărat spectaculos este că ele se arată privitorului și în miezul iernii, specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Olt explicând că iernile din ce în ce mai blânde, care au făcut ca apa râului să înghețe cel mult la mal, au dus la crearea unui mediu propice.

La noi, în judetul Olt, au găsit condiţii prielnice, cum ar fi temperatură, hrană, apă și, mai nou, de cuibărit. Ele nu migrează în alte zone şi rămân aici până la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie, Oltul aflându-se pe culoarul lor de migraţie spre sudul Europei și Delta Dunării”, notează specialiștii APM.

Lebedele, dar și alte păsări, au găsit mediul propice pe râul Olt FOTO: Fb/APM Olt
Lebedele, dar și alte păsări, au găsit mediul propice pe râul Olt FOTO: Fb/APM Olt

„La început, au venit în perioada de iarnă. Unele au rămas aici, au găsit condiții prielnice de cuibărit. În zona Căcâna, unde am făcut noi ultimele observații, este o zonă cu păpuriș. Lebăda nu este deranjată de câini, de vulpi, de oameni. Astfel de zone de cuibărit sunt multe pe Olt”, a spus Ion Croitoru, consilier în cadrul APM Olt, pentru Adevărul. Insulițe izolate în care păsările cuibăresc au fost de asemenea observate și în lacurile de acumulare din zonele Băbiciu, Rusănești, Arcești și Ipotești.

Pe râul Olt, în câțiva ani, s-au format micro-delte în care pot fi observate specii de lebădă de iarnă (cygnus cygnus), lebădă de vară (cygnus olor) şi lebădă mică (cygnus columbianus), dar și cormorani, lopătari, egrete, stârc de noapte, codalb etc..

Prezența lebedelor indică sănătatea eco-sistemului

„Prezenţa lebedelor și a păsărilor acvatice pe lacurile de acumulare de pe râul Olt și nu numai, este un semn de sănătate pentru mediu, deoarece aceaste specii de păsări sunt sensibile la calitatea hranei, liniștii”, spune Croitoru.

Ele nu doar că înfrumusețează peisajul, dar sunt dovada că ecosistemul de pe lacurile de acumulare Slatina nu a fost distrus, chiar şi deteriorări minore ale mediului lor putând avea urmări catastrofice asupra populaţiei de păsări.

Copiii sunt încântați să afle lucruri interesante despre păsări FOTO: AMP Olt
Copiii sunt încântați să afle lucruri interesante despre păsări FOTO: AMP Olt

Lebedele sunt specie ocrotită de lege, fiind interzise și pedepsite uciderea sau capturarea lor, perturbarea habitatului lor, deteriorarea sau distrugerea cuiburilor. Nimeni nu interzice, ci, din contră, specialiștii APM recomandă și desfășoară, alături de elevi, în special, observații în natură.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite