Invitaţii la Ziua Adopţiei. Director Protecţia Copilului: „Mai avem, din păcate, şi părinţi care spun că-şi ia acasă copiii după ce mai construiesc un etaj la casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele interesate de procesul de adopţie sunt aşteptate la eveniment FOTO: click.ro
Persoanele interesate de procesul de adopţie sunt aşteptate la eveniment FOTO: click.ro

Părinţii care intenţionează să adopte un copil sunt invitaţi joi, 2 mai, de Ziua Naţională a Adopţiei, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ din Slatina, unde  va avea loc un simpozion la care participă reprezentanţi ai mai multor instituţii implicate în procesul de adopţie.

Direcţia Genereală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt va pune în discuţie, în cadrul simpozionului „Alege să fii părinte!“, care va avea loc joi, cu începere de la ora 16,00, modificările legislative în domeniu, modificări care au permis de curând simplificarea procesului de adopţie şi scurtarea la jumătate a perioadei în care cei care îşi doresc un copil din sistemul de protecţie socială pot deveni părinţi cu acte în regulă.

La simpozion vor participa reprezentanţi ai Tribunalului Olt, instituţie implicată în procesul în urma căruia copiii devin adoptabili, ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, de unde provin cei mai mulţi copii, lăsaţi de mame în grija statului încă de la naştere, ai altor instituţii implicate.

„Cel mai trist este să vezi o legătură reală între copil şi părinţii care nu-şi permit să-l crească“

Şi în judeţul Olt, urmare a simplificării procedurii prin care un copil devine adoptabil (în prezent se poate trece, în anumite cazuri, chiar peste consimţământul mamei) a crescut numărul copiilor care pot ajunge într-o familie adevărată. În prezent sunt 21 de copii şi în procedură alte câteva cazuri. Este vorba, spune directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, de cazuri în care s-au parcurs toate etapele şi în care părinţii naturali fie nu există, fie au fost decăzuţi din drepturi.

„Avem încă fel de fel de cazuri. Cel mai trist este să vezi o legătură reală între copil şi părinţii care nu-şi permit să-l crească, deşi şi-ar dori, şi să nu poţi face prea mult. Dar avem şi cazuri ale unor părinţi care vin o dată pe an şi spun că-l vor lua acasă, dar încă nu e timpul, că mai au de făcut un etaj la casă sau mai ştiu ce alte explicaţii de genul acesta. Din acest punct de vedere acum putem interveni mai rapid,s-au produs modifiări în legislaţie, pe care le vom explica pe larg“, a spus Piroşca.
Cât despre dorinţele viitorilor părinţi, în continuare familiile care vor să adopte un copil cer să fie de vârstă mică, adesea sub 3 ani, vârstă la care consideră că pot construi mult mai uşor o legătură părinte-copil.

Din fericire, mai spune directorul DGASPC Olt, astăzi din ce în ce mai puţini copii, adoptabili sau nu, ajung să fie încredinţaţi în plasament asistenţilor maternali fără nicio legătură cu familia naturală, asta în condiţiile în care alocaţia de plasament în cazul familiei extinse a fost mărită de la 97 de lei la 600, plus alocaţia de stat dublă, argumente uneori suficiente pentru rude să-şi asume  creşterea unui copil care fără vină rămâne fără părinţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite