FOTO Jandarmii de la Olt i-au băgat în şedinţă pe reprezentanţii sportivilor din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noutăţile aduse de jandarmi nu au fost de natură să îi liniştească nici pe reprezentanţii cluburilor sportive din judeţ, dar nici pe cei ai JJJ Olt
Noutăţile aduse de jandarmi nu au fost de natură să îi liniştească nici pe reprezentanţii cluburilor sportive din judeţ, dar nici pe cei ai JJJ Olt

La sediul Jandarmeriei Olt din Slatina a avut loc, astăzi, o întâlnire între reprezentanţi ai instituţiei şi cei ai cluburilor sportive din teritoriu, subiectul abordat fiind noua legislaţie de prevenire şi combatere a violenţei pe stadioane. La întâlnire au fost prezenţi şi delegaţi ai firmelor de pază şi protecţie ce asigură măsurile de ordine şi siguranţă pe timpul desfăşurării competiţiilor sportive.

La invitaţia Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Olt au dat curs reprezentanţii cluburilor sportive Alro Slatina, Fotbal Club Caracal, C.S. Sportul Vişina Nouă şi Prodchim Balş. Oficialii IJJ Olt au insistat asupra modificărilor survenite în privinţa Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, dat fiind că, în cursul lunii martie, se va relua returul meciurilor de fotbal din diviziile inferioare B, C, D.

“Întâlnirea a fost obligatorie, am spune, deoarece populaţia nu stă să citească toate legile care apar tot timpul. Ei bine, unele dintre acestea chiar trebuie cunoscute pentru a evita posibilitatea ca cineva să aibă de suferit, iar domeniul sportiv nu face excepţie. În cazul de faţă este vorba despre o lege adoptată în anul 2008, dar care a fost modificată, aceste noutăţi devenind literă de lege din cursul anului trecut. La întâlnirea pe care am avut-o cu reprezentanţii cluburilor sportive din judeţ am pus accent în acest sens pe respectarea obligaţiilor organizatorilor competiţiilor sportive şi responsabililor de ordine şi siguranţă ce decurg din prevederile legale, dar şi pe obligaţiile firmelor specializate de protecţie şi pază ce asigură măsuri de ordine şi siguranţă în incinta arenelor sportive”, a afirmat maior Emanuel Botan, purtător de cuvânt al IJJ Olt.

Acesta a precizat, totodată, că, în acelaşi cadru, a fost abordată şi problema condiţiilor de siguranţă pe care trebuie să le îndeplinească arenele sportive, precum şi modalităţile de stabilire a gradului de risc al competiţiilor sportive.

Măştile aduc amenzi de până la 1.500 lei

Potrivit noilor reglementări în domeniu, amenzile ce se pot aplica pentru încălcarea acestora ajung şi până la 1.500 de lei, cum ar fi cazul ascunderii feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii în intenţia de a împiedica identificarea persoanei respective. Tot la capitolul noutăţi intră şi orele de muncă prestate în folosul comunităţii ce se pot dicta tot de către jandarmi pentru abateri de la noile prevederi.

image

Foto

ijj
ijj

Fumigene, petardele şi oricare alte produse incendiare atrag după sine dosare penale şi, posibil, închisoarea... gallery-link

Ca exemple în aceste sens pot fi menţionate următoarele situaţii: pătrunderea sau încercarea de a pătrunde în incinta unei baze sportive sau, după caz, a unui stadion fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator se va sancţiona cu amendă între 80-200 lei sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii. Pătrunderea în stare de ebrietate sau consumul băuturi alcoolice în incinta arenei sportive: amendă între 250-750 lei sau prestarea a 100-150 ore în folosul comunităţii, urmată de interzicerea accesului pe o perioadă de şase luni la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta.

Apoi, refuzul de a prezenta documentele de acces sau actele de identitate la solicitarea justificată a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă înseamnă automat amendă între 250-750 lei ori prestarea a 100-150 ore în folosul comunităţii, precum şi interzicera accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe şase luni. Desigur, nu puteau fi uitaţi persoanele mai “curajoase” ce ar avea de gând să înfrunte autorităţile. Astfel, ameninţarea cu acte de violenţă a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă se va lăsa cu amendă cuprinsă între 250-750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de şase luni.

Închisoare pentru fumigene şi petarde

Noile reglementări au însă în vedere şi situaţii ce pot aduce “protagoniştilor” dosare penale, adică închisoare. Aici se încadrează: pătrunderea sau încercarea de pătrundere fără drept prin orice mijloace, pe suprafaţa de joc; purtarea sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive cuţit, pumnal, şiş, box, castet ori alte asemenea obiecte, fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere ori lovire, precum şi a dispozitivelor pentru şocuri electrice.

Tot aici intră şi deţinerea sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant ori alte asemenea materiale, substanţe sau obiecte; confecţionarea, deţinerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite