Firma lui Prigoană, care ar trebui să le adune oltenilor gunoiul, a mai cerut trei luni pentru mobilizare. Cât vor plăti cetăţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoierii nu vor aduna prea curând resturile de la poarta oltenilor FOTO: arhiva Adevărul
Gunoierii nu vor aduna prea curând resturile de la poarta oltenilor FOTO: arhiva Adevărul

Deşi de la 19 ianuarie ar fi trebuit ca noua firmă care a câştigat contractul pentru colectarea deşeurilor menajere din întreg judeţul să înceapă treaba, reprezentanţii ROSAL au mai cerut trei luni de păsuire. Nici noua haldă de la Bălteni nu poate fi deschisă.

După mai bine de 10 ani de la debutul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor pentru judeţul Olt“ şi la trei ani de la încheierea acestuia şi însuşirea ca fiind un succes,  judeţul este plin de gunoaie, vechile gropi de gunoi s-au închis, să depozitezi deşeurile menajere în oricare punct al localităţii este interzis (o problemă pentru mediul rural), iar noua haldă, construită la Bălteni, nu este încă operabilă.

În vara anului trecut s-au semnat, în sfârşit, contractele cu firma care va opera halda de deşeuri de la Bălteni, în fapt o asociere de firme  (Salubris SA, controlată de omul de afaceri Katona Nandor şi SC Clean Prest Activ SRL, controlată de fraţii Cornel şi Dan Ciocan – cel din urmă deputat de Olt), respectiv cu firma care va colecta gunoiul din întreg judeţul, Rosal Grup SA, controlată de familia lui Silviu Prigoană. Lucrurile au fost convenite astfel încât activitatea în noua haldă de gunoi şi colectarea deşeurilor menajere din judeţ să înceapă concomitent, firma Rosal primind pentru mobilizare drept termen limită 19 ianuarie 2018.

Cum acest termen se apropie, astăzi, 16 ianuarie 2019, la Consiliul Judeţean Olt a avut loc o întâlnire între reprezentanţii firmei şi reprezentanţii CJ Olt, în urma căreia este clar că ROSAL (care s-a angajat să colecteze 118.500 t gunoi/an, timp de 8 ani, la un tarif de 225 lei/t) nu va începe colectarea, încă.

„A fost o discuţie, rămâne ca mâine să mai discutăm, e vorba de o prelungire a perioadei de mobilizare, încă 90 de zile, ei au deja utilajele, foarte multe, aduse, sunt în Bucureşti, cu numere roşii, urmează să le aducă aici. Mâine discutăm pe larg toate regulile“, a declarat vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, menţionând că pentru prelungirea solicitată, firmei ar urma să i se calculeze penalităţi. Principala problemă care a împiedicat ROSAL-ul să înceapă colectarea ar fi fost achiziţia utilajelor speciale pentru Slatina şi Balş, unde municipalitatea a investit în ultimii ani în construirea de puncte de colectare care folosesc sistemul de containere îngropate.

„N-au reuşit să facă toate achiziţiile pentru utilaje, îşi recunosc vina. Şi mai ales utilajele pentru Slatina şi Balş, unde sunt containerele îngropate“, a mai precizat vicepreşedintele CJ Olt.

Conform contractului câştigat, ROSAL a avut de achiziţionat 70 de maşini noi pentru a colecta gunoiul din cele 112 localităţi, dar şi 90.000 pubele pe care să le distribuie în întreg judeţul.

Tarifele pentru gunoi, plătite la primărie, în funcţie de numărul de persoane

Deşi, în acte, nu sunt puţine primăriile din judeţ care au contracte cu firme de colectare a deşeurilor, în fapt comunele sunt pline de gunoaie, cu atât mai mult de când gropile de gunoi din fiecare localitate s-au închis, iar cetăţenii nu au mai avut, efectiv, unde să ducă resturile. Din momentul în care intră în activitate noul operator, toate contractele în vigoare la acest moment cad.

Fiecare consiliu local a aprobat, între timp, şi tarifele pe care le vor plăti cetăţenii pentru strângerea gunoiului (sunt mai puţin de 10, din 112 localităţi ale judeţului, UAT-urile care nu au îndeplinit încă acest pas procedural), convenindu-se asupra valorii de 3,69 lei/persoană/lună în mediul rural şi la puţin peste 11 lei/persoană/lună pentru mediul urban. Pentru localităţile în care astăzi nu există un operator, prin urmare gunoiul nu se colectează, dar nici nu plăteşte nimeni nimic, valoarea impusă pentru faptul că firma de salubritate va trece o dată pe săptămână şi va goli pubela ar putea să pară mare, cum semnificativă este şi creşterea de tarif pentru mediul urban, unde la acest moment tariful este de sub 8 lei/persoană/lună. Primăriile, însă, au posibilitatea, a mai precizat Delureanu, să aprobe anumite facilităţi pentru persoanele din categoriile defavorizate, taxa de salubritate fiind percepută de administraţia locală.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implemenat de CJ Olt, având o valoare de peste 31 milioane de euro. A fost nevoie de aproape 10 ani pentru realizare, însă depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni, care a reprezentat cea mai mare parte a investiţiei, nici astăzi nu este dat în funcţiune.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite