Operatorul de salubritate din Ploieşti sistează ridicarea gunoiului din cauza unor neînţelegeri financiare privind taxa de mediu
0Operatorul de salubritate din Ploieşti, SC Rosal Grup SA, a anunţat că începând de luni nu mai ridică deşeurile menajere din municipiu, invocând faptul că proprietarul singurei rampe ecologice din judeţul Prahova ”nu mai permite accesul maşinilor Rosal fără asumarea prin contract a plăţii contravalorii taxei de mediu”.
Anterior, Rosal a provocat nemulţumirea asociaţiilor de proprietari din municipiu, dar şi pe a primarului oraşului, după ce a inclus contravaloarea taxei în facturile trimise populaţiei.
Rosal Grup, firmă care deţine contractul de ridicare a deşeurilor din municipiul Ploieşti, a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că nu mai ridică gunoiul din municipiul cu peste 250.000 de locuitori din cauza unor neînţelegeri financiare privind taxa de mediu care se plăteşte la rampă pentru fiecare tonă de deşeuri.
”Măsura ne este impusă ca urmare a faptului că SC Vitalia Servicii pentru Mediu-Tratarea Deşeurilor SRL, proprietarul singurei rampe ecologice la care suntem obligaţi prin contract să transportăm spre depozitare deşeurile menajere, nu mai permite accesul maşinilor Rosal fără asumarea prin contract a plăţii contravalorii taxei de mediu, care potrivit OUG nr. 196/2005 revine proprietarilor/administratorilor de depozite de salubritate” explică reprezentanţii Rosal Grup în documentul citat.
Aceştia susţin că ”prin refuzul societăţii Vitalia de a mai primi maşinile Rosal în incinta rampei ecologice fără asumarea plăţii contravalorii taxei de mediu, activitatea societăţii Rosal este pur şi simplu blocată”.
Luni, ploieştenii care au scos gunoiul la poartă au rămas cu deşeurile neridicate.
Luna trecută, societatea Rosal Grup a provocat nemulţumirea asociaţiilor de proprietari din Ploieşti după ce a inclus în facturile pentru populaţie contravaloarea taxei de mediu, facturând inclusiv retroactiv începând cu 1 ianuarie 2017.
”Rosal Grup nu poate veni cu de la sine putere, fără să respecte prevederile Legii 51/2006, fără să aibă vreun raport juridic pentru perceperea taxei de mediu de la populaţie/ asociaţii de proprietari încheiat şi semnat. Din acest motiv considerăm că operatorul de salubritate comite un abuz şi solicităm ca aceste practici sa înceteze, iar taxa de mediu sa fie colectată după ce legislaţia în vigoare va fi respectată, nu cu de la sine putere şi nu retroactiv. (…) În cazul în care aceste practici nu încetează, ne rezervăm dreptul de a acţiona în instanţă SC Rosal Grup şi conducătorii acesteia pentru înşelăciune anunţa la sfârşitul lunii trecute Uniunea Asocaţiilor de Proprietari din Ploieşti.
Şi primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a reacţionat şi a cerut public operatorului de salubritate să nu mai factureze ploieştenilor taxa de mediu.
”Ştiu sigur că Rosal Grup, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară sau Consiliul Judeţean nu pot percepe această taxă populaţiei din Ploieşti pentru că nu a fost reglementat acest lucru. Îi rog să înceteze deîndată să mai emită facturi care să cuprindă şi plata, retroactivă sau nu, a taxei de mediu de la ploieşteni. Evident că este obligaţia lor să rezolve într-un fel problema cu oamenii cărora le-au emis astfel de facturi şi o să am grijă ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid cu putinţă” susţinea, în urmă cu o săptămână, edilul Ploieştiului.
În iunie 2011 Rosal Grup a câştigat, în faţa Vitalia servicii pentru mediu, contractul de salubritate pentru municipiul Ploieşti. La acea vreme Vitalia Servicii pentru Mediu a fost anunţată, de către Primăria Ploieşti, că unul dintre motivele pentru care oferta firmei a fost respinsă este faptul că, pentru încărcatul şi transportatul deşeurilor pentru persoane fizice, Vitalia Servicii pentru Mediu a ofertat tarif „gratuit”, această propunere financiară fiind considerată „nerealistă”.