Elevi de 10 la Evaluarea Naţională, olimpici ani la rând. „Mi-aş dori o slujbă de tipul guvernatoare sau ambasadoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Tudosie, olimpică la mai multe discipline, vrea să călătorească FOTO: Facebook Maria Tudose
Maria Tudosie, olimpică la mai multe discipline, vrea să călătorească FOTO: Facebook Maria Tudose

Nouă elevi din judeţul Olt au terminat Evaluarea Naţională 2017 cu media 10, iar mulţi alţii, câteva sute, au fost foarte aproape de aceeaşi performanţă. Sunt olimpici la discipline diverse, dar copii absolut obişnuiţi, spun părinţii şi profesorii lor.

Maria Andreea Tudosie este unul din cei nouă elevi din judeţul Olt care au obţinut note maxime la Evaluarea Naţională. Rezultatul nu constituie nici pe departe o surpriză, dar asta nu înseamnă că bucuria e mai mică. „Sunt în al nouălea cer!“, spune proaspăta absolventă a Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu“  din Slatina (şcoala cu patru elevi cu media 10 la Evaluare), care şi-a rezervat o vară doar ea, pentru lucruri, poate, mărunte unele, dar pentru care n-a avut totdeauna timp.

„Sunt foarte bine, aş putea spune că sunt în al nouălea cer. M-aşteptam să fie o corectură extraordinar de drastică, dar am văzut că lucrurile au decurs bine. Suntem foarte fericiţi toţi, foarte mulţumiţi, şcoala a atins un nivel extraordinar, avem o medie foarte bună la mate, o medie foarte bună la română, le mulţumim profesorilor noştri, doamna Dana Pletoiu şi doamna Graţiela Popa,  pentru că pur şi simplu doamnele nu şi-au permis să ne lase cu o informaţie nepusă la punct. Dacă nu aveam ultimele două săptămâni de pregătire intensă nu ştiu dacă aş fi reuşit“, a spus tânăra.

Performanţa aceasta este, însă, rodul anilor de muncă intensă, ani în care Maria s-a calificat la faza naţională nu la una, nu la două, ci şi la câte trei discipline. A fost trei ani la rând olimpică la matematică, a fost olimpică la religie, la lectură, iar în acest an „şi-a permis“ să aleagă o singură disciplină, limba română, reprezentând judeţul la faza naţională. 

„A şi muncit mult, deşi nu este un copil care să stea toată ziua doar lucrând. A avut darul scrisului, este un atu al ei. Citeşte foarte mult, din plăcere, dar iese şi cu prietenii, are preocupări specifice vârstei. Rezultatul îl aşteptam, dar nu ar fi fost, bineînţeles, o problemă dacă nu era 10. Ştie să se autoevalueze, are experienţa anilor de concursuri, şi ne-a spus clar în ce punct se află, aşa că rezultatul nu ne-a surprins“, a declarat mama elevei. Familia a făcut efortul de a schimba domiciliul, din dorinţa de a le oferi copiilor şansa unor profesori deosebiţi. Ştefan, fratele Mariei, care a terminat clasa a V-a, este de asemenea olimpic la matematică şi ocupantul locului II naţional la robotică.

„Am un raport foarte concret cu lumea exterioară. N-aş putea să mă pierd în cărţi şi să uit de prietenii mei“

Cât de greu a fost să atingă această performanţă, cu atât mai mult cu cât eleva a terminat şi gimnaziul cu media generală 10, ne spune tot Maria: „Am avut bazele puse de doamnele învăţătoare, dar trebuie să ne aducem şi noi aportul. Avem materia predată de profesori, avem temele, însă trebuie să progresăm şi singuri. Dacă anul acesta, în special, nu făceam asta, nu ştiu dacă acum aş fi fost aşa de fericită. Simţeam că subiectele sunt pe sufletul meu şi că pot să intru la Mate-info, la prima clasă, acolo unde îmi doresc, însă nota 10 ţinea mult de dorinţa personală. Îmi doream să mă autodepăşesc, pentru că la simulări am obţinut şi 9,80 şi 9,90 la română“.

maria tudosie

Maria spune că părinţii i-au deschis foarte devreme gustul pentru călătorii FOTO: Facebook Maria Tudosie

Va urma o vară alături de cărţile preferate şi de prieteni.  „Este un  popas între clasele gimnaziele şi liceu cred că o să-i permit mai mult timp pentru mine, să ies cu prietenii, în concediu, la piscină, lucruri pe care le facem toţi, la vârsta asta. Am un raport foarte concret cu lumea exterioară. N-aş putea să mă pierd în cărţi şi să uit de prietenii mei. Îmi place să-mi împart timpul, nu ştiu cum am să reuşesc, dar voi încerca.  Lista de lectură am început-o deja, este destul de stufoasă, face parte din biblioteca Adevărul, a mamei mele, care conţine, cred, 100 de volume, şi nu cred că am să pot să o termin toată, dar....  Am început cu „Golful Francezului“, de Daphne du Maurier,  şi urmează multe altele“, a mai spus absolventa.

Şi viitorul este conturat în mintea Mariei Tudosie. Va merge la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, la prima clasă de Matematică-informatică, dar pe viitor, deşi nu vrea să părăsească România, şi-ar dori o carieră în diplomaţie. „Mi-aş dori să rămân în România, foarte mult, dar la mine intervine şi setea de cunoaştere, îmi doresc foarte mult să explorez alte ţări, pasiunea pentru călătorit mi-au insuflat-o părinţii mei. Mi-aş dori o slujbă de tipul ambasadoare, sau guvernatoare, să pot călători, şi să-mi reprezint ţara, până la urmă. Cu toate că sunt slujbe în afară, ţin de patriotismul nostru“, mai spune tânăra, nu înainte de a asigura: „Asta o spun în numele generaţiei - vreau să facem România un loc mai bun!“.

Eliana, olimpică la lingvistică

Un alt nume sonor al şcolii „Eugen Ionescu“, alte performanţe. Eliana Dan a absolvit, de asemenea, gimnaziul cu 10, iar în acest an s-a întors cu premiul III naţional de la Olimpiada de Lingvistică, o disciplină care nu se studiază în şcoală.

„Acum e la piscină, se bucură, se relaxează. A terminat cu 10. Anul ăsta a fost la Olimpiada de lingvistică şi a luat locul III pe ţară. O disciplină care nu se studiază la şcoală. Eu, ca şi mamă, sper să se ţină, pentru că există şi fază internaţională“, a spus, emoţionată, mama Elianei. Eleva va merge, ca şi colega ei de bancă, Maria Tudosie, la Matematică-informatică, însă la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“. Părinţii o văd, după liceu, studentă la Farmacie, în Franţa. Fata, în schimb, mai spune mama, nu prea se vede în România, indiferent de domeniul pe care şi-l va alege. 

eliana dan

Eliana a performat la o disciplină care nu se studiază în gimnaziu - lingvistica, obţinând locul III naţional FOTO: facebook Eliana Dan

În gimnaziu a concurat cu rezultate foarte bune şi la  fizică şi la chimie, la chimie câştigând concursul naţional „Raluca Ripan“.
„Eu, personal, am avut emoţii. Eu n-o vedeam că învaţă, în genul cum învăţam noi. Foarte atentă, în schimb, la ore, la  profesorula care ştia să o atragă. Reţinea din clasă şi îmi mai spune, uneori, că anumite informaţii o plictisesc. (...)Noi zicem să facă farmacie. O atrage, dar la un moment dat a zis: „Am zis eu că mă duc la farmacie?!“. Eu, momentan, îi spun să-nveţe, la orice, indiferent de materie, şi pe urmă doar să se hotărască. Orice face, să facă cu pasiune. Eu sper să facă farmacia în Franţa, dar nu ştiu ce presupune, trebuie să ne mai interesăm prin clasa a XI-a“, a mai spus mama.

Alexandru Dabu, elev de 10, sportiv din pasiune

Alexandru Dabu este singurul băiat notat cu 10 general la Evaluare Naţională, în judeţul Olt, cel puţin înaintea contestaţiilor. Mama adolescentului care a absolvit Liceul cu Program Sportiv din Slatina spune că „e special, pentru că e copilul meu, dar face lucruri absolut normale pentru vârsta lui. A făcut cândva karate, se mai ducea la box, încearcă, aşa cum fac toţi copiii. A învăţat normal, nu a fost nici genul de copil care să stea numai învăţăţând. E meritul domnilor profesori, asta în mod deosebit, şi al doamnei învăţătoare. Şi al lui, evident. S-au implicat foarte mult domnii profesori, mergea şi la concursuri. I-au pregătit mai mult, probabil,  decât programa. Le-aş spune părinţilor să aibă mare încredere în cadrele didactice de la LPS, şi nu numai de la LPS. Din fericire, avem pentru copiii noştri profesori foarte-foarte buni. Copiii din provincie încă se ridică la nivelul celor din Capitală.

alexandru dabu

Alexandru Dabu, „un copil deştept, care ştie să se focuseze“, după cum îl descrie mama sa FOTO Facebook Alexandru Dabu

Probabil că a fost şi momentul lui, este un copil deştept, a mai dovedit pe parcurs, ştie să se focuseze. Un copil de 10, dar un copil normal. Iese cu prietenii, are timp, are o viaţă normală şi nu exagerează, poate câteodată noi exagerăm că le cerem prea mult.“, a declarat mama adolescentului, Mihaela Dabu.

Elevul a ales să meargă la Matematică-informatică, la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina, deşi părinţii i-au prezentat şi varianta admiterii la un liceu din Bucureşti, dacă îşi doreşte. „L-am întrebat dacă vrea să meargă în altă parte, în Bucureşti. Nu concepe altă alternativă decât „Radu Greceanu“. Şi-ar dori informatică, îi place calculatorul, dar să sperăm că o să-i placă şi o să fie bun şi pe programare“, a mai spus mama adolescentului, menţionând că generaţia din care face parte Alexandru este specială. „Toţi copiii merită să fie apreciaţi. Am văzut că sunt şi medii de 9,95. Toţi copiii merită apreciere şi sper să fie şi alte medii de 10 după contestaţii“, a mai spus Mihaela Dabu.

Raisa, talentată la desen.  Vrea să facă Arhitectură

Liceul cu Program Sportiv Slatina are doi elevi notaţi cu 10, Raisa Mladin reuşind de asemenea nota maximă. Eleva se descrie ca fiind un copil normal, care a învăţat, e drept, poate mai mult decât alţi colegi de-ai ei, care a renunţat, pentru a performa la toate disciplinele, şi la sportul început în şcoala primară, dar care acum culege roadele. Îşi doreşte să studieze la Matematică-informatică, la C.N. „Ion Minulescu“ Slatina, iar pe mai departe se vede studentă la Arhitectură. „Nu există tradiţie în familie, dar îmi place. Cred că am şi ceva talent la desen, îmi place mult şi geometria în spaţiu...“, spune adolescenta, care se relaxează citind sau petrecând timpul, mai rar, alături de prieteni, nu foarte mulţi.

raisa mladin

Raisa Mladin vrea să devină arhitect FOTO: arhiva personală Raisa Mladin

Dirigintele celor doi elevi, Raisa Mladin şi Alexandru Dabu, profesorul de matematică Dorin Popa, spune că elevii încheie în forţă, de fapt, opt ani de muncă. „Cel mai mare merit al lor a fost constanţa. Şi mediile cu care încheie gimnaziul sunt de 10, au participat an de an la concursuri. Sunt nişte copii normali, care au împăcat şi una şi alta. Au învăţat pentru că aşa au vrut ei, nu pentru că i-ar fi forţat cineva“, a declarat profesoru Dorin Popa.

Daria Cârstea, elevă a Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu“ Slatina, este de asemenea un copil deosebit, spune diriginta ei, prof. Dana Pletoiu. „Un copil cu aptitudini muzicale, o fire sensibilă, cântă la pian, care nu s-a concentrat pe participarea la concursuri, dar a fost un copil de 10. A fost o surpiză plăcută, iar 10 mai puteau obţine cel puţin alţi cinci elevi ai clasei“, a spus Pletoiu.

Bianca Andreea Păunescu, elevă la o clasă vecină, tot la „Eugen Ionescu“, olimpică, la rândul ei, anul trecut, la limba franceză, şi cu rezultate foarte bune şi la alte discipline, este de asemenea mândria şcolii. „Ei sunt generaţia de aur. E foarte greu să atingi coarda sensibilă a evaluatorului şi să obţii nota 10 la limba română. Cinci elevi din clasa noastră au făcut-o. Îi văd realizaţi, sunt nume de care cu siguranţă veţi mai auzi. Nu neapărat în ţară, pentru că, în clasa noastră, am avut patru olimpici. Nu ştiu ce ar putea face Robert Vădăstreanu, olimpic la matematică, informatică şi robotică, în România, cine l-ar plăti pe el aşa cum merită. Se vor realiza cu siguranţă, chiar dacă departe de ţară“, a mai spus prof. Dana Pletoiu.

Tot elevi de 10, cu multe concursuri şcolare câştigate, sunt:  Roxana Maria Mioc (olimpică, ani la rând, la fizică) – Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ Slatina, Elena Delia Doinea – Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ Slatina, Delia Georgiana Constantinescu – Şcoala Gimnazială nr. 2 Caracal.

CITIŢI ŞI: UPDATE Rezultate Capacitate 2017. Promovabilitate 78,92%, nouă elevi cu media 10 în Olt. Rezultatele la Evaluarea Naţională, disponibile pe site-ul MEN

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite