Efectele benefice ale dansului. Cum te ajută mişcarea în ritmul muzicii să-ţi creşti încrederea de sine şi să te menţii sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi văd dansul ca pe o simplă modalitate de a-ţi petrece timpul liber. Dansul este însă mult mai mult. Specialiştii au definit dansul ca fiind una dintre cele mai uşoare şi mai distractive metode de a-ţi menţine corpul în mişcare. În plus, practicarea dansului e recomandată deoarece nu este doar o alternativă de a face sport, ci aduce cu sine o serie de alte beneficii: reduce stresul, protejează inima, energizează corpul.

Dansul a fost practicat de la primele acorduri muzicale. Faptul că, în prezent, acesta a evoluat atât de mult se datorează faptului că tot mai mulţi oameni au înţeles că dansul depăşeşte cu mult nivelul unei simple pasiuni, ci are cu adevărat efecte benefice asupra organismului uman în ansamblu.

Claudia Oporanu, instructor dans sportiv la Clubul ”Marea Generaţie Viitoare” (MGV) din Slatina, afirmă că dansul are mai multe efecte pozitive asupra stării generale de sănătate a omului. Poate primul beneficiu al dansului este că reprezintă o modalitate de exprimare şi de eliminare a stresului, catalogat drept boala secolului XXI.

”Dansul înseamnă, dacă este să fim pragmatic, o metodă de a face sport pe muzică. Se ştie că muzica însoţită de dans reduce foarte mult nivelul stresului. Iar acest efect pozitiv al dansului se leagă de un altul, respectiv scade simptomele depresiei, în special pe ritmurile unor genuri muzicale mai vioaie. Eu le spun mereu celor care vin la cursurile noastre de dans sportiv că aici fac mult mai mult decât să danseze”, afirmă, Claudia Oporanu, instructor de dans sportiv în Slatina.

Dansul energizează corpul, având capacitatea de a mări nivelul de energie şi performanţele fizice indiferent de vârstă. De aceea se spune despre dans că este ”nemuritor” şi poate fi practicat la orice vârstă.

De asemenea, dansul ajută la îmbunătăţirea flexibilităţii deoarece ajută la detensionarea muşchilor şi oaselor, susţine o alură graţioasă, dar şi o digestie sănătoasă. Practicarea constantă a dansului, mai ales de la vârste mici, garantează acest lucru.

image

Un alt avantaj al practicării dansului este că acesta îmbogăţeşte viaţa socială, ajutând la interacţionarea dintre oameni care, în alte condiţii, nu ar dori să aibă niciun fel de contact.

”Este un fapt dovedit că dansul duce şi la creşterea încrederii şi siguranţei de sine, alungând timiditatea. O persoană care ajunge să practice constant o formă de dans va deveni mult mai stăpână pe sine într-un timp scurt, va avea încredere în forţele proprii, nu va mai fi retrasă, îşi va mări cercul de prieteni şi nu se mai simţi stingher să intre în vorbă cu persoane pe care nu le cunoaşte. Despre dans mai este o vorbă adevărată: <Apropie oamenii>”, precizează instructorul de dans sportiv Claudia Oporanu.

image

Dansul stimulează memoria şi ajută la funcţionalitatea acelui segment din creier care afectează memoria. De asemenea, dansul ajută şi la prevenirea bolilor neuro-degenerative.

Pe de altă parte, dansul protejează inima făcând să crească ritmul cardiac şi îmbunătăţind sistemul cardiovascular.

Pentru persoanele disperate să slăbească, dansul este o metodă garantată în acest sens. În loc să apelaţi la tot felul de metode nutriţioniste sau să urmaţi tot felul de diete şi regimuri alimentare de durată care vă pot pune sănătatea în pericol, doar un sfat: înscrieţi-vă la curs de dans, indiferent de gen! În acest fel veţi ocazia să pierdeţi în greutate  într-un ritm plăcut, veţi învăţa lucruri noi şi nu vă veţi plictisi.

Vă mai recomandăm:

FOTO+VIDEO  Două surori îi învaţă pe slătineni să facă sport pe ritmul dansurilor de societate

FOTOGALERIE  Slatina: Dansuri de societate pe esplanadă la ceas de seară

FOTO+VIDEO  Primul „Flashmob” din istoria Slatinei – succes deplin 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite