FOTO-VIDEO  Două surori îi învaţă pe slătineni să facă sport pe ritmurile dansurilor de societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt tinere, sunt din municipiul Slatina şi au o pasiune ce le uneşte: dansul. Unii îi spun dans sportiv, alţii - dansuri de societate, dar, în fapt, este vorba despre acelaşi lucru: sport. Cele două surori, Claudia şi Corina Oporanu, au propriul club de dans, peste o sută de elevi de toate vârstele şi participă la diverse concursuri de profil din ţară. Ele predau dansuri văzute doar în filme sau la cinema: vals, tangou, rumba, cha-cha ş.a.

Claudia (34 de ani) şi Corina (33 de ani) dansează, practic, de când se ştiu. Este drept, pe atunci nu se gândeau că pasiunea lor comună va deveni în viitor parte semnificativă din viaţa lor. Acum ambele trudesc la propriul club de dans pe care şi l-au creat „în familie”, deoarece alături de ele este şi unul dintre cei doi fraţi, Traian, care, timp de ani buni, chiar a participat la numeroase competiţii de dans sportiv alături de sora mai mare, Claudia. Truda lor şi-a arătat roadele rapid, iar cupele şi premiile nu au întârziat să apară. Abia în urmă cu câţiva ani s-au decis însă ca să facă marele pas şi să îşi înfiinţeze propriul club de dans sportiv căruia i-au pus numele „MGV”, iniţiale de la „Marea Generaţie Viitoare”. În fapt, numele a aparţinut trupei create de Claudia pe când era adolescentă, trupă cu care a participat la numeroase concerte în ţară alături de formaţii în vogă la acea vreme, precum 3 Sud-Est, Sweet Kiss sau Non-Stop.

“De mică mi-a plăcut să dansez, ca să fiu sinceră, dar cred că am descoperit că este ceva mai mult decât o simplă pasiune pe la 12 ani, când m-am înscris la Palatul Copiilor din Slatina, la clubul de dans. Treptat, pentru că nu am întrerupt activitatea, am ajuns să îndrăgesc enorm dansul prin tot ce înseamnă el, iar pe când eram la liceu mi-am făcut trupa mea cu care am colindat prin ţară. Erau vremuri frumoase, era muzică bună, dansantă şi gustată de tineri, dar nu numai. Cel puţin, atunci când dansam alături de trupe-vedetă pe atunci, cum ar fi 3 Sud-Est sau Sweet Kiss, era pentru mine ca un vis devenit realitate. Am călătorit mult în ţară cu această ocazie, am căpătat multă experienţă pe care, mai târziu, m-am gândit să o arăt mai departe celor care vor să înveţe să danseze”, îşi aminteşte cu plăcere Claudia.

“Făceam naveta de câteva ori pe săptămână la Bucureşti”

Ulterior, după terminarea liceului, pentru că nu a vrut să întrerupă dansul, ci dimpotrivă, Claudia şi-a propus să îşi facă o carieră în acest domeniu, a urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova. La absolvire, pe când avea 23 de ani, şi-a reorientat ţelurile din domeniului dansului modern, către dansul sportiv. Trecerea nu a fost însă uşoară, Claudia învăţând din tainele acestei meserii de pe casete video şi din cărţi. Dacă te uiţi în cărţi, vei găsi definiţii clare: „dansul sportiv” este un sport de echipă unde un băiat şi o fată fac un cuplu de dansatori ce interpretează pe muzică diferite ritmuri utilizând tehnici specifice. De-a lungul timpului s-au cristalizat două secţiuni, în functie de caracterul şi provenienţa dansurilor: secţiunea Standard sau Europeană (ce cuprinde vals lent, tango, vals vienez, slow fox şi quick step) şi secţiunea dansurilor latino-americane (samba, cha-cha-cha, rumba, salsa, paso doble, jive). Claudia le ştie şi le predă pe toate.

“Ani buni am participat alături de unul din fraţii mei (Traian, n.a.) la concursuri de dans sportiv din ţară, făceam naveta de câteva ori pe săptămână la Bucureşti unde învăţam de la diverşi profesori. Nu a fost o perioadă prea uşoară. La un moment dat însă mi-am făcut curaj şi mi-am ziscă pot să fiu pe picioarele mele creându-mi propriul club de dans sportiv, după regulile economiei de piaţă, ca să spun astfel. Aşa a apărut clubul de dans MGV – Marea Generaţie Viitoare, în cadrul căruia eu am funcţia de preşedinte, iar <<asociaţii>> mei sunt membri ai familiei, printre care fratele meu, Traian, sau sora mea, Corina”, spune, mândră, Claudia.

image

Foto

image

În prezent, Claudia se dedică trup şi suflet clubului de dans sportiv de la Slatina, unde, alături de sora sa, Corina, învaţă pe oricine doreşte din tainele unor dansuri pe care cei mai mulţi dintre noi le-am văzut doar la televizor sau la cinema: vals lent, vals vienez, tangou, jive, paso-doble, quick-step, rumba, cha-cha, salsa, samba.

“Avem mulţi elevi foarte talentaţi”

Corina, cel de-al doilea “stâlp” al MGV Slatina, îşi ajută sora tot din pasiune pentru dans. Spre deosebire de Claudia, Corina are un alt job care îi ocupă cea mai mare parte din timp (coordonator între agenţiile unei cunoscute case de pariuri sportive, n.a.). În plus, este şi mamă al unui băiat care şi el este membru al clubului, fiind una dintre prezenţele active la competiţiile de profil din ţară. Dar toate aceste lucruri nu o împiedică să îşi ajute sora mai mare în “afacerea de familie”.

“Am un program încărcat din cauza serviciului, dar reuşesc să îmi fac timp şi pentru pasiunea de a dansa şi a-mi ajuta sora. În plus, nu mai privesc demult activitatea la club doar ca pe o afacere, ci a devenit mult mai mult, suntem un fel de a doua familie când ne revedem cu toţii înaintea începerii unei şedinţe de dans. Avem mulţi elevi foarte talentaţi care vor să facă o carieră din dansul sportiv, iar eu şi sora mea încercăm să îi ajutăm cu tot ce putem. În plus, trăieşti un sentiment aparte de fiecare dată când vezi pe chipul cuiva ce satisfacţie are după ce învaţă un anume dans pe care l-a văzut la televizor sau într-un film”, spune Corina.

MGV Slatina, iniţiatorul primului “Flash-Mob” din judeţul Olt

Peste 100 de elevi de toate vârstele - majoritatea copii şi adolescenţi, vin săptămânal la clubul de dans sportiv MGV din Slatina pentru a încerca să deprindă din tainele acestei pasiuni, indiferent că este vorba despre dansuri de societate sau dansuri latino. Iar aceştia vin nu doar pentru a învăţat lucruri noi sau pentru a se perfecţiona în acest domeniu, dar şi pentru a face sport. O şedinţă durează cel puţin o oră şi jumătate, fiind programate două asemenea întâlniri pe săptămână.                         

În cadrul clubului deja s-au format “categorii” de elevi care au un programat aparte, cei care merg în competiţii având un program mai încărcat decât restul. O parte din cupele şi diplomele câştigate de elevii clubului MGV stau atârnate la loc de cinste în sala de dans drept dovadă a rezultatelor pe care le poate aduce practicarea cu pasiune a acestui sport.

De menţionat că, în vara anului trecut, clubul de dans sportiv MGV Slatina a iniţiat prima acţiune de tip “Flash-Mob” din judeţul Olt, ce a fost organizată pe esplanada din centrul urbei şi a atras peste o sută de persoane de toate vârstele. Frecvent, membrii clubului organizează demonstraţii în aer liber cu dansurile de societate şi dansurile latino învăţate la sală. De asemenea, membrii MGV Slatina au devenit aproape de nelipsit la mai toate acţiunile publice organizate de municipalitate, ce a întrevăzut în acest club o ocazie excelentă de a promova sportul prin dans.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite