Două mii de căluşari şi dansatori, de miercuri pe străzile Slatinei. Directorul festivalului „Căluşul Românesc“: „Vrem să cucerim oraşul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slatina va fi luată cu asalt, de la mijlocul săptămânii, de cei peste 2.000 de dansatori şi instrumentişti participanţi la ediţia a XVIII-a a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc“.

Vrem să cucerim oraşul!“, a declarat astăzi directorul festivalului, Iliuţă Brăileanu, anunţând că ediţia a XVIII-a a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc“este cea mai spectaculoasă de până acum. Vor fi mai multe spectacole decât la ediţiile precedente, în diverse puncte ale oraşului, vor veni peste 600 de dansatori din ţară – Alba, Argeş, Bihor, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj,  Gorj, Maramureş, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vâlcea -  şi de trei ori mai mulţi din judeţ (din peste 50 de localităţi din Olt).

Ansambluri, formaţii şi cete de căluşari, căluşeri, căiuţi, ansambluri folclorice, formaţii de dansuri mixte, formaţii de dansuri fete, orchestre populare sunt secţiunile de concurs, însumat fiind vorba de peste 25 de ore de spectacol.

„Dacă aveam spaţii de cazare, participarea din ţară era mai mare“

Primirea invitaţilor din ţară se va face marţi, copiii şi îndrumătorii lor fiind cazaţi la căminele-internat ale liceelor slătinene. Tot marţi va avea loc şi ledinţa tehnică. „Din păcate, avem probleme legate de cazare. Aceasta este capacitatea maximă, altfel am fi putut invita mai mulţi“, a declarat astăzi directorul festivalului, directorul Palatului Copiilor Slatina - Iliuţă Brăileanu.

image

Directorul festivalului spune că va fi cea mai spectaculoasă ediţie de până acum a „Căluşului Românesc“ FOTO: Alina MItran

Spectacolul efectiv începe miercuri, încă de dimineaţă, când primele demonstraţii de căluş, dar nu numai, vor fi făcute la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ora  10,00), Primăria Slatina (ora 11,00) şi Consiliul Judeţean Olt (ora 12,00). Tot miercuri, de la 17,00, are loc parada portului popular în cadrul căreia vor fi admiraţi concurenţii, pe traseul Mac Auto (strada Tunari) – bulevardul A.I. Cuza – Magazinul OLTUL – Esplanada Casei Sindicatelor. La 19,00 se deschide oficial concursul, care se va derula pe scena montată chiar pe Esplanadă. Tot miercuri, cu începere de la ora 19,00, un spectacol demonstrativ susţinut de ansamblurile care nu concurează în prima seară va avea loc la Fântâna Speranţei.

Spectacole zi de zi, în trei puncte ale oraşului

Şi joi ziua de spectacol începe dis-de-dimineaţă. Între 9,00 – 10,30 vor fi susţinute simultan spectacole la Fântâna Speranţei, Piaţa Zahana şi Piaţa Steaua, în dorinţa organizatorilor de a „aduce căluşul în bătătură, ca pe vremuri, nu pe scenă“, după cum a precizat Brăileanu. Seara, din nou, în paralel cu spectacolul-concurs de pe Esplanadă va avea loc un altul, la Fântâna Speranţei.

Şi vineri va fi dans, pe scena de concurs pe care vor urca ultimii concurenţi, dar şi la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă (Căminul de bătrâni) din Slatina,unde preţ de o oră, între 9,30 – 10,30, se va cânta şi se va dansa.
Gala laureaţilor va începe vineri după-amiază, iar spectacolul se va încheia, ca de fiecare dată, târziu în noapte.

Manifestarea din acest an are un buget de 84.000 lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Educaţiei, Primăria Slatina şi Consiliul Judeţean, însă un aport important şi-l vor aduce şi sponsorii – firme, asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale din oraş, care s-au oferit să asigure trofeele, să susţină acordarea unor premii etc.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite