Descindere a DIICOT la fabrica UTALIM din Slatina
0Poliţişti şi mascaţi, coordonaţi de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti au derulat, luni dimineaţă, o serie de percheziţii la domiciliile unor persoane şi firme din toată ţara, printre care şi sediul fabricii Utalim Slatina. Scopul acţiunii a urmărit destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Fosta întreprindere de utilaj alimentar din Slatina, botezată după anul 1989 “SC Utalim SA”, a reprezentat doar una dintre cele 65 de percheziţii efectuate luni dimineaţă de oamenii legii în ţară. Percheziţiile au urmărit destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 20 de persoane, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit unui comunicat oficial al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti, în acest dosar există suspiciunea că membrii grupării infracţionale organizate avute în vedere şi structurată pe mai multe paliere au creat un circuit financiar prin care nu mai puţin de 120 de societăţi comerciale din întreaga ţară au înregistrat în contabilitate facturi fictive, beneficiind, astfel, de reduceri importante de impozit pe profit şi TVA ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată a unui număr de 30 de firme-fantomă.
“Astfel, o parte dintre membrii grupării deschideau conturi personale şi acceptau ca sumele provenite din infracţiuni să fie transferate în conturile respective, acestea fiind retrase ulterior şi predate altor membrii ai grupării, fiind ascunsă, în acest mod, originea ilicită a sumelor. Ulterior, o parte dintre societăţile comerciale de tip <fantomă> erau radiate în scopul ascunderii originii activităţilor infracţionale şi, în acelaşi timp, fie erau înfiinţate societăţi de tip fantomă noi, fie erau cesionate părţi sociale ale unor societăţi comerciale deja înfiinţate care erau transformate, apoi, în societăţi comerciale de tip fantomă. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de aproximativ 100 milioane lei”, se arată în comunicatul DIICOT.
Persoanele suspecte în acest caz, 20 la număr, au fost duse la audieri, luni – 10 martie, la sediul DIICOT din Bucureşti. Printre alte obiective din ţară unde procurorii DIICOT au descins, luni dimineaţă, s-a aflat, în afară de firma Utalim din Slatina, şi un hotel de lux din Capitală unde se bănuieşte că se aflau patru administratori dintre firmele-fantomă ale reţelei. De asemenea, printre persoanele vizate s-ar afla şi un cunoscut creator de modă.
Autorităţile au luat deja măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului de 100 milioane lei dat bugetului de stat. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române şi al SRI.
Reamintim că Utalim Slatina, singura fabrică din ţară specializată în fabricarea de utilaje destinate industriei alimentare, a fost una dintre cele mai importante firme de pe platforma industrială a oraşului înainte de 1989, aici lucrând, la acea vreme, aproape 2.000 de oameni. În prezent, societatea a fost privatizată şi a mers din rău în mai rău, ajungând să numere mai puţin de 50 de salariaţi.
Vă mai recomandăm:
Percheziţii la hoţi de componente de cale ferată din Drăgăneşti-Olt