FOTO-VIDEO Urmările inundaţiilor în judeţul Olt: zeci de locuitori evacuaţi, sute de gospodării sub ape
0După ce, în cursul zilei de joi şi pe parcursul nopţii spre vineri, locuitorii a nu mai puţin de 50 de localităţi au stat cu frica-n sân ca agoniseala lor de-o viaţă să nu le fie distrusă de apele pâraielor revărsate, apar şi primele veşti bune: apele au început să se retragă. Pagubele provocate de acestea în 11 localităţi au rămas, oameni au fost evacuaţi, iar autorităţile încearcă acum să limiteze dezastrul.
În ultimele 24 de ore, sute de gospodării din judeţul Olt au fost afectate şi aproape 40 de oameni din câteva localităţi au fost evacuaţi din calea apelor. Sunt probleme din cauza apelor în 11 localităţi, pompierii militari intervenind la faţa locului alături de voluntari ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Joi seară, pompierii au raportat că şase localităţi aveau probleme din cauza cantităţilor mari de ploaie căzute din ultimele zile, fapt ce a dus la inundarea a 30 case, 260 curţi şi grădini, 620 hectare teren arabil şi păşuni.
Vineri dimineaţă, situaţia se agravase: erau semnalate probleme din aceeaşi cauză în 11 localităţi, 40 de persoane evacuate la Movileni şi Schitu, peste 300 de gospodării inundate, ca fel ca alte 800 hectare teren arabil şi 300 hectare păşuni, respectiv 10 hectare păduri. De asemenea, apele au acoperit cinci drumuri judeţene şi naţionale. Din fericire, apele se află în retragere de vineri dimineaţă, dar autorităţile rămân în alertă deoarece, după o săptămână de ploi continue, judeţul Olt a fost plasat sub cod portocaliu de inundaţii de joi seară, culoare schimbată, vineri dimineaţă, în “galben” – pericol redus de inundaţii.
“Începând de vineri dimineaţă, apele care s-au revărsat pe parcursul ultimelor 24 de ore sunt în retragere continuă. Au fost probleme în judeţ cu pâraie care, mai bine de 11 luni pe an, au o adâncime care nu ridică niciun fel de probleme, dar, în ultimele zile, din cauza cantităţilor însemnate de ploaie căzute continuu, au ieşit din matcă şi s-au revărsat. Pe tot parcursul zilei de joi şi în noaptea de vineri au acţionat aproape non-stop 50 de pompieri militari şi civili la ridicarea de diguri cu ajutorul a 1.500 de saci cu nisip, ce au fost plasaţi în apropierea caselor ameninţate de ape”, a declarat Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Matei Basarab” Olt.
Fântâni "înecate" în judeţ
Apele revărsate au afectat, în afară de case, gospodării sau terenuri, şi fântâni, nu mai puţin de 53 fiind afectate. În acest sens, vineri dimineaţă, o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică Olt a efectuat o amplă inspecţie în toate zonele unde au fost semnalate probleme din cauza inundaţiilor cu scopul de a preleva probe de apă din fântânile “înecate” şi a stabili dacă apa acestora este sau nu potabilă. Autorităţile sunt pregătite cu stocuri de apă pentru a fi distribuite populaţiei afectate, dacă situaţia o va impune.
Pe scurt, pagubele produse de inundaţii arată astfel:
--- în comuna Şerbăneşti, pârâul Dorofei a inundat: 22 de curţi, grădini şi anexe, 300 de hectare de teren arabil, 20 de hectare de păşuni, 10 hectare de pădure şi au fost avariate un pod, şase podeţe şi 1,4 km de drum communal;
--- în comuna Movileni, acelaşi pârâu Dorofei a inundat: 10 de hectare de teren arabil, 40 de hectare de păşuni şi au fost avariate 10 podeţe, două poduri şi 0,6 km de drum communal;
--- în comuna Brebeni, revărsarea pârâului Dîrjov a inundat trei hectare de teren arabil din şapte gospodării;
--- în comuna Valea Mare sunt inundate 30 de hectare de teren arabil;
--- în comuna Pleşoiu sunt inundate 50 de hectare de teren arabil;
--- în comuna Bobiceşti, scurgerile de pe versanţi şi revărsarea unui pârâu a dus la inundare a opt anexe gospodăreşti, 265 de hectare de teren arabil şi 150 de hectare de păşuni.
--- în comuna Ipoteşti Drumul Judeţean 546 D Ipoteşti-Coteana este restricţionat traficului din cauza fisurării a două poduri.
--- în comuna Crâmpoia sunt inundate şapte anexe gospodăreşti, iar în comunele Verguleasa şi Corbu: un podeţ este avariat şi cinci punţi pietonale sunt parţial avariate.
În urma hotărârii luate în cadrul vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Olt, primăriile afectate de inundaţii pot întocmi şi înainta către CJSU un necesar de alimente şi apă potabilă care să fie distribuite cetăţenilor din localităţi, urmând ca solicitările să fie analizate şi să se achiziţioneze alimente şi apă din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean Olt.
Toate cele 11 localităţi unde a existat ameninţarea reală a inundaţiilor în cursul zilei de joi şi pe parcursul nopţii se află în prezent sub monitorizarea autorităţilor. În funcţie de solicitări şi de mijloacele avute la dispoziţie, pompierii intervin deja pe teren pentru extragerea apelor din casele afectate şi nu numai. La ora actuală, situaţia rămâne periculoasă în comunele Movileni, Brebeni sau Ipoteşti, alte localităţi putând oricând semnala probleme în orele următoare.
Mai puteţi citi:
FOTO Inundaţii în judeţul Olt: zeci de localnici, evacuaţi din calea apelor
Magazinele alimentare din incinta sau apropierea şcolilor şi liceelor de la Olt, luate la puricat