De ce te simţi obosit încă dinainte de a coborî din pat. Rolul paharului de apă băut imediat după trezire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi nu pierdem nopţile, ne trezim deseori obosiţi FOTO: arhivă
Deşi nu pierdem nopţile, ne trezim deseori obosiţi FOTO: arhivă

Statul în casă, care a părut, la început, ca o vacanţă, pare că ne oboseşte de la o vreme. E vorba şi de obiceiurile proaste pe care le-am căpătat sau întreţinut, spun experţii. Iată ce ne sfătuiesc aceştia să facem pentru a ne menţine energia pe tot parcursul zilei.

Poate părea că trăim un paradox de mai bine de o lună încoace, de când, mulţi, ne permitem să ne trezim mai târziu şi chiar să ne odihnim în timpul zilei. Cu toate acestea, resimţim deseori o stare de oboseală chiar de la trezire. Peste toate se adaugă şi kilogramele în plus acumulate, şi acestea tot în contextul în care, stând acasă, am avut şansa să ne formăm un program fix de masă şi să mâncăm sănătos.

Puţini sunt cei care au reuşit, de când muncesc de acasă, să exploateze în beneficiul sănătăţii lor acest avantaj, spune nutriţionistul Cristina Badea, expert Natur House.

Cauzele au fost pe larg explicate chiar de către specialiştii psihoterapeuţi. Şi nutriţioniştii au făcut propriile constatări şi ne spun că fără să ne dăm seama am mâncat mult mai mult decât de obicei, fără ca măcar să conştientizăm. Stixuri, mixuri de fructe, alune, nuci şi nelipsitele dulciuri procesate, adevărate bombe calorice pe care nici măcar nu le trecem la „mese“ sau „gustări“ dacă cineva ne-ar întreba cât mâncăm într-o zi. La acestea se adaugă consumul mic de apă şi, peste toate, lipsa de mişcare.

Iată ce ne propun specialiştii Natur House pentru a ne regăsi energia şi a menţine o stare de bine pe tot parcursul zilei:

● Nu da snooze alarmei

Acest buton atât de folosit poate fi destul de periculos pentru o trezire cu energie. Există totuşi noţiunea de „somn fragmentat” – acele etape de 90 minute de somn, care au consecinţe bune asupra capacităţii noastre de a funcţiona pe tot parcursul zilei.
Sfat: Încercaţi snooze la cicluri de somn de 90 de minute prin setarea a două alarme – una pentru 90 de minute înainte de a vă trezi şi una pentru când doriţi să vă treziţi.
Teoria este că cele 90 de minute de somn pe care le primiţi între snoozes va fi un ciclu complet de somn, permiţându-vă să vă treziţi după statutul REM.

● Bea un pahar de apă imediat după trezire

Oboseala este un simptom clasic al deshidratării, şi chiar una dintre cauze. Lipsa de apă poate declanşa somnolenţă, modificări ale capacităţii cognitive şi tulburări ale dispoziţiei.
Sfat: Dacă descoperiţi că încă nu puteţi stopa letargia de dimineaţă, încercaţi să consumaţi cât mai multe lichide în timpul zilei, pentru a vă menţine nivelul de hidratare.

● Învinge oboseala cu câteva mişcări de yoga

Există un motiv pentru care după ce ne trezim simţim nevoia să ne întindem. Pe timpul nopţii, în timpul somnului REM, muşchii sunt literalmente paralizaţi (atonia), iar reactivarea acestora eliberează endorfinele care stimulează energia.
Sfat: Dacă aveţi puţin timp pentru yoga de dimineaţă, profitaţi din plin- doar 25 de minute de exerciţii s-au dovedit suficient pentru a stimula nivelul de energie şi funcţia creierului.

● Mânâncă micul dejun pentru boost de energie

Cercetătorii spun că dacă sărim peste această primă masă putem afecta negativ energia şi capacitatea de a acorda atenţie pe tot parcursul zilei.
Alimentele sunt combustibil. Dă-i corpului nişte calorii pentru a-l pune în acţiune la începutul zilei.
Sfat: construiţi un mic dejun pentru combaterea oboselii. În timp ce ceea ce mâncaţi la micul dejun poate afecta modul în care vă simţiţi ore întregi, alegerea potrivită este esenţială pentru dimineaţa dvs. Ideală este o combinaţie de alimente care combate oboseala, cum ar fi consumul de proteine slabe, cereale integrale şi legume proaspete.

● Evită să consumi zahăr până la prânz

Produsele dulci, cum ar fi cafeaua sau un ceai îndulcit, produsele de patiserie şi cerealele pentru micul dejun pot duce la creşterea zahărului din sânge.
Sfat: Acordaţi atenţie etichetelor nutriţionale pentru a vedea cât de mult zahăr consumaţi la micul dejun şi reduceţi ori de câte ori este posibil.

● Rutină bună înainte de a dormi
Dacă obiceiurile dinainte de a dormi pot avea un efect atât de profund asupra odihnei, ele au efect şi asupra trezirii.
Sfat: Probabil aţi auzit de cele mai bune practici care vă ajută să adormiţi noaptea. Acestea includ: oprirea televizorului şi a dispozitivelor gen telefon, cu o oră înainte de culcare, crearea unui mediu confortabil de dormit începând cu o cameră bine aerisită.

Totodată, ca un sfat general: Faceţi un efort să vă treziţi în fiecare zi la aceeaşi oră – chiar şi în weekend – pentru a crea un confort psihic trezirii matinale.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite