Darius Vâlcov află vineri dacă scapă de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov a fost arestat pe 2 aprilie a.c.
Darius Vâlcov a fost arestat pe 2 aprilie a.c.

Fostul primar de Slatina şi ex-ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, află vineri – 24 aprilie, dacă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de marţi – 21 aprilie, ca acesta să fie scos din arestul Poliţie Capitalei şi să fie cercetat în stare de arest la domiciliu va fi pusă în aplicare. Deocamdată, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au contestat hotărârea Curţii Supreme.

Darius Vâlcov stă ca pe ghimpi începând de luni seară – 20 aprilie, când a aflat că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins noua cerere a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire a arestării preventive a fostului ministru al Finanţelor şi au decis înlocuirea acestuia cu o măsură mai blândă. Curtea Supremă a luat această hotărâre la doar câteva ore după ce aceeaşi instanţă respinsese, în complet de divergenţă la Curtea de Apel Militară, contestaţia inculpatului privind prelungirea arestării sale preventive.

“Respinge propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie privind pe inculpatul VÂLCOV DARIUS – BOGDAN. În temeiul art.237 alin.2 Cod procedură penală rap. la art.218 Cod procedură penală , dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul VÂLCOV DARIUS – BOGDAN cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 25 aprilie 2015 până la data de 24 mai 2015 inclusiv”, se arată în încheierea instanţei.

Cum decizia nu a fost una definitivă, procurorii anticorupţie au contestat, miercuri – 22 aprilie, decizia ÎCCJ privind eliberarea din arest a lui Vâlcov şi cercetarea lui în arest la domiciliu, verdictul magistraţilor Curţii Supreme în acest sens fiind aşteptat vineri – 24 aprilie.

Reamintim că Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pe 2 aprilie în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită. Iniţial, acesta fusese plasat în arest la domiciliu. Senatorul este suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, apoi senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură – toate din Slatina. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi. Fostul ministru a încercat, potrivit unor surse judiciare, să semneze cu anchetatorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, însă acesta a fost refuzat de procurori.  Asta chiar dacă Vâlcov a recunoscut în faţa procurorilor o parte din acuzaţiile care i se aduc, inclusiv că a primit 1,5 milioane de euro mită.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion Bucureşti, l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar pe atunci al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie în vederea câştigării unor licitaţii importante de lucrări pentru obiective situate în municipiu, dar şi în oraşele Scorniceşti, Piatra-Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, fără TVA. În schimbul acestor contracte, Vâlcov ar fi primit suma de aproximativ două milioane de euro, atât direct, cât şi prin intermediari, unul dintre aceştia fiind Minel Florin Prina, administrator public la Primăria Slatina la acel moment (ajuns ulterior primar în locul lui Vâlcov - în februarie 2013, n.r.).

Muzeul secret al lui Vâlcov

Procurorii au reuşit să transforme sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un veritabil muzeu de artă după ce, în urma mai multor percheziţii făcute la apropiaţi ai fostului ministru din judeţul Olt, au găsit nu mai puţin de 101 tablouri care i-ar aparţine inculpatului şi pe care acesta le-a împrăştiat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele său.

Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor. Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.



Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea. Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative. Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc. Potrivit calculelor procurorilor, Vâlcov ar fi investit numai în 2013 peste un milion de lei (cca. 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

image

În acelaşi dosar cu Vâlcov sunt inculpaţi şi urmaşul acestuia la Primăria Slatina, respectiv Minel Prina (foto sus, arestat la domiciliu), Lucian Şuşală (fost şofer al lui Vâlcov când era primar la Slatina între 2004-2012), şi doi patroni de firme ce au primit pe bandă rulantă lucrări de la municipalitatea condusă de cei doi primari anterior menţionaţi.

Mai puteţi citi:

Darius Vâlcov rămâne după gratii. Ce “surprize” îi mai pregătesc procurorii DNA fostului primar de Slatina

 Darius Vâlcov, încătuşat a doua oară

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite