Cum se prepară murăturile în sare, după reţeta Sandei Marin. Vitaminele rezistă peste iarnă în proporţie de peste 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Murăturile au proprietăţi terapeutice, spun medicii, la această concluzie ajungându-se în urma unor studii pe populaţiile care au păstrat dieta tradiţională. Cum se prepară murăturile care păstrează cel mai bine proprietăţile legumelor.

Stopează procesele de îmbătrânire, reglează valorile colesterolului, combat diabetul şi chiar împiedică mutaţiile celulare, spun medicii despre murături, după ce au comparat starea de sănătate a persoanelor care au păstrat dieta tradiţională cu a celor care au adoptat uşor mâncarea super-procesată.

Din dieta tradiţională nu lipsesc murăturile, acest procedeu de conservare a legumelor păstrând cel mai bine calităţile nutritive ale legumelor. Astfel, vitamina C şi vitaminele B se păstrează peste 50% prin procedeul de murare, lucru care nu se întâmplă prin fierbere sau alte procedee. 

Sărace în calorii, murăturile sunt de asemenea un aliat de nădejde în curele de slăbire. Sunt şi o sursă importantă de probiotice, ajutând la creşterea imunităţii organismului. Toate aceste caracteristici sunt valabile pentru murăturile în saramură, cele în oţet, deşi şi acestea au beneficii pentru sănătate, bucurându-se de mai puţine proprietăţi. Pentru a nu suprasolicita rinichii, este recomandat să consumăm şi cantitatea zilnică necesară de apă, minimum 2 litri, având în vedere conţinutul crescut de sare al legumelor murate.

Iată în continuare reţeta celebrei Sanda Marin după care să preparăm murăturile-medicament pentru iarnă. 

MURĂTURI ÎN SARE PENTRU IARNĂ 

„Murăturile de iarnă se fac în butoiaşe de stejar, a căror mărime depinde de nevoile casei. Butoiul se spală şi se opăreşte bine (butoiul întrebuinţat numai pentru murături devine cu atât mai bun, cu cât se învecheşte). Dacă are miros de mucegai, se stinge în el o mână de var. După ce s-a stins varul, se spală butoiul cu mai multe ape, frecându-l cu o perie, şi se lasă să se svânte. Se freacă apoi înăuntru cu usturoi pisat. 

Separat se spală în două, trei ape castraveţi, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (pătlăgele roşii crude), mere tari, ţelină, pătrunjel, morcov. Tot zarzavatul întrebuinţat trebuie să fie proaspăt şi nevătămat, altfel se moaie în timpul iernii. Se aşază toate în butoi, în proporţiile dorite, se adaugă câteva fire de mărar uscat şi frunze de vişin care ţin murăturile tari, iar deasupra se toarnă saramura clocotită, făcută din 500 g de sare la 10 l de apă. Pentru ca murăturile să fie gustoase şi să ţină mai bine, se adaugă câte 1 l de oţet la fiecare 10 l de apă. Se astupă bine cu dopul de lemn şi în fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleşte puţin butoiul, ca să se amestece bine murăturile şi saramura să le cuprindă pe toate. Se aşază apoi butoiul într-o pivniţă uscată şi se desfundă atunci când începe consumul de murături“.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite