Cum se face baclavaua, dulcele vestit în Balcani. Reţeta celebrei Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baclavale orientale din Dobrogea

Un desert deosebit de apreciat, celebru în Balcani îndeosebi, poate fi preparat cu succes acasă. Iată reţeta detaliată.

Baclavaua este un desert delicios, pe care îl găsim în anumite cofetării, nicidecum în toate, şi la un preţ destul de mare. Iată cum putem prepara acasă celebra prăjitură, după reţeta cunoscutei Sanda Marin, care a inspirat generaţii de gospodine.

Ingrediente:

500 g foi de plăcintă, 150 g unt topit, 500 g nuci curăţite. Siropul: 2 pahare cu apă, 400 g zahăr, vanilie.
Se face un aluat de plăcintă şi se întinde foaia foarte subţire. După ce s-a uscat, se taie în bucăţi de mărimea tăvii în care le vom coace. Se unge tava cu unt şi se aşază 2 — 3 foi, stropite între ele cu unt. Se presară un strat subţire de nuci tocate, se pune o foaie de aluat, se stropeşte cu unt şi iarăşi se presară nuci. Se repetă până se termină toate foile, oprind pentru aşezat deasupra 3 — 4 foi frumoase, care se ung între ele cu unt. Se moaie un cuţit în unt fierbinte şi se taie plăcinta în lung şi în lat, formând romburi sau dreptunghiuri de circa 5 cm pe 7 cm. În lungul tăieturilor, cum şi pe margini, se toarnă câteva linguri de unt topit care să pătrundă până la fund. Se dă la cuptor la foc foarte moale, ţinându-se circa o oră; când începe să se rumenească, se toarnă deasupra un sirop făcut din zahăr, apă şi vanilie. Se mai lasă la cuptor câteva minute, până ce a pătruns tot siropul. Se scot baclavalele pe o farfurie şi se mai toarnă deasupra puţin sirop.

Sunt mai gustoase când sunt pregătite cu o zi sau două înainte de a fi servite, ne mai spune autoarea celebră.

Cum facem foile de plăcintă

Ingrediente: 500 g făină, 3 linguri ulei, 1 linguriţă sare, 1 ceaşcă apă caldă.

Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă cu mâna. Se face un aluat potrivit, mai mult moale, adăugând câte puţină apă caldă dacă mai trebuie. După ce a fost bine frământat şi bătut de masă, se lasă 10 minute la un loc cald (dar nu umed), acoperit cu un şervet tot cald (sau cu o cratiţă încălzită). Se întinde apoi o foaie cu vergeaua, se acoperă cu un şervet şi se lasă să stea un sfert de oră. Pe masa de bucătărie se pune o faţă de masă curată, se presară făină, se pune foaia de aluat deasupra şi cu multă răbdare se întinde de jur împrejur cu grijă să nu se rupă, până ce marginile aluatului trec de marginea mesei, iar foaia s-a făcut subţire ca o foiţă de ţigară. Marginea rămasă groasă împrejur se rupe, iar restul se lasă să se usuce câteva minute, apoi i se dă întrebuinţarea dorită.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite