Cum să uzi plantele în mod corect. Cantitatea prea mare de apă este la fel de nocivă ca şi lipsa ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
udat gradina

De la plantele de apartament şi până legumele sau florile cultivate în grădină sau în seră, toate au nevoie de apă. Când ştii că le-ai udat exact cum trebuie.

Cantitatea de apă de care au nevoie plantele ţine de o oarecare pricepere. Grădinarii ştiu că plantele se udă în funcţie de necesarul fiecăreia şi că excesul de apă sau lipsa apei afectează la fel de grav dezvoltarea armonioasă. Sunt, însă, câteva reguli care ar trebui respectate de fiecare dintre noi.

- Udă plantele la rădăcină – deşi uneori ne este, poate, mai comod să folosim pentru plantele din grădină stropitoarea, specialiştii ne îndemană să udăm plantele la rădăcină. Altfel, frunzele udate seara pot fi compromise peste noapte, pentru că vor mucegăi, sau, dacă udăm planta în cursul zilei, pot fi afectate de soarele puternic, uscându-se sau căpătând pete.
- Verifică umiditatea în sol – fiecare udare ar trebui să fie urmată de o uşoară uscare a solului. Nu uda niciodată dacă stratul superficial nu s-a uscat, altfel rişti ca rădădinile să putrezească. Verifici dacă este timpul să uzi din nou îndepărtând cu mâna stratul superficial. Dacă pământul este uscat 2-3 centimetri, uzi din nou.
- Foloseşte debit mic de apă – udă încet, este sfatul grădinarilor cu experienţă. Este chiar recomandat să uzi în etape, revenind peste 10 minute, astfel încât să laşi terenului răgazul să absoarbă apa. Sfatul este cu atât mai necesar să fie respectat pe timpul secetei, când tuturor plantelor le face rău un debit mare de apă revărsat brusc.
-  Afânarea solului se face după fiecare udare – sau cel puţin aşa este recomandat, astfel încât să nu se formeze scoarţă la suprafaţă care să împiedice aerisirea.
- Udă doar dimineaţa sau seara – plantele de grădină este recomandat să le uzi seara, cele de seră le poţi uda şi dimineaţa. Nici unele, nici celelalte nu se bucură însă de apa pe care le-o dai la miezul zilei, când razele soarelui sunt puternice. Un alt sfat este acela ca apa folosită să fie la temperatura mediului ambiant. Se recomandă să o stochezi în recipiente sau rezervoare în grădină.
- Udă plantele în funcţie de necesităţile individuale – plantele cu rădăcina superficială au nevoie să fie udate mai des. Este de asemenea recomandat să fie udată toată zona din jurul plantei, uniform, pentru a evita dezvoltarea inegală a rădăcinilor.
- Cel mai indicat sistem de udare ar fi cel prin picurare, astfel încât apa să ajungă încet şi uniform la plante. Un astfel de sistem nu este deloc costisitor şi nici greu de instalat, putând fi adaptat fiecărui buget, în funcţie de materialele folosite.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite