Cum combat medicii „încipuirile” românilor. „Virusul vine psihologic sau din altă parte?“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Cine răspunde dacă omu’ moare după vaccinare?“, a vrut să afle un cetăţean FOTO: Alina MItran
„Cine răspunde dacă omu’ moare după vaccinare?“, a vrut să afle un cetăţean FOTO: Alina MItran

La aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID, românii încă se tem că serul le modifică ADN-ul, că vor deveni infertili sau că vor muri. Câţiva medici, între care şi o doctoriţă de familie din Olt cu cei mai mulţi pacienţi vaccinaţi, au încercat să răspundă întrebărilor slătinenilor şi să le spulbere temerile

Valul patru slăbeşte de la o zi la alta, însă cel puţin un altul e pe drum, cred specialiştii, aşa că de pe acum caută soluţii să revigoreze apetenţa românilor pentru vaccinare. Pune umărul şi mediul privat şi aşa a apărut campania „ #OAMENICAMINE“, care a luat startul la Bucureşti în 11 noiembrie, de la Universitatea Naţională de Apărare ‚”Carol I”, a trecut la sfârşitul săptămânii trecute prin judeţul Dolj, iar marţi, 16 noiembrie, ajuns în Olt, la Slatina, iar de aici va porni către judeţul Argeş.

Timp de două zile, oamenii sunt aşteptaţi în cel mai mare parc din oraş să vină să se informeze şi, dacă vor fi convinşi de argumentele specialiştilor, să se şi vaccineze la centrul redeschis cu această ocazie. Intervenţiile unor specialişti cunoscuţi de la nivel naţional rulează pe panourile video, însă oamenii au ocazia să şi pună întrebări unor medici invitaţi. Printre aceştia, Cătălina Buzărnescu, medicul de familie campion în Olt la numărul de pacienţi vaccinaţi.

„Copiii au o influenţă mai mare asupra bunicilor“

Medicul face parte din generaţia celor care, deşi tineri, n-au dat bir cu fugiţii spre alte specializări. Are cabinetul în comuna Slătioara, aflată în vecinătatea municipiului Slatina, această localitate deţinând, de altfel, supremaţia în judeţ, cu 45,30% rată de vaccinare, adică peste 1.000 persoane cu schema completă de vaccin. Doar în cabinetul dr. Buzărnescu au fost vaccinate peste 600 persoane, însă alte câteva sute, programate de acelaşi medic, aveau deja vaccinul făcut la momentul la care medicilor de familie li s-a permis să vaccineze, la rândul lor. 

campanie de informare privind vaccinarea la slatina

Medicul de familie Cătălina Buzărnescu a administrat aproximativ 600 doze de vaccin în cabinetul său FOTO: Alina Mitran

„Fiind şi un sat aproape de oraş, oamenii sunt un pic mai deschişi, probabil. Copiii au o influenţă mai mare asupra bunicilor pe care i-au dus în centre sau i-au adus la mine să se vaccineze, este un cumul de factori (n.red. – care a contribuit la succesul vaccinării). Este vorba de încrederea pe care oamenii au dezvoltat-o în echipa noastră şi respectă, în mare măsură, recomandările pe care noi le facem“, spune medicul.

Marţi, deşi ar fi avut multe să le explice oamenilor, dr. Buzărnescu a primit doar câteva întrebări, ca, de altfel, şi medicul de familie Mihai Ungureanu – şeful Asociaţiei Medicilor de Familie Olt şi medicul epidemiolog Marinela Madan – medic şef al DSP Olt, invitaţi la eveniment. Campania, programată să se desfăşoare în aer liber, în parcarea din proximitatea restaurantului Mc Donalds, n-a strâns, pe frigul de afară (termometrul indica 4 grade Celsius la prânz), mai mult de câţiva curioşi.

„Trebuie să-i explici omului pe înţelesul lui: bă, uite, asta, asta...“

Vaccinarea „la cort“, la centrul drive-through care a funcţionat toată vara, dar a fost închis în august din lipsă de solicitări, a fost reluată pentru două zile, pe perioada campaniei de informare. N-a fost coadă, aşa cum se aşteptau autorităţile, în trei ore administrându-se aproape 30 doze de vaccin (23 cu produsul de la Pfizer, cele mai multe fiind doze booster, iar şase cu produsul de la Johnson). Cei care au „îndrăznit“, după luni de scepticism, să vină la vaccinare spun că au avut nevoie de răspunsuri pe înţelesul lor.

campanie de informare privind vaccinarea la slatina

Centrul de vaccinare din Parcul Tineretului este deschis şi miercuri FOTO: Alina MItran

„Un doctor din America chiar m-a convins, doctor român. Informaţiile le-am ascultat, dar sunt contradictorii, apoi mai intervine şi Facebook-ul, de nici nu ştii ce s-alegi. Dar acel doctor m-a convins, că spunea cum se manifestă vaccinul... Spuneau unii că modifică ADN-ul, el a spus că n-are nicio legătură cu ADN-ul, explica cum şi ce şi chiar m-a convins. Trebuie să-i explici omului pe înţelesul lui: bă, uite, asta, asta, asta.... Ce-am citit pe Facebook m-a îngrozit, spuneau că se modifică structura sângelului, că... “, a mărturisit un bărbat despre cum s-a lăsat convins, cu aproape trei săptămâni în urmă.

campanie de informare privind vaccinarea la slatina

„M-a convins un doctor, român, din America“, a dezvăluit un pacient care a venit să primească prima doză de vaccin FOTO: Alina Mitran

A intervenit, însă, apoi problema lipsei centrului de vaccinare în proximitate, aşa că atunci când a auzit că se redeschide centrul din parc nu a mai stat pe gânduri. Bărbatul a avut, din păcate, şi rude afectate grav de boală. „Sora mea a stat în Italia cu butelie, i-au dat-o acasă, de la spital. Apoi am avut un unchi în Galaţi, care a murit acum două zile, am avut nepoată care şi-a luat aparat de oxigen acasă...“, a mai spus bărbatul.

O altă doamnă însă, odată ce camerele de filmat s-au închis, a recunoscut că a făcut vaccinul doar pentru că i se cere în diverse locuri certificatul verde. „Am umblat peste tot, am purtat mască doar câteodată şi n-am luat nimic“, pare sigură femeia că se exagerează pericolul.

„Cine garantează dacă omu’ după vaccinare moare?“

Dintre puţinii curioşi adunaţi la punctul de întâlnire, un vârstnic a profitat de conferinţa de presă în aer liber şi a pus o întrebare care i-a pus, oarecum, în încurcătură pe oficiali. „Cine garantează dacă omu’ după vaccinare moare? Acest vaccin cred că este cam loteria vaccinurilor. Aceasta se face la nivel mondial, Oculta Mondială, ca să moară oamenii mai repede. Cine garantează? OMS-ul a spus în primul rând că virusul ăsta nu este din laborator, nu este de la animal la om, atunci de unde vine? Vine psihologic, sau vine din altă parte? Cine răspunde? Răspund eu?!“, a vrut să ştie bărbatul.

I-a răspuns medicul-şef al DSP Olt, epidemiologul Marinela Madan, însă puţin probabil ca omul să fi înţeles ceva.

„Întrebarea domnului îmi demonstrează faptul că noi în afară de pandemia cu coronavirus ne aflăm în faţa unei infodemii, în sensul că oamenii se informează din surse neautorizate, există un dezechilibru între informaţiile ştiinţifice şi fake-news-uri. Încă un dezavantaj este faptul că acest tip de informaţii circulă mai repede decât informaţiile ştiinţifice despre vaccinuri, ceea ce face ca anxietatea, teama, neîncrederea populaţiei faţă de aceste măsuri de sănătate publică să fie cele pe care domnul le-a expus foarte bine“, a reacţionar dr. Madan. „Stimate domn, nu pot să dezavuez ideea că aveţi o părere preformată, doar că mă simt obligată să nu fiu de acord cu afirmaţiile pe care le-aţi făcut, pentru că, noi, oamenii de sănătate, suntem obligaţi să reacţionăm în baza unor informaţii bazate pe studii ştiinţifice. (...) Din păcate, ştiinţa nu vă interesează, pentru că sunt informaţii foarte greoaie şi greu de asimilat de o populaţie care nu are o cultură medicală“, a continuat medicul, exprimându-şi convingerea că odată formată o astfel de opinie, niciun argument al niciunui specialist nu ar putea-o schimba. Bărbatul, în schimb, a înţeles că medicii nu au un răspuns pentru întrebările lui.

„Dacă sunt bolnav mă pot vaccina?“

Sesiunea de informare s-a terminat într-o oră, timp în care s-a consumat şi conferinţa de presă. O singură persoană a mai avut întrebări pentru cei trei medici. Un tânăr a vrut să ştie dacă testul de anticorpi îl ajută cu ceva; dacă se poate vaccina, bolnav fiind (tânărul făcea referire la o răceală); şi dacă se întâmplă ceva rău dacă vaccinul anti-COVID este administrat în perioada în care pacientul, fără să ştie, deja suferă de COVID. A primit răspunsuri la toate cele trei întrebări.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Bulgaria, statul UE cel mai afectat de valul patru: Cu peste 50% mai mulţi morţi în septembrie 2021 faţă de perioada prepandemică. Situaţia României

Negaţioniştii COVID şi antivacciniştii ameninţă medici în Germania

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite