Cum au ajuns profesorii slătineni să facă film la Cannes. Profesor: „Cred că la un moment dat toţi ne dorim în carieră o asemenea oportunitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stagiul de pregătire din Franţa le-a deschis profesorilor slătineni o nouă perspectivă FOTO: arhiva personală Claudya Neacşa
Stagiul de pregătire din Franţa le-a deschis profesorilor slătineni o nouă perspectivă FOTO: arhiva personală Claudya Neacşa

Doi profesori ai Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ au trăit, cu ajutorul unei burse Erasmus, experienţe extraordinare, posibilitatea de a turna câteva scene de film în studiourile de la Cannes fiind doar o parte a poveştii frumoase, poveste pe care le-au spus-o şi colegilor şi elevilor.

Să faci film la Cannes, să afli cât poţi de mult din istoria parfumurilor chiar la Grasse, la Muzeul Internaţional al Parfumeriei, să vezi cum poate cu adevărat să îmbogăţească arta, ca materie interdisciplinară, procesul de predare sunt doar câteva dintre experienţele trăite de două profesoare din Slatina, care au încheiat în aceste zile stagiul bursei Erasmus+ KA1 de mobilitate şcolară.

Profesorii ştiu, teoretic, de şansa schimbului de experienţă cu profesori din alte state. Proiectele de moblitate nu mai sunt o noutate în mediul preuniversitar, sute de cadre didactice şi elevi mergând în vizite de lucru şi primind, la rândul lor, elevi şi profesori din alte state. Pentru cei care încă nu au trăit o astfel de experienţă, prof. Claudya Neacşa şi prof. Adriana Velcea, beneficiare ale proiectului  „Metode de predare centrate pe elev în context european” care a presupus inclusiv un stagiu de formare în Franţa, au organizat o întâlnire cu scopul de a vorbi despre experienţa participării în proiect şi de a răspunde întrebărilor celor care încă nu sunt lămuriţi cât de aproape sau cât de departe sunt de propria participare.

„Au fost ani în care participarea se realiza individual şi accesul era, să spunem, un pic mai greu. Acum lucrează o întreagă echipă la un proiect şi sunt mai mulţi beneficiari. Cred că la un moment dat toţi de dorim o asemenea oportunitate, iar ce am vrut să le spunem noi colegilor care încă nu au avut o asemenea experienţă este că se poate. Şi elevii pot urma stagii de formare la Colegiul Internaţional de la Cannes, în vacanţe sau în timpul anului, condiţia fiind să fi împlinit 18 ani şi să fie dispuşi să-şi asume în timpul liber diverse sarcini, la birouri, la cantină, pe unde e nevoie, astfel încât să beneficieze de cazare şi masă gratuit. La baza obţinerii unei asemenea burse pentru elevi este o scrisoare de motivaţie. Chiar am văzut tineri încântaţi de idee“, a declarat prof. Claudya Neacşa.

Povestea filmului „Leneşii se ascund“

Cât despre oportunitatea de a pătrunde pe platourile de filmare de la Cannes şi, chiar mai mult, de a urma instucţiunile profesioniştilor, realizând, în cele din urmă, un scurt film, profesoara spune că a fost cu adevărat o experienţă unică. „Moderatoarea de curs era şi profesor la Institut şi mai avea alte două specializări. A reuşit să ne obţină locuri într-un proiect pentru amatori derulat în acea perioadă la Cannes, astfel că eu şi colega mea, împreună cu un francez şi doi copii, tot din Franţa, deci vorbitori nativi de franceză, am făcut o echipă şi am lucrat pe baza unui scenariu convenit între noi. Filmul s-ar traduce «Leneşii se ascund» şi înfăţişa nişte profesori blazaţi, care nu mai doreau să-şi asume responsabilităţi, iar înainte de a filma efectiv am trecut prin mai multe etape în care ni s-a explicat foarte mult din ce presupune realizarea unui film. După această etapă am trecut la filmarea scenelor. Am filmat într-o discotecă, într-o secţie de poliţie, într-un restaurant... La final am plecat de acolo cu filmul şi cu o copertă realizată de noi, coperta DVD-ului“, a mai dezvăluit Neacşa.

Cât de mult le-au îmbogăţit profesional pe profesoarele din Slatina cele 10 zile de stagiu în Franţa nu s-a putut exprima în scurta întâlnire organizată la Slatina cu profesori şi elevi. S-a vorbit, cât s-a putut de mult, în schimb, despre cum poate arta, sub toate formele ei – scris, colorat, pictură, exploatare fotografii, scris caligrafic etc. – să schimbe optica elevilor, odată ce profesorii lor sunt pregătiţi să le predea sub forme noi, atractive şi interactive.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite