„Cuibuşorul de nebunii“ al nepotului lui Ceauşescu, de vânzare. Proprietar: „Am recuperat 140 de ha de pământ şi le-am vândut pe toate ca să pot să restaurez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietatea a fost scoasă la vânzare FOTO: RE/MAX
Proprietatea a fost scoasă la vânzare FOTO: RE/MAX

Unul dintre puţinele conace boiereşti care mai sunt în picioare în judeţul Olt, pe care au pus ochii, şi l-au şi folosit,  protejaţii sistemului din comunism, se vinde. Proprietarul, un împătimit colecţionar de maşini militare vechi, spune că renunţă la conac pentru a-şi construi un atelier pentru restaurări.

Conacul Romano, sau „Hanul Pleşoiu“, aşa cum a fost cunoscut în comunism până la retrocedarea către urmaşul proprietarilor, a fost pus în vânzare de curând. Proprietarul, Constantin Bădiţă Romano, un împătimit colecţionar şi restaurator de maşini de epocă, spune că a luat decizia să renunţe la el după mai bine de 20 de ani petrecuţi în Oltenia. Planul este să construiască, cu banii obţinuţi din tranzacţie, un atelier de restaurare foarte bine dotat. 

„M-am hotărât fără nicio explicaţie spectaculoasă. M-am hotărât că m-am hotărât. Vreau să-mi fac un spaţiu mai mic, dar în spaţiul ăla vreau să-mi fac un atelier foarte dotat pentru restaurări şi pentru aia îmi trebuie bani. Vreau să mor printre fiare, altfel spus“, spune colecţionarul.

Imobilul cu o lungă istorie

Construcţia conacului a început în 1920 şi a fost finalizată în 1925, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, fiind o clădire în stil neoromânesc. A fost construită de bunicul lui Constantin Bădiţă Romano, pe proprietate fiind de asemenea amenajat un parc dendrologic, un lac cu o suprafaţă de peste un hectar şi o fermă modernă. Istoria familiei Romano începe pe meleagurile oltene în vremea revoluţiei lui Tudor Vladimirescu. 

„Rădăcinile mele ruseşti?  O să râdeţi, au făcut treabă pe bani, adică au fost mercenari, chiar prieteni cu Tudor Vladimirescu. (...) Neamul lui taică-meu. Erau şapte fraţi, fraţii Romanov, iar Tudor Vladimirescu, se ştie, a fost locotenent în armata ţarului Alexandru I. În momentul în care a declanşat răscoala respectivă, avea nevoie de mână calificată, că oltenii aveau seceri, furci şi topoare. Cu asta nu se face război. I-a anunţat pe ăştia, au venit. Cu arme de la ţar, cu toate. Trup şi suflet. Doi dintre ei, mai lacomi, probabil, s-au dus după Ipsilanti şi treaba a fost păguboasă pentru ei, c-au murit în bătălia de la Drăgăşani, sunt menţionaţi pe monumentul Eteriei, de la Drăgăşani. Unul a rămas aici, patru au plecat după ce s-a terminat cu Tudor, după ce l-a omorât Ipsilanti“, a făcut Constantin Bădiţă Romano o scurtă istorie a familiei.

În 1949 casa a fost naţionalizată, de-a lungul anilor având mai multe destinaţii: tabără pentru pionieri, sediul unui trust horticol, şcoală specială, iar în 1987 a devenit „cuibuşor de nebunii“ pentru fiul Elenei Bărbulescu, sora dictatorului Nicolae Ceauşescu. 

conacul romano

În anii dinaintea căderii regimului Ceauşescu s-a construit în curte şi o piscină semi-olimpică. Moştenitorul boierilor Romano a început lupta pentru recuperarea proprietăţii în anii ’90, reuşind ca în 1998 să intre efectiv în posesia conacului. În următorii ani, tot în urma luptelor juridice, a reuşit să recupereze şi parte din terenul deţinut de înaintaşi.  

„Am recuperat 140 de hectare de pământ şi încet-încet le-am vândut pe toate ca să pot să restaurez. (...) Cineva îmi spunea – ce e aici valorează enorm, dar valoarea asta n-o s-o scoţi niciodată“, spune astăzi proprietarul.

A hotărât acum să vândă casa cu cel puţin 2,4 milioane euro, „niciun eurocent mai puţin“, asta după ce, spune proprietarul, în 2008, chiar înainte de a se apuca de renovare, a primit o ofertă de două ori mai bună. 

„Am avut ofertă, în 2008, de 5 milioane şi asta mi-a făcut-o administratorul viilor Ştirbey. De ce n-am dat atunci? N-aş putea să răspund, dar dacă aş analiza aşa rapid, mi s-a părut o sumă atât de mare încât m-am întrebat ce fac cu ea. Asta e dovadă de tâmpenie, dar asta e. La un an de zile a  venit unul care a dat 3 milioane. Nici la ăla nu l-am dat, dar având în vedere că Doamne-Doamne chiar ţine la mine, chiar în contextul actual cred că pot să vând“, a mai spus proprietarul.

În anunţul de vânzare se menţionează că proprietatea are o curte de aproape 18.000 m.p., clădirile rezidenţiale ocupă 1.394 m.p., lacul – peste 11.000 m.p., sunt peste 3,5 hectare de pădure etc.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Colecţionarul ale cărui camioane vechi vor „juca“ în Moromeţii 2: „E dambla, nu e pasiune. Îmi place să am ce n-au alţii“

REPORTAJ Nepotul lui Nicolae Ceauşescu, înmormântat la Scorniceşti cu onoruri militare. „L-a distrus că lumea îi lua familia peste picior“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite