Control judiciar pentru primarul din Olt reţinut, joi, pentru fapte de corupţie. Nu-şi mai poate exercita atribuţiile, dar poate încasa salariul. Ce anchetează procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul acuzat de abuz în serviciu şi delapidare a primit control judiciar FOTO: www.linia1.ro
Primarul acuzat de abuz în serviciu şi delapidare a primit control judiciar FOTO: www.linia1.ro

Primarul care joi a fost reţinut de procurori, fiind acuzat de abuz în serviciu şi delapidare, se află de vineri sub control judiciar. Judecătorul a stabilit şi că nu-şi mai poate exercita funcţia, dar legislaţia nu impune suspendarea.

Ştefan Viorel Şoancă, primarul comunei Drăghiceni, din Olt, care joi, 30 martie, a fost reţinut pentru 24 de ore, a fost vineri, 31 martie 2017, plasat sub control judiciar, pentru 60 de zile, prin decizia Judecătoriei Caracal. Acesta nu-şi poate exercita atribuţiile pe această perioadă, în schimb se poate prezenta la lucru şi-şi poate încasa în continuare salariul, situaţie generată de un vid legislativ, precizează purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, Cristian Popescu.

Ce a făcut primarul

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal îl acuză pe primarul Viorel Şoancă de mai multe fapte de corupţie şi delapidare, stabilind, printre altele, că din 2012 şi până în prezent a explotat terenul agricol aflat în rezerva primăriei în folos personal. Suprafaţa care astfel i-a generat venituri urmează să fie evaluată.

A avizat, de asemenea, execuţia mai multor lucrări la imobilele deţinute de primărie, fără ca aceste lucrări să fi fost aprobate de Consiliul local, conform legii.
Acelaşi primar, spun procurorii, ar fi reţinut în ultimii cinci ani un sfert din amenzile pe care locuitorii comunei le aveau de plătit în baza proceselor verbale emise de diverse instituţii. Procesul neînaintării acestor procese-verbale către funcţionarii de la taxe şi impozite era selectiv, fiind reţinute aproximativ 110 procese-verbale dintr-un total de aproximativ 450, prejudiciul astfel cauzat cifrându-se la aproximativ 100.000 lei.

Primarul nu poate, de asemenea, justifica decontarea a 4.500 litri de motorină şi 112 litri de benzină (primăria deţine diverse utilaje, însă nu existe documente care să confirme aceste consumuri). Valoarea totală a prejudiciului în cazul investigat de poliţişti se ridică la 200.000 lei, conform comunicatului transmis joi de IPJ Olt.

Primarul poate contesta măsura controlului judiciar stabilită astăzi de judecătorul de drepturi şi libertăţi.


 

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite