Condiția care va lăsa fără bursă mulți elevi din liceele tehnologice. „Agentul economic o mai poate da, la dual”

0
Publicat:

Secretariatele școlilor sunt asaltate în această perioadă de părinți și diriginți care depun documentele necesare acordării burselor școlare. Regulile s-au schimbat, iar bursele tehnologice au devenit inaccesibile multor elevi. Cazuri complicate apar în fiecare zi, iar școlile solicită lămuriri.

Elevii care au ales profesională trebuie să nu absenteze pentrua  fi siguri de bursă FOTo: arhiva
Elevii care au ales profesională trebuie să nu absenteze pentrua fi siguri de bursă FOTo: arhiva

Lucrurile au fost puse într-un oarecare firesc pentru anul școlar 2024-2025, fiind anulată posibilitatea ca elevii cu note mici să poată beneficia de burse de merit, așa cum s-a întâmplat în anul școlar trecut. Conform noului regulament beneficiază de bursă elevii care în anul școlar trecut au avut media generală cel puțin 9,50, cuantumul fiind de 450 lei/lună. Pentru a-i stimula și pe elevii care nu reușesc să obțină rezultate la fel de bune, în schimb învață, s-a introdus bursa de reziliență, care se acordă pentru elevii cu media generală cel puțin 7 în anul școlar anterior. Bursele de merit și cele de reziliență nu trebuie să depășească, cumulat, 30% din efectivul unei clase. Excepție face situația în care mai mult de 30% dintre elevi au terminat anul școlar anterior cu media generală  cel puțin egală cu 9,50, în acest caz numărul de burse suplimentându-se astfel încât să beneficieze toți performerii. 

„Trebuie să îndepliniți trei condiții: prezență, disciplină, învățat”

Pentru bursele de merit, ca și anul trecut, una dintre condiții este ca elevul să fi avut media 10 în anul școlar încheiat. Doar că din acest an condiția se extinde și la bursele de reziliență, dar și la bursele tehnologice de care beneficiază elevii înscriși la școala profesională. Condiția, în anul școlar precedent, în cazul beneficiarilor de bursă tehnologică, era ca media la purtare să fi fost minimum 7.

Noua regulă îi bucură pe mulți profesori, care sunt convinși că de teama absențelor care vor aduce după sine scăderea notei la purtare elevii nu vor mai chiuli.  E vorba în schimb de a munci un an școlar pentru a beneficia din nou de bursă în anul școlar următor. 

Alți profesori, deși nu contestă această regulă, spun că bursa profesională era un ajutor mare pentru elevii care nu mai întrunesc această condiție, cu atât mai mult cu cât multe familii aleg să-și îndrume copiii către școala profesională și pentru acest avantaj material.

Bursa care se acordă elevilor de la școala profesională este în cuantum de 300 lei/lună, iar acolo unde există clase de învățământ dual, agentul economic care a solicitat înființarea clasei acordă fiecărui elev cel puțin încă pe atât.

Bursa poate fi acordată în continuare de către agenții economici care susțin clasele de învățământ dual, spune directoarea Liceului Tehnologic Metalurgic, prof. Anișoara Dima, chiar și elevilor care au media la purtare mai mică de 10, însă cele mai multe clase de profesională nu sunt de dual. „Agentul economic o poate da în continuare, la dual”, spune Dima.

Le-am spus așa: chiar dacă anul acesta nu primiți bursă, pentru anul viitor trebuie să îndepliniți trei condiții: prezență, disciplină, învățat. Se pune mare accent pe nota la purtare”, a explicat prof. Dima.

La fiecare 20 de absențe nemotivate elevilor li se scade un punct la media la purtare. 

Conduita cântărește greu și în acordarea burselor sociale. Și aici una dintre condiții este numărul de absențe, pentru luna în care elevul înregistrează 10 absențe nemotivate sau mai multe plata bursei fiind suspendată.  

Bursele sociale, marea provocare

Pentru dosarele de bursă socială este cea mai mare bătaie de cap, pentru că se întâlnesc foarte multe situații particulare, iar limitele de venit sunt și acestea diferite în funcție de situația în care se află familia. Ca și anul trecut, atunci când au nelămuriri, responsabilii din școli solicită precizări de la Inspectoratul Școlar Județean. 

Comparativ cu anul trecut, dosarul s-a mai simplificat. Părinții nu mai sunt obligați să depună adeverințe de venit, de exemplu, ci completează doar o declarație pe propria răspundere, asumându-și corectitudinea datelor prezentate astfel. Ce ar trebui, în schimb, să știe părinții este faptul că școlile au o persoană desemnată care are drept de a interoga o bază de date în care pot fi vizualizate, tastând CNP-ul, veniturile impozabile realizate și declarate de către părinți/tutori legali.

Orice venit care se impozitează este luat în calcul. Nu se mai cer anchete sociale sau adeverințe de venit de la școală. Dar avem la nivelul școlii o persoană care are semnătură și dreptul de a intra pe o platformă, PatrimVen. Acolo, introducând datele celor doi părinți se vede ce venituri au avut în ultimele12 luni. Calculăm și, chiar dacă părintele declară o altă sumă, noi luăm în calcul datele oficiale”, explică Dima.

În continuare, pentru situațiile în care există  nelămuriri sau suspiciuni cu privire la corectitudinea anumitor date prezentate, altele decât cele privind veniturile, școala poate solicita primăriei de domiciliu o anchetă socială, mai precizează directoarea Liceului Tehnologic Metalurgic Slatina. 

Chiar și cu toate măsurile de precauție luate pot fi situații greu de controlat sau/și de contestat. Este, spre exemplu, situația în care doar unul dintre părinți lucrează legal, celălalt lucrând „la negru”, fie în țară, fie în străinătate, iar pe baza veniturilor oficiale familia se încadrează pentru acordarea bursei sociale.

Pe grupurile de socializare se semnalează situații de tot felul. O mamă pune problema dacă poate declara că își crește singură primul copil, rezultat dintr-o căsnicie încheiată, deși între timp a început o relație de concubinaj din care au rezultat alți doi copii iar în prezent trăiește împreună cu concubinul. Și sfaturile pe care le primește femeia, de la cei care i-au citit postarea, sunt contradictorii. Unii o sfătuiesc să depună fără probleme dosarul, alții o avertizează că noțiunea de familie a fost altfel definită în regulamentul pentru acordarea burselor și că, dacă trăiesc și se gospodăresc împreună, sunt o familie în sensul legii. 

Cât este cuantumul burselor

În anul școlar 2024-2025 se acordă următoarele burse școlare:

- bursa de excelență olimpică I - între 750 și 3.000 lei - se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II și III și mențiune/medalii asimilate la olimpiadele școlare, campionatele sportive internaționale recunoscute de Ministerul Educației, jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret;

- bursa de excelență olimpică II - 700 lei se acordă elevilor din gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației;

- bursa de merit - 400 lei - se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care au mediile generale anuale cel puțin 9,50; premiaților I, II și IIII la olimpiadele școlare județene; premianților I la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației; premianților - medalii de aur/locul I - la campionatele organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice;

- bursa de reziliență - 300 lei - elevilor care se află în primii 30% din clasă și acre au mediile generale anuale cel puțin 7; elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni, în cadrul „Școlii din spital” sau al domiciliu, care revin în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior;

- bursa socială - 300 lei - se acordă elevilor proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie (se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii, iar 50% înseamnă 1.181,5 lei); elevilor cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie; elevilor care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii ( 2.363 lei);  elevilor care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie; elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune;

- bursa pentru mame minore - 700 lei - se acordă, până la finalul cursurilor învățământului obligatoriu, chiar dacă beneficiarele împlinesc 18 ani între timp, mamelor minore care frecventează cursurile de zi și au copil/copii proprii în întreținere;

- bursa tehnologică - 300 lei - se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual.  

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite