Concursul care bate Olimpiada de Biologie. „«Medicii de mâine» îi motivează mult, este ca o simulare pentru admitere”
0De ani buni, elevii de liceu care se pregătesc să dea admiterea la Medicină aleg să-și testeze cunoștințele în cadrul unui concurs organizat de 11 ani de un liceu din Slatina, județul Olt. Câștigătorii primesc premii consistente și o zi de practică în spital.
„Medicii de mâine” a ajuns la a XI-a ediție și testează cunoștințele elevilor din ultimii ani de gimnaziu, respectiv pe cele ale liceenilor din clasele a XI-a și a XII-a. A fost organizat pentru prima dată în anul școlar 2011-2012, din dorința de a le oferi elevilor care vor o carieră în Medicină ocazia să-și evalueze șansele. În timp, a căpătat amploare, de ani buni numărul participanților, elevi și profesori, ajungând la aproximativ 200, din nouă județe ale țării.
În prezent, este cuprins în calendarul Ministerului Educației și este ales atât de elevi care își încearcă puterile la olimpiada de Biologie, cât și de elevi care, pentru că olimpiada nu le mai testează anumite cunoștințe, îl preferă pe acesta tocmai pentru că răspunde nevoilor lor.
Interesul elevilor din clasele a XI-a și a XII-a pentru Olimpiada de Biologie a scăzut mult pentru că tematica nu se mai regăsește în proporție mare în cerințele universităților care organizează examen de admitere pentru locurile de la Medicină.
„Este un concurs greu, ca o simulare pentru admitere”
Pentru a-i sprijini și mai mult pe elevi, organizatorii concursului care are loc la Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina au stabilit, în schimb, din acest an, încă o categorie în cadrul căreia se pot confrunta elevii, cu subiecte dintr-un manual special, care nu se studiază la clasă, dar care este folosit de mulți dintre ei pentru a se pregăti pentru examenul de la Medicină.
„Noi, la «Medicii de mâine» , am mai făcut o secțiune pentru cei care dau admiterea în altă universitate decât București. Facem două secțiuni de concurs la clasa a XI-a. Îi motivează mai mult «Medicii de mâine», pentru că este un concurs greu, ca o simulare pentru admitere”, a precizat directoarea C.N. „Radu Greceanu” și unul dintre inițiatorii concursului, prof. Gianina Pîrvu.
Ediția din acest an va avea loc în 20 aprilie, în aceeași perioadă fiind organizată și faza națională a Olimpiadei de Biologie.
Elevii de la „Radu Greceanu”, singurii calificați la Olimpiada Națională de Biologie
Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina și-a câștigat în timp un loc aparte, devenind pentru mulți elevi prima opțiune pentru absolvenții de gimnaziu care știu că după liceu se vor îndrepta către Medicină. Deloc întâmplător, în ultimii ani delegația județeană pentru Olimpiada Națională de Biologie este formată aproape exclusiv din elevi ai acestui colegiu. Așa s-a întâmplat și în acest an, doi dintre elevii școlii – Erik Marius Băjan, clasa a IX-a, prof. Mariana Mihai și Maria Teodora Sterpu, clasa a X-a, prof. Gianina Pârvu - obținând locul I și calificarea la etapa națională. Alți patru elevi au urcat și ei pe podiumul județean al aceleiași olimpiade.
Ce observă însă profesorii este că elevii din clasele a XI-a și a XII-a care să lupte și să se remarce la Olimpiada de Biologie sunt din ce în ce mai puțini. Unul dintre motive este că universitățile care pregătesc viitori medici (cu o excepție) și-au ridicat foarte mult cerințele și acceptă fără examenul de admitere doar câștigătorii locului I național, respectiv câștigători de premii internaționale, iar asta îi demotivează pe elevi.
Pe de altă parte, faptul că pentru olimpiadă elevii ar trebui să se pregătească folosind o altă bibliografie decât cea necesară pregătirii examenului de admitere este un alt motiv care-i face pe viitorii studenți să caute alte soluții pentru a-și testa nivelul cunoștințelor.
„La etapa județeană au fost 27 elevi anul acesta, la liceu, față de 50-60 în alți ani”, a precizat prof. Pîrvu.