Concursul național cu probe-surpriză, câștigat de elevi din Olt. „Doi mediciniști și un inginer, n-au nicio treabă cu pădurile”

0
Publicat:

Echipajul C.N. „Radu Greceanu” Slatina a câștigat, pentru al doilea an la rând, concursul „Tineri în pădurile Europei”. Cei trei elevi care anul trecut nu au putut participa la faza internațională au primit și în acest an aceeași veste proastă.

Echipa CNRG în timpul competiției FOTO: arhiva Gianina Pîrvu
Echipa CNRG în timpul competiției FOTO: arhiva Gianina Pîrvu

Concursul „Tineri în pădurile Europei”, organizat de către Regia Națională Romsilva și Ministerul Educației, este în calendarul oficial al competițiilor Ministerului Educației și are valoarea unei olimpiade cu fază internațională.

Pentru al doilea an la rând câștigătorii competiției naționale au aflat însă că faza internațională nu se susține (anul trecut etapa internațională ar fi trebuit să aibă loc în Ucraina). Cei trei elevi din Olt au fost invitați să concureze și anul viitor, când câștigătorii ar urma să participe, în sfârșit, la faza europeană care va avea loc în Polonia.

„Chiar au fost extraordinari, păcat că nu e fază internațională”

Alexandra Preda, Alina Țonea și Emanuel Stegaru, toți elevi la profilul Mate-Info, „doi mediciniști și un inginer”, care „n-au nicio treabă cu pădurile”, judecând după planurile lor de viitor, după cum spune profesoara lor Gianina Pîrvu, au câștigat două etape premergătoare confruntării naționale finale.

S-au calificat să reprezinte județul, după care au intrat în competiție cu alte 37 echipaje, la etapa de selecție națională. Au urcat pe locul I, cu un punctaj final de 9,46 (anul trecut au fost pe locul 10, în condițiile în care la următoarea etapă mergeau 15 echipe), primele 10 clasate (Olt, Brăila, Tulcea, Gorj, Mehedinți, Cluj, Neamț, Galați, Teleorman și Iași) confruntându-se din nou, cu câteva zile în urmă, în Parcul Național Vânători Neamț.

Tinerii au avut și o probă de tir cu arcul FOTO: Romsilva - Parcul Vânători Neamț
Tinerii au avut și o probă de tir cu arcul FOTO: Romsilva - Parcul Vânători Neamț

„Chiar au fost extraordinari, păcat că nu e fază internațională, li s-a spus că anul viitor va fi, în Polonia. (...) Doi sunt în clasa a XII-a, vom vedea dacă mai participă”, a completat profesoara.

Drumul până la titlul de cei mai buni din România a fost destul de complicat. „La selecția națională au avut probă tot de teorie, cu legislație din toată Europa, în limba engleză, aproximativ 100 de pagini despre păduri din Europa, din toate țările, foarte grea proba. (...)  În afară de proba cea mai dură, cea teoretică, legislație și păduri, au avut și probe de recunoaștere”, a explicat prof. Pîrvu.

Elevii au învățat, pentru că așa și sunt structurate întrebările din test, la detaliu care sunt speciile predominante în fiecare țară din Europa, ce regim au pădurile (private sau aparțin statului) etc.. Tinerii slătineni, care vin dintr-o regiune de câmpie, și care s-au „antrenat” în lungi plimbări prin parcurile Slatinei, au reușit să-i întreacă anul trecut inclusiv pe colegi care reprezentau licee silvice.

La faza finală a competiției din acest an, pe locul II, după ei, s-au clasat gazdele, echipa județului Neamț - Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, în timp ce pe III a urcat echipa județului Brăila - Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila.

„Foarte buni copiii. Isteți, dezinvolți”

Echipajul Colegiului Național „Radu Greceanu” Slatina a fost sprijinit în acest an și de profesoara de limba engleză Valeria Badea, cea care i-a și însoțit la Piatra-Neamț. Având deja o bogată experiență în cadrul concursurilor de dezbateri, prof. Badea i-a provocat și i-a ajutat pe cei trei elevi să-și pregătească argumente în limba engleză pe cele mai surprinzătoare teme pe care prof. Pîrvu, profesor de biologie, le-a imaginat la rândul său, pe baza bibliografiei de concurs.

Așa se face că echipajul din Olt a reușit să obțină cel mai mare punctaj la proba în cadrul căreia au prezentat în limba engleză un studiu de caz, pe tema dată de juriu, în doar cinci minute. „Foarte buni copiii. Isteți, dezinvolți”, mai spune despre ei prof. Gianina Pîrvu.

Elevii au avut o probă de recunoaștere FOTO: Romsilva - Parcul Vânători Neamț
Elevii au avut o probă de recunoaștere FOTO: Romsilva - Parcul Vânători Neamț

Frumusețea concursului „Tineri în pădurile Europei” YPEF este că probele nu sunt aceleași de la un an la altul, ci organizatorii îi provoacă permanent pe tineri, punându-i inclusiv în fața unor probe-surpriză. În acest an, în cadrul ultimei faze a competiției, au avut de realizat un eseu legat de elementele de biodiversitate din Parcul Natural Vânători Neamț.

Au avut  de recunoscut frunze și arbori forestieri (anul trecut au avut de recunoscut urme de animale), dar și triluri de păsări (au fost provocați să recunoască, pentru punctaj maxim, cel puțin cinci din cele zece care le-au fost prezentate). S-au confruntat de asemenea în cadrul unei probe de tir cu arcul (iar elevii din Olt au obținut și aici cele mai mari punctaje) și au avut și o probă de sincronizare contracronometru.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite