Ciorbă de peşte cu dichis, ca la Tulcea. Reţeta „de manual“ presupune folosirea a cel puţin patru-cinci feluri de peşte

0
0
Ciorba pregătită la ceaun are un gust aparte, spun bucătarii FOTO: Alina Mitran
Ciorba pregătită la ceaun are un gust aparte, spun bucătarii FOTO: Alina Mitran

Pescarii „de meserie“ sunt şi excelenţi bucătari, cel puţin când vine vorba de peşte. Iată o reţetă delicioasă, din satul Vişina, comuna Jurilovca, judeţul Tulcea, de ciorbă de peşte, uşor de pregătit.

Pentru o ciorbă de peşte aşa cum trebuie, spun pescarii, e nevoie de cel puţin patru-cinci feluri de peşte, care se pun la fiert la momentul potrivit şi se servesc, în Dobrogea, tot cu dichis.

Ciorba cea mai bună se găteşte la ceaun, spune Alexandru Diaconu, pescar şi bucătar la petreceri. În funcţie de cantitatea dorită se pregătesc şi  ingredientele necesare.

Cum se face

Se pune mai întâi apa la fiert, iar legumele – cartofi, ardei, ceapă, roşii, morcovi, de preferat  „cât mai întregi“, adică tăiate în bucăţi mari, se adaugă la scurt timp. După ce au dat şi legumele în fiert, începe să se adauge peştele. „Bucăţile mari se pun primele, iar peştele mic – babuşcă şi caras, să zicem, se pun la final“, spune bucătarul. Dacă aveţi la dispoziţie, puteţi folosi: somn, crap, şalău, caras, plătică etc.

Când şi peştele a fiert (iar peştele fierbe foarte repede, îi trebuie, şi în funcţie de cât de „repede“ e focul, doar câteva minute), adăugăm în ceanul încă neridicat de pe foc, oţet. Gustăm şi potrivim în continuare după preferinţe. Tot acum adăugăm verdeaţă, leuştean, ţelină sau pătrunjel, sau chiar toate la un loc.
Secretul de-abia acum vine, dobrogenii din Vişina servind peştele după ce a fost separat din ceaun. „Noi întâi mâncăm peştele, că doar ăsta-i carnea, iar zeama o servim separat“, mai spune bucătarul nostru.

CITIŢI ŞI: Reţete verificate de gem şi dulceaţă de prune, din „patria“ prunelor, Leleasca. Semnul că magiunul e gata

Reţetă delicioasă de salată de iarnă făcută de gospodine cu experienţă: „O mănânci mai bine decât friptura“

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite