Cine sunt candidaţii cu şanse în sondaje, dar cu probleme la CV. De la garant al legii la cărat bani din mită, de la investigator al fraudelor la „practicant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Rotea este candidatul PSD pentru Primăria Balş şi cel care, conform referatului procurorilor din cel de-al doilea dosar în care fostul ministru Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, a cărat, alături de unul dintre şoferii demnitarului, şpaga de aproximativ 1.700.000 lei, în două tranşe.

Vă prezentăm doar trei candidaţi la funcţia de primar în judeţul Olt care sunt certaţi cu legea.

Cătălin Rotea, din prefect – cărăuş al şpăgii

Cătălin Rotea era, alături de şoferul fostului senator, Lucian Şuşală, „colectorul“ şpăgii încasate de la omul de afaceri denunţător Alexandru Sorin Păduraru, cel căruia i s-a pretins 10% din banii pe care urma să-i primească în urma adjudecării lucrării „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA.

La prima „colectare“, cei doi au parcat maşina în curtea omului de afaceri, acesta lăsând pe bancheta din spate, într-o geantă din material textil, suma de 1.500.000 lei. A doua tranşă, de 200.000 lei, au colectat-o în acelaşi mod în parcarea hotelului City din Slatina, hotel care aparţine fostului ministru Vâlcov prin interpuşi.
În dosarul în care fostul senator Darius Vâlcov a fost trimis în judecată Cătălin Rotea a fost scos de sub acuzaţia de complicitate la cumpărare de influenţă pentru că a denunţat fapta înainte ca procurorii să fie sesizaţi cu privire la aceasta. În cauză există, însă, alte dosare disjunse, în care încă se fac cercetări.

Cătălin Rotea a ocupat, pentru câteva luni, în anul 2013, postul de prefect al judeţului, susţinut la acea dată de PNL, ulterior, după părăsirea PNL, fiind numit director de cabinet al senatorului Darius Vâlcov (care, şi acesta, părăsise în primăvara lui 2012 PDL, pentru a câştiga în toamna aceluiaşi an mandatul de senator din partea PSD).

În plin scandal al dosarelor lui Vâlcov, Cătălin Rotea, susţinut de PSD, era numit în primăvara lui 2015 director al Direcţiei Judeţene de Evidenţă Informatizată a Persoanei, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, şi astăzi ocupând funcţia.

Liviu Voiculescu, investigator al fraudelor, săltat pentru faptele pe care le cerceta zi de zi

Liviu Voiculescu vrea să ajungă primar în comuna Cungrea, nume nou în politică. A lucrat ca poliţist în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din IPJ Olt, iar în decembrie 2012 a fost „săltat“, alături de alţi colegi poliţişti şi de funcţionari ai Finanţelor, cei duşi la audieri fiind acuzaţi de infracţiuni de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, aderare la grup infracţional şi altele.

Concret, Liviu Voiculescu, inspector principal de poliţie la acea dată, efectua, alături de alţi colegi ai săi, sub „coordonarea“ şefului SIF, declarat de anchetatori şeful grupării infracţionale, acte de cercetare penală diverşilor oameni de afaceri, şantajându-i în acest fel să încheie contracte cu firma de protecţie şi pază aparţinând soţiei şefului SIF. „Ulterior, profitând de funcţiile deţinute, învinuiţii au efectuat, în mod abuziv, cercetări faţă de funcţionari publici din cadrul DGFP Olt, A.P.I.A. Olt sau Direcţia Vamală Craiova, care au respins cereri de  rambursare de TVA sau alte solicitări formulate de către  firmele protejate de către membrii grupării“, se arăta în comunicatul DIICOT de la data efectuării percheziţiilor domiciliare şi reţinerii membrilor grupării.

liviu voiculescu - foto facebook liviu voiculescu

Liviu Voiculescu a fost prezentat de PNL Olt drept câştigătorul sigur al bătăliei pentru Cungrea FOTO pagina de Facebook Liviu Voiculescu

Grupul infracţional nu s-a rezumat la atât - prin intimidare reuşind să introducă pe teritoriul ţării aparate slot-machines, cărora le înlocuiau placa electronică de bază cu una contrafăcută. „Păcănelele“ au ajuns în localuri din Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Dolj, membrii grupării obţinând venituri importante de pe urma lor.
Dosarul a ajuns în instanţă, în prezent aflându-se pe rolul Tribunalului Dolj.

Constantin Nedelea, judecat pentru abuz în serviciu şi delapidare

Un alt candidat judecat pentru fapte de corupţie, comise în timpul mandatului în acest caz, este Constantin Nedelea, primar al oraşului Scorniceşti în perioada 2004 - 2012. Nedelea vizează un nou mandat în fruntea comunităţii din Scorniceşti din partea UNPR, după ce anterior a obţinut mandate din partea PSD, a cochetat şi cu PDL şi a trecut pe la PNL şi PP-DD.

Acesta este acuzat de abuz în serviciu şi delapidare. „În perioada 1 ianuarie – 29 iunie 2012, inculpatul Nedelea Constantin, în calitate de primar al oraşului Scorniceşti, a aprobat în mod nejustificat consumarea în cadrul instituţiei a cantităţii de 7.205,558 litri combustibil în valoare de 40 767,12 lei, depăşind astfel cota lunară de 200 litri aprobată prin Hotărârea Consiliului Local. Totodată, s-a reţinut că, în anul 2012, inculpatul a procedat la angajarea în cadrul Primăriei Scorniceşti a nouă persoane - pe durată determinată, cu încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2009 privind rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, întocmind contracte individuale de muncă fără viza persoanelor însărcinate din cadrul Biroului Resurse Umane”, precizau procurorii într-un comunicat de presă, justificând la acel moment instituirea măsurii controlului judiciar.

constantin nedelea

Constantin Nedelea a trecut prin PSD, PNL, PP-DD şi a avut o încercare şi la PDL FOTO Adevărul

Fostul primar este trimis în judecată, dosarul său aflându-se pe rolul Tribunalului Olt.

Pe listele electorale se regăsesc de asemenea candidaţi la postul de primar aflaţi în proces cu Agenţia Naţională de Integritate (un exemplu fiind primarul comunei Crâmpoia, Ionel Mirea, soţul copreşedintei PNL Olt) în timp ce alţii au fost obligaţi, prin sentinţe survenite în precampania electorală, să se retragă în ultimul moment din cursă. Este cazul fostului primar al comunei Cungrea, Ion Murguleţ, candidat ALDE, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie comise în timpul mandatului 2008-2012, sentinţa putând fi însă atacată.

Citiţi şi: 

Oameni cu bani sau afaceri în agricultură vor în continuare postul prost plătit de primar. Cel mai înstărit este, oficial, candidatul UNPR de la Caracal, Ion Dinoiu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite