Cea mai mare greşeală pe care o facem în Post. Medic: „Mâncând toate aceste produse dubioase, nu facem decât să ne suprasolicităm şi ficatul şi rinichii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele conservate sau congelate, alături de legumele şi fructele proaspete, ne ajută să trecem cu bine postul FOTO: arhiva Adevărul
Produsele conservate sau congelate, alături de legumele şi fructele proaspete, ne ajută să trecem cu bine postul FOTO: arhiva Adevărul

Alegerea alimentelor de post este o grijă mare în această perioadă şi, atrag atenţia medicii, preferăm variantele cele mai la îndemână, deloc întâmplător şi cele mai agresiv promovate.

Medicii sunt deja îngrijoraţi de cât de repede am adoptat moda produselor „de post“ agresiv promovate, alegându-le de pe rafturile magazinelor aproape fără discernământ.

Cea mai la îndemână scuză atunci când alegem un produs despre care ştim foarte puţine lucruri este „ce să aleg, că e mai greu şi mai scump să mănânci de post decât de dulce?!“. Medicul specializat în diabet şi boli de nutriţie Diana Stuparu atrage însă atenţia asupra unui pericol important – consumul de produse cu foarte multe E-uri, unele, poate, nemenţionate pe etichetă.  Există, însă, şi soluţia, la îndemâna fiecăruia dintre noi, anume aceea de a ne întoarce la obiceiurile bune ale părinţilor şi bunicilor noştri.

Postul, o detoxifiere a organismului

Cum să trecem, atunci, cu bine Postul Paştelui? „Cu multe legume şi fructe proaspete, fără fel de fel de pateuri vegetale, pline de chimicale. Lumea pe vremuri mânca fasole, mazăre, linte, cartofi, varză...

Regimul acesta este sănătos şi pentru noi, oamenii sănătoşi,  pentru toată lumea e bine să ţină post, dar  ar trebui să consume produse naturale. Mai sunt acele brânzeturi vegetale, care au de asemenea E-uri, chimicale, numai porcării. Postul era cu alimente pe care le aveam din grădina noastră, nu pateu vegetal, pateu nu ştiu de care. Postul se consideră o detoxifiere a organismului. După o perioadă atât de lungă în care nici mişcare n-am făcut şi am mâncat carne de porc şi ce am mai avut noi pe la garniţă, urmează această perioadă în care să consumăm cât mai multe fructe şi legume, şi dacă se poate cât mai puţin procesate termic, să-şi păstreze proprietăţile“, ne sfătuieşte medicul primar Diana Stuparu.

Proteinele atât de necesare organismului le putem lua din ciuperci, fasolea este de asemenea un aliment foarte hrănitor, lintea, deşi nu este chiar în lista de preferinţe a românilor etc. Chiar dacă nu le avem în cămară sau în congelator, deşi ar trebui să ne îngrijim să nu ne lipsească, legumele congelate cumpărate din magazin sunt o soluţie preferabilă cumpărării de produse de post procesate.

O altă greşeală pe care o facem, şi nu doar în post, spune medicul, este aceea că nu consumăm suficiente lichide.

„Deshidratarea este o problemă foarte importantă, pentru că nu mai bem apă. Când spun lichide, nu spun sucuri carbo-gazoase, spun apă, spun ceaiuri neîndulcite. Încă ceva, foarte important - bătrânii bolnavi şi copiii pot să nu ţină post, acesta este contraindicat la pacienţii bolnavi şi la copii. Altfel, consumând cât mai multe crudităţi şi, dacă se poate, gătite cât mai puţin, ne vom bucura doar de beneficii. Produsele procesate sunt pline de E-uri, dubioase, nici nu ştii ce pun înăuntru, şi cum există din ce în ce mai puţin control asupra produselor ambalate, cum fiecare scrie ce vrea pe etichetă... Eu spun  NU pateuri vegetale, brânză vegetală şi toate prostiile astea. Pateul vegetal – care are numai E-uri, numai chimicale - n-aduce niciun nutrient adevărat pentru organism, şi ne suprasolicită şi ficatul şi rinichii ca să metabolizăm aşa ceva“, a conchis medicul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite