Ce înseamnă ploile din ultimele zile pentru agricultori: „Plantele mai găseau apă în sol de-abia după 60 de centimetri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A plouat vreme de două zile şi fermierii sunt, în cea mai mare parte, bucuroşi că după o vară şi un început de toamnă caniculare campania se poate în sfârşit derula în condiţii optime.

După o vară în care cei care au mizat pe grâu s-au bucurat, în judeţul Olt, de producţii până la 6.000 kg/hectar, a venit declinul pentru fermieri. Culturile de porumb şi floarea-soarelui au dat producţii sub aşteptări, iar rău le-a mers şi pepenilor, viţei-de-vie şi culturii de soia.

„A fost rău, a fost o secetă care a adus pagube foarte mari în judeţ. Porumbul, floarea-soarelui, dar nu numai, au fost calamitate de la 40% la 90%. Ploile de acum nu mai înseamnă nimic pentru aceste culturi, care au şi fost recoltate în bună parte, însă pentru campania de toamnă e foarte bine, oricum se înregistrau întârzieri mari. Nu s-a putut ara, pur şi simplu, şi nici însămânţa din cauza lipsei de apă din sol. La rapiţă, de exemplu, s-a cam pierdut perioada optimă“, a declarat directorul Direcţiei de Agricultură Judeţene, Emil Marinescu.

Din cele aproape 125.000 hectare cultivate cu grâu în judeţ, peste 106.000 au fost recoltate, înregistrându-se o producţie medie de 2.180 kg/hectar, în condiţiile în care într-un an bun producţia poate depăşi 10.000 kg/hectar. Aproximativ 2.000 de hectare au mai rămas de recoltat la floarea soarelui, fiind deja în hambare producţia de pe 52.000 hectare. Producţia raportată a fost şi în acest caz sub aşteptări – 1.200 kg/hectar, în condiţiile în care producţia optimă ar trebui să ajungă la 1.700 kg/hectar.

„E perfectă pentru lucrările de toamnă“

La Oficiul Judeţean de Studii Pedologice specialiştii au stabilit că sectea prelungită încă o vreme ar fi compromis şi culturile de anul viitor. „Ploile din ultimele două zile nu fac în niciun caz probleme. N-a plouat atât de mult în judeţ, iar nevoia era mare. Plantele mai găseau apă în sol de-abia de la 60 de centimetri. Ploaia asta e perfectă pentru lucrările de toamnă, oricum puţin întârziate, pentru că pentru culturi nu se mai poate face nimic. Însă fermierii pot acum să are şi să însămânţeze, era o problemă“, a declarat şeful Oficiului Judeţean de Studii Pedologice Olt, Raul Rotea.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite