De ce apare acneea şi cum scăpăm de ea. Ce soluţii propun specialiştii şi cum ne putem proteja ca să nu avem faţa acoperită de coşuri
0Acneea apare şi dispare la pubertate, dar nu puţine sunt cazurile când aceasta persistă mult şi după 20 de ani. Indiferent de momentul când ne lovim de această problemă, este bine să consultăm un medic specialist.
Medical vorbind, acnea este o condiţie cutanată în care se înfundă glandele care produc grăsime la suprafaţa pielii. Această înfundare a glandelor sebacee poate să determine apariţia unor forme foarte diferte de acnee, cunoscute mai mult sub numele de „coşuri”. Dacă înfundarea glandelor sebacee este superficială, facem comedoane ca puberii – nişte puncte albe sau negre, dar, dacă glanda se închide la un nivel foarte profund, putem face forme urâte de acnee - pustule, adică acele coşuri clasice sau chiar pistuli şi noduli.
"Varietatea foarte mare a formelor acneii este determinată în primul rând de stimulul hormonal ce determină practic blocarea acestei glande şi poate fi asociată de stimulul local, respectiv o igienă sau o cosmetică deficitară care să nu lase pielea să respire sau să contamineze zona cu suprainfecţii asociate”, spune dr. Liliana Popescu, medic dermatolog.
Metodele de a face acneea să dispară complet până în 20 de ani sunt aproape nule, însă există metode de a o reduce semnificativ. Cea mai importantă se pare că o reprezintă igiena şi alimentaţia. Astfel, igiena face ca tenul să fie tot timpul curat şi fără sebum în exces (se referă la producţia prea mare de uleiuri naturale protectoare de glandele sebacee, fenomen ce conduce la apariţia acneei şi a punctelor negre la nivel cutanat, îngrăşarea rapidă a părului ş.a.), facilitând astfel o reducere a infectării porilor. De asemenea, alimentaţia face ca excesul de sebum să fie redus. Deşi majoritatea neglijează importanţa alimentaţiei asupra funcţiilor organismului, acest lucru ne afectează de fapt destul de mult. Anumite alimente, în special cele bogate în zahăr, grăsimi - mai ales cele saturate, anumite produse lactate şi, în general, alimentele foarte procesate şi bogate în coloranţi, conservanţi etc., facilitează o acnee mai severă.
În „popor” există tot felul de poveşti despre cum apar coşurile şi care ar fi cauza apariţiei lor. Astfel, se spune că, dacă prelevezi o probă dintr-un asemenea coş şi îl duci la medicul dermatolog, atunci se poate afla care este cauza problemei persoanei respective, dar specialiştii spun că nu este adevărat.
"Cei care au probleme cu coşurile şi apelează la o asemenea practică se chinuiesc degeaba deoarece, pentru medicul specialist, această <probă> nu are nicio importanţă, nicio relevanţă. Chiar dacă, să zicem, noi am analiza o asemenea probă şi am descoperi acolo un stafilococ, el este o suprainfecţie a apariţiei coşului, nu cauza acesteia. În majoritatea cazurilor, în acne găsim un germen anaerob, deci trăieşte fără oxigen – nu stă pe suprafaţa pielii, ci adânc în glanda sebacee”, mai spune medicul.
Ghidurile europene de tratament recomandă ca tratamentul acneii să se facă în funcţei de coajă: dacă avem o coajă minoră de acnee pubertară, rămâne pe tratamente locale. Dacă problema este mai complicată sau persoana prezintă acnee într-un anumit context – după sarcini, la întreruperea contraceptivelor, după tratamente hormonale pentru tiroidă sau alte afecţiuni, atunci medicul va trebui să evalueze starea endocrină şi cutanată a pacientei şi să facă recomandarea personalizat pentru fiecare caz în parte.
"Pentru pacienţii care nu doresc medicamente cu risc - indiferent de motiv, sau pentru cei care prezintă doar forme inflamatorii, există <ajutoare fizice>, respectiv nişte lasere special pentru diferite forme de acnee, care pot stinge coşul în cauză ajutând pacientul să nu rămână cu urme. În cazul în care puseul de acnee s-a încheiat şi rămân cicatrici, există alte tipuri de tratamente cu laser adresate cicatricilor respective”, mai afirmă dr. Liliana Popescu.
Pe piaţă există tot felul de tratamente naturiste şi antibiotice (Benzoyl Peroxide, Metroruboril, Eryfluid ş.a.), săpunuri, creme pentru tratarea acneii, dar toate acestea nu trebuie administrate „după ureche”. Specialiştii recomandă ca, indiferent de forma de acnee pe care o avem, cel mai indicat este că consultăm un medic dermatolog, cel mai în măsură să ne indice soluţia corectă pentru problema despre care se spune că, deşi se manifestă la exterior, ea doare cel mai mult „la interior”.