Caravana protestelor ajunge la Slatina. Români care riscă să rămână fără salarii în prag de iarnă

0
Publicat:

Sute de sindicaliști vor protesta miercuri, 19 octombrie 2022, în fața Prefecturii Olt, în cadrul amplei acțiuni organizate de confederația Cartel Alfa în toată țara. Pe 20 octombrie, mii de lucrători vor ajunge cu protestul în București.

Protestele s-au ținut lanț în Slatina, în acest an FOTO: arhiva/A.M.
Protestele s-au ținut lanț în Slatina, în acest an FOTO: arhiva/A.M.

Protestul din Slatina vine după un șir lung de alte proteste organizate în acest an de Cartel Alfa ca urmare a pericolului ca uzina de producere a aluminiului să trimită definitiv acasă sute de oameni, pe fondul crizei energiei electrice. Alte proteste au avut loc în primăvară, o fabrică deținută, până în februarie, de un oligarh rus fiind supusă sancțiunilor.

„Prețurile la energie trimit milioane de oameni în sărăcie, companiile din energie au profituri record”

Salariații sunt la limita disperării, spun reprezentanții Cartel Alfa, salariile mici și costurile din ce în ce mai mari determinându-i să facă alegeri dramatice.

„Prețurile la energie, alimente și alte produse esențiale cresc în spirală la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce guvernul, economiștii și bancherii iau măsuri care pun presiune și mai mare asupra cetățenilor (spre exemplu, prin creșterea dobânzilor), în timp ce companiile din energie au profituri record. (...)  În contextul actualelor prețuri, foarte multe unități economice sunt puse în situația de a-și înceta activitatea, iar cetățenii români vor fi puși în situații dramatice din cauza superficialității cu care este tratată problema la nivel politic”, transmite Cartel Alfa.

Protestatarii cer stoparea creșterii prețurilor, creșterea pensiilor și salariilor, deblocarea negocierilor prin modificarea Legii Dialogului Social. Protestul a început în 17 octombrie și se va încheia în 22 octombrie 2022.

Se desfășoară sub forma a două caravane care au pornit din Ardeal (Zalău) și Moldova (Botoșani) spre București. Patru proteste se organizează în localități de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activități de producție și pierderea locurilor de muncă. Cele două caravane se întâlnesc la București unde, pe 20 octombrie, va avea loc un amplu miting-marș în Piața Victoriei și Piața Revoluției.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite