Când scoatem florile în balcon. „Este perioada propice pentru a semăna plantele aromatice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putem menţine ghivecele în care am semănat plante aromatice în apartament până la răsărire, după care le transferăm în balcon FOTO Adevărul
Putem menţine ghivecele în care am semănat plante aromatice în apartament până la răsărire, după care le transferăm în balcon FOTO Adevărul

Zilele sunt aproape de început de vară, orele în care plantele se bucură de lumină sunt şi ele mai multe, balconul este pregătit, însă pe timpul nopţii temperaturile încă mai scad aproape de zero grade. Dacă este sau nu momentul să ne amenajăm mica grădină în balcon ne lămuresc specialiştii.

Fiecare plantă are locul ei bine stabilit în casă, au trecut toate sănătoase peste iarnă, iar pe unele dintre acestea le-am vrea „la aer“. Zilele sunt din ce în ce mai călduroase, însă temperaturile înregistrate peste noapte încă nu permit o astfel de „aventură“.

Vremea este înşelătoare. Avem zile călduroase, însă pentru a rezista plantele au nevoie de cel puţin 5-7 -9 grade Celsius noaptea, or încă mai avem temperaturi aproape de zero grade. Deşi sunt şi plante rezistente, este recomandabil să mai aşteptăm. Gândiţi-vă că noi avem două straturi de folie şi încă mai facem foc pentru a încălzi sera, pentru că diferenţa de temperatură între zi şi noapte este prea mare“, spune Mihaela Chirea, care a făcut în cele din urmă din pasiunea pentru flori şi o mică afacere.

Ficusul, muşcata, yuka  îşi pot găsi locul în balcon

Dacă balconul nu este închis, nu orice floare de apartament îşi poate găsi aici locul de primăvara până toamna. Mai mult, spune Mihaela Chirea, ploile acide sunt un pericol real pentru toate plantele ornamentale, motiv pentru care recomandată este cel puţin o copertină.

Ficusul este una dintre plantele pe care le putem muta dintr-un colţ de cameră într-unul al balconului. De asemenea muşcata, dar şi yuka se pretează la acest regim, având însă grijă la „semnalele“ pe care le primim. Şi, bineînţeles, cactusul, care se acomodează poate ca nicio altă plantă.

Frunzele care îşi pierd culoarea ne spun că planta are nevoie de „hrană“

Tot primăvara este şi momentul propice pentru a oferi plantelor care s-au dezvoltat peste iarnă mai mult spaţiu. Din fericire magazinele de profil au o gamă diversă de ghivece, dar şi de pământ care se pretează fiecărei specii în parte. „Există, e adevărat, şi acel pământ universal pentru flori, însă fiecare plantă are propriile nevoi. Putem folosi chiar şi pământ de grădină, dacă este de bună calitate. Dacă însă observăm că frunzele s-au decolorat e semn că ceva îi lipseşte acelei plante. E de ajuns să ducem o frunză la un specialist fitosanitar şi ne va recomanda tratamentul adecvat. Poate are nevoie de mai mult calciu, poate de altceva“, spune Chirea.

La momentul schimbării vasului e necesar să înlocuim fie tot pământul, în cazul în care rădăcinile au crescut excesiv şi trebuie scuturate, tunse şi rărite, fie să păstrăm parte din pământul în care s-au fixat, completând în vasul mai mare cu un nou strat. Pentru reuşita operaţiunii e nevoie însă nu doar de a urma sfaturile specialiştilor şi de practică, ci de ceva mai mult. „Sunt şi lucruri pe care le faci pur şi simplu, îngrijind florile şi iubindu-le, fără să poţi să explici fiecare etapă. Cred că e nevoie să le simţi într-un anume fel“, completează Mihaela Chirea.

Putem semăna pătrunjelul, leuşteanul, busuiocul

Dacă mai găsim loc în balcon şi pentru a monta jardiniere, ne putem orienta şi către plante care nu au nevoie de foarte mult spaţiu să-şi dezvolte rădăcinile. Putem planta garofiţele şi petuniile, garofiţa iubind temperaturile mai scăzute, dar şi levănţica, asta dacă nu o avem deja din anii trecuţi.

Tot aprilie este momentul semănării plantelor aromatice. Pregătim ghivecele, punem seminţele şi, pentru a evita scăderile bruşte de temperatură, putem menţine vasul în casă până când plantele răsar. Ne putem astfel bucura de busuioc, rozmarin, leuştean, pătrunjel chiar în balcon, fără să mai fim nevoiţi să le cumpărăm din piaţă.

CITIŢI ŞI: Ponturi ca să îngrijim florile iarna. De ce au nevoie muşcatele de frig ca să reziste, iar trandafirii de un muşuroi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite