Cămin de bătrâni ilegal, închis în Olt. Prefect: „Informația o aveam, cumva, din surse, din vorbe, că există”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cămin pentru vârstnici care funcționa ilegal într-o comună din Olt a fost închis în urma unui control al autorităților. 14 persoane au fost duse în alte centre.

Căminul funcționa ilegal în comuna Văleni, din județul Olt, de duminica trecută, iar la cinci zile de când aici au fost aduși 14 vârstnici, au venit în control autoritățile. 

„Informația o aveam, cumva, din surse, din vorbe, că există”, a precizat prefectul județului Olt, Florin Homorean, în cadrul unei conferințe de presă. Polițiștii de la nivelul localității sunt cei care au verificat „vorbele” și au confirmat existența centrului la care au descins ulterior reprezentanții autorităților.

La centrul descoperit la Văleni erau îngrijiți 14 vârstnici FOTO: Pixabay
La centrul descoperit la Văleni erau îngrijiți 14 vârstnici FOTO: Pixabay

Centrul era amenajat într-o fostă școală, clădirea fiind pusă la dispoziție de către reprezentanții Primăriei Văleni. Societatea care a deschis aici, ilegal, acest centru mai deține unul similar în municipiul Pitești.

Pentru centrul din Văleni nu obținuseră însă nici autorizație sanitară de funcționare, nici autorizație la incendiu, nici autorizație sanitară-veterinară și nu se aflau nici în lista AJPIS Olt ca furnizori licențiați. Fix în dimineața controlului, în schimb, furnizorul privat a depus solicitări de autorizare către DSP și DSVSA.

Instituțiile care au avut reprezentanți în comisia mixtă de control au aplicat aici, în total, amenzi în valoare de 120.000 lei.  40.000 lei este amenda de la Direcția de Sănătate Publică Olt pentru funcționarea fără autorizație, 20.000 lei a aplicat AJPIS pentru lipsa licenței, 10.000 lei a aplicat Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor pentru condițiile găsite etc.

„Lipsă protecție perne, temperatură ridicată în spațiul respectiv”

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au constatat că se utilizau „produse și proceduri nesigure în blocul alimentar”, nu existau condiții de cazare conform legii, temperatura în încăperi era ridicată, ferestrele nu erau protejate cu plase de țânțari, pernele nu aveau huse etc.

Cu toate acestea, prefectul Florin Homorean spune că, din discuțiile celor aflați în control, purtate cu beneficiarii centrului, a rezultat că bătrânii apreciau că la Văleni condițiile erau mai bune decât în centrele din care fuseseră aduși. Zece dintre bătrâni au fost duși la centrul din Pitești din care fuseseră transferați la Văleni, trei s-au întors în familii, iar un vârstnic cu domiciliul în Olt (de la Grădinile) a fost transferat în centrul de la Slatina.

Echipa mixtă care a desfășurat controale în Olt a verificat, în total, 64 de centre: 42 centre copii, opt centre persoane vârstnice, cinci centre persoane cu dizabilități, nouă centre alte persoane dependente, cu un total general de 740 persoane rezidente. Trei dintre centrele pentru vârstnici, toate private, nu erau inițial pe listele AJPIS.

Centrul din Văleni nu avea niciun fel de autorizație, în timp ce alte două, care funcționează la Teslui, respectiv în Slatina, aveau autorizații de funcționare (sanitară, sanitară-veterinară, PSI), în schimb nu aveau licență pentru respectivele puncte de lucru. Aici cei veniți în control au lăsat plan de conformare și au aplicat amenzi, însă nu s-a luat măsura suspendării activității, nefiind întrunite condițiile aplicării unei asemenea sancțiuni, a mai precizat prefectul.  

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite