„Botezul cailor”, obiceiul care arată cât de mult s-a schimbat satul românesc. „Acum e mult spectacol” VIDEO

0
Publicat:

„Botezul cailor”, un obicei relativ des întâlnit, cu zeci de ani în urmă, în sudul țării, se mai păstrează și în județul Olt, ba, mai mult, s-au înmulțit localitățile în care proprietarii de cai se mândresc cu animalele. Ceva nu mai este însă la fel.

În localitatea Slătioara din județul Olt, proprietarii de cai din comună, dar și cei din comunele vecine, așteaptă cu nerăbdare, an de an, Boboteaza. Este ziua în care se pot lăuda cu animalul din grajd, contând mai mult sau mai puțin premiul obținut în competiție, însă deosebit de mult renumele.

Aici competiția s-a organizat pentru a 30-a oară după 1989, doar anii de pandemie, cu restricțiile impuse, împiedicându-i pe gospodari să se întâlnească. Peste 1.000 de oameni s-au adunat, vremea caldă încurajându-i să petreacă ore bune în târgul de săptămână, acolo unde s-a organizat sărbătoarea. 

Pentru cei mai frumoși cai se acordă premii în bani FOTO: Roxana Mihalache
Pentru cei mai frumoși cai se acordă premii în bani FOTO: Roxana Mihalache

La fel ca la Slătioara, în schimb, s-au organizat astfel de evenimente în acest an și la Ghimpețeni, Nicolae Titulescu și Vâlcele. În unele exista tradiția, fiind revigorată în ultimii ani, în altele s-a copiat și s-a făcut din „Botezul cailor” un motiv de sărbătoare.

„Acum e mult spectacol, e și interes din partea politicienilor, care s-au prins că dacă-i adună mai e rost de niște voturi. Înainte chiar era mult entuziasm, nu era nevoie să organizeze nimeni sărbătoarea, oamenii ieșeau cu caii pe uliță, de Bobotează, pentru că așa s-a pomenit, fără mici, fără bere. Dar, e bine că nu se pierde”, spun cei care știu istoria acestei sărbători.

Proprietarii își plimbă cu mândrie caii FOTO: Roxana Mihalache
Proprietarii își plimbă cu mândrie caii FOTO: Roxana Mihalache

 Ce conta odinioară

Obiceiul presupune ca în ziua de Bobotează, după ce la biserică se termină slujba, preotul să boteze caii aliniați la locul desfășurării competiției. În anii geroși se mai iscă și nemulțumiri, atunci când așteptarea se prelungește.

Un juriu stabilește ierarhia FOTO: Roxana Mihalache
Un juriu stabilește ierarhia FOTO: Roxana Mihalache

Demult, de Bobotează gospodarii își scoteau pentru prima dată, în noul an, animalele din grajd. Le țesălau, le împodobeau hamurile cu ciucuri și o porneau pe uliță. În urma „încuratului” se stabilea care este cel mai bine îngrijit animal.

Astăzi, aceeași competiție le aduce proprietarilor și premii. Se întrec în cadrul a doua probe: cea de frumusețe, câștigând cel mai frumos animal, și cea de tracțiune, în acest an animalele având de tras un buștean de peste 600 kg.  

La proba de tracțiune, animalele au avut de tras un buștean de peste 600 kg FOTO: Roxana Mihalache
La proba de tracțiune, animalele au avut de tras un buștean de peste 600 kg FOTO: Roxana Mihalache

La a XXX-a ediție au intrat în concurs aproape 30 de cai, mai puțini decât în alți ani, însă asta și pentru că numărul animalelor se micșorează de la un an la altul, proprietarii renunțând la a mai crește animale. Caii crescuți ca animale de povară nu le mai aduc niciun câștig, din contră, necesită cheltuieli suplimentare, așa că îi mai au în grajd doar cei care-și permit.

Nici din alte localități, cu atât mai puțin din alte județe, nu au mai venit proprietarii cu la fel de mulți cai precum la edițiile trecute. Mulți își fac un calcul și-și dau seama că i-ar costa mai mult transportul cu mașina specială, din localitatea de domiciliu și până la Slătioara, decât încasează, chiar în situația în care câștigă premiul cel mare. 

Câștigătorii din acest an au primit premii în bani, sumele fiind cuprinse între 50 și 300 lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite