Arsurile provocate de foc. Sfaturile unui chirurg plastician despre cea mai frecventă leziune a sezonului rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii atrag atenţia că este deosebit de important cum acţionăm în primele minute, în cazul unei arsuri FOTO: Pixabay
Medicii atrag atenţia că este deosebit de important cum acţionăm în primele minute, în cazul unei arsuri FOTO: Pixabay

În cazul arsurilor apărute în urma unui accident casnic sau de altă natură, leacurile din popor sunt o alegere care poate lăsa sechele pe viaţă. Doar un medic poate identifica tipul arsurii şi, mai ales, poate recomanda un tratament adecvat

În perioada sezonului rece, mulţi pacienţi ajung la Urgenţe cu arsuri produse cu flacără sau cu lichid fierbinte, de la cele superficiale până la cele mai grave. 

Îngrijorător este că unii pacienţi se prezintă târziu, de obicei după ce „s-au doftoricit“ folosind metode „băbeşti“ moştenite din generaţie în generaţie.

Dr. Florin Popa, medic specialist de chirurgie plastică, coordonatorul Compartimentului Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, a vorbit pentru „Weekend Adevărul“ despre numărul mare de persoane care se prezintă cu astfel de accidente. „Vin zilnic, o parte dintre ei sunt pe suprafaţă mică, dar sunt şi pacienţi care au peste 20% suprafaţă arsă, vin târziu la spital, în şoc postcombustional“, arată dr. Popa. 

Medicii fac eforturi disperate să-i ţină în viaţă, dar şi să le salveze membrele. Dacă problema chirurgicală, în cazurile de gravitate medie, se rezolvă poate în săptămâni de spitalizare, acestui episod îi urmează cel de recuperare. 

90% dintre pacienţi nu mai fac însă acea recuperare absolut necesară, pe care chirurgii plasticieni o recomandă, spune medicul. La fel de grave sunt şi arsurile cu lichid fierbinte, şi ele de sezon. În doar câteva ore de întârziere însă, o arsură care se poate vindeca fără complicaţii dacă este tratată la timp se agravează şi se poate ajunge la transplant de piele sau chiar la deces.

Sfânta apă rece

„Leacurile“ la care recurg înainte de a ajunge la medic par a fi cel mai mare duşman al pacienţilor. Medicii s-au confruntat cu situaţii dintre cele mai ciudate, pacienţii aplicând pe suprafaţa arsă, fără să ştie cât de mare este răul pe care îl fac, de la foi de varză şi ulei, până la soluţii pe bază de alcool, miere şi chiar ouă. 

„Prima măsură în cazul oricărei arsuri este apa rece. Apa este sfântă. Apă rece şi curată, asta trebuie să ştie toată lumea. Pacienţii aplică, în schimb, gălbenuş de ou, sau îi vezi că se duc pe la medicul veterinar şi-i dă cu albastru de metilen cu vată. Închipuiţi-vă acel albastru de metilen pe o plagă, cum se îmbibă vata aceea în arsură... Am văzut cazul acesta de arsuri pe fese. Am muncit la el să scot vata aceea vreo două săptămâni. Unii dintre ei merg la farmacie şi cer ceva pentru arsuri. Acel ceva pentru arsuri poate să-ţi facă bine, dar poate să nu-ţi facă bine, pentru că şi arsura la rândul ei este de mai multe grade“, a continuat medicul.

Arsură de gradul II A, produsă cu lichid fierbinte FOTO: Adevărul

arsuri - foto adevărul

Nici unguentele, unele considerate panaceu, nu fac mai mult bine, din contră. „Mulţi cer anumite creme doar pentru că au văzut reclamă la TV. Am văzut pacienţi care şi-au dat cu geluri diclofenac pe arsură, vă daţi seama că oricum arde, pentru că are alcool în el, şi s-a nenorocit. În multe cazuri, din arsuri de gradul II s-au dus în gradul III, pentru că au stat acasă. Au venit la spital cu stare post-combustională gravă, tot piciorul negru. Şi munceşti, încerci să reechilibrezi, pentru că majoritatea sunt pacienţi vârstnici, cu alte patologii, mai au şi un diabet, mai au şi problemă cardiacă...“, a expus doctorul situaţiile cu care se confruntă.

Diferenţa între tipurile de arsuri

Medicul spune că sunt arsuri care pot fi tratate cu succes acasă, dar sunt şi situaţii în care prezentarea la medic te poate salva de infirmităţi pe viaţă sau îţi poate chiar salva viaţa. 

Cele mai simple arsuri sunt cele de gradul I. Arsurile solare se încadrează în această categorie, produc disconfort mare, însă se tratează fără urme. „Arsurile solare sunt arsuri de gradul I care se manifestă prin roşeaţă şi durere intensă, iar cel mai bine este să ieşim din mediul cu ultraviolete şi să ne tratăm cu aplicaţii reci – comprese cu apă rece şi hidratare foarte, foarte bună“, ne sfătuieşte medicul.

Şi arsura de gradul II poate fi tratată cu succes în ambulatoriu – te prezinţi la medic, însă nu este nevoie de internare –, cu produse doar la indicaţia medicului. Dacă, în schimb, întârziem prezentarea la medic pentru diagnostic, această arsură se poate transforma într-o arsură de gradul III. 

„O arsură de gradul II pe care poţi să o tratezi prin serviciul de ambulatoriu poţi s-o vindeci foarte frumos, şi cu semne cât mai puţin vizibile. Dacă o neglijezi la domiciliu, sau mai rău, dacă te dai cu alte lucruri care nu sunt indicate, precum produse pe bază de alcool, atunci vorbim de o arsură de gradul III şi, fără să vrem, ne trezim cu o arsură care nu se vindecă decât cu grefă de piele“, explică medicul specialist în chirurgie plastică.

Arsură de gradul III produsă cu lichid fierbinte FOTO: Adevărul

arsuri - foto adevărul

Iată şi cum facem diferenţa între o arsură de gradul II şi una de gradul III. Arsurile de gradul II se împart şi acestea în arsuri de grad II A şi arsuri de grad II B. 

„Arsura de gradul II A, cea mai comună după cea de gradul I, are specific acele flictene – băşici cu un lichid clar. Se tratează prin pansamente specifice cu soluţii antiseptice şi cu tot felul de soluţii epitelizante, dar şi pe acestea trebuie să le aplice un medic specialist. Cu o conduită terapeutică corespunzătoare se vor vindeca întotdeauna. Cu regim hiperproteic, cu aport hidric crescut, totul va fi bine. Cea de gradul II B este acea arsură care are flictenă serohemoragică, lichidul nu mai e aşa clar. Cel mai uşor virează spre gradul III, dacă o tratezi necorespunzător, iar dacă o tratăm corespunzător şi la timp poate să vireze către II A. Este foarte important să mergi la un medic, să-ţi stabilească foarte bine diagnosticul de profunzime“, avertizează chirurgul.

Regim hiperproteic şi hidratare

Medicul Florin Popa a explicat şi de ce facem mult mai mult rău în momentul în care folosim remedii „băbeşti“. „Dacă punem un unguent peste o arsură de gradul II A, să zicem, când ajungi la medic s-ar putea să nu-şi mai dea seama de profunzimea sau de gradul arsurii. Al doilea lucru: tot ce înseamnă plagă arsă mai mult de gradul II înseamnă plagă deschisă, aşadar, funcţia de barieră a pielii este pierdută, iar în momentul acela orice pui peste are potenţial infecţios. Nu poţi să iei o foaie de varză să o pui peste o arsură care nu este nimic altceva decât o plagă deschisă. Din acest motiv, pansamentele se fac într-o unitate spitalicească şi într-un mediu curat, cu comprese şi instrumentar sterile, şi tot ce aplicăm – soluţii antiseptice sau creme pro-epitelizante – sunt şi acelea la rândul lor sterile. Toate tratamentele aplicate la domiciliu care nu sunt adecvate, care sunt empiric aplicate, toate nu fac altceva decât să vireze o arsură dintr-un grad superficial într-unul mai profund“, a explicat doctorul Popa.

Pacienţii care se refac au nevoie de hrană bogată în proteine şi de hidratare adecvată. „Tot ce înseamnă leziuni postcombustionale pe o suprafaţă de peste 3-4% sunt mari consumatoare de energie şi atunci ne trebuie un regim hiperproteic cu proteină de carne roşie, ouă, piep de pui şi cură de diureză, adică să bem foarte multă apă. De aceea, pacienţii cu arsuri mai intense, când se prezintă la Urgenţe, au o senzaţie de sete imperioasă“, ne sfătuieşte dr. Florin Popa. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

INTERVIU Tulburările de statică vertebrală, neîntâlnite cu 30 de ani în urmă la copii. „Părintele greşeşte că vrea să-l dea doar la pian, la vioară...“ 

Ce spune Dr. Răzvan Hainăroşie despre cazurile de ciupercă neagră la pacienţi care au avut COVID | INTERVIU

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite