Apostila electronică va înlocui şi la Olt falsurile “oficiale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sediul Prefecturii Olt din Slatina a avut loc, joi – 12 decembrie, o masă rotundă pentru implementarea unui ambiţios proiect derulat de Ministerul Administraţiei şi Internelor ce urmăreşte înlocuirea vechilor proceduri de obţinere a unei apostile, cu un sistem electronic “e-apostila”. Practic, vechea apostilă va lăsa locul apostilei electronice, fapt preconizat a avea loc până cel târziu noiembrie 2014.

Prezentarea proiectului anterior menţionat, numit “Sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de către instituţiile prefectului pentru acte oficiale administrative”, a fost prezentat de către subprefectul Emil Marinescu. Oficialul oltean a descris beneficiile noului sistem şi modul în care va fi implementat proiectul. Marinescu a precizat că, în cadrul acestui proiect, va fi implementat un registru electronic al apostilelor, ce va oferi posibilitatea verificării în timp real - de către persoanele interesate - a existenţei apostilelor eliberate în ţara noastră pentru actele oficiale administrative. Proiectul, în valoare totală de peste două milioane de lei, urmează să fie finalizat până în luna noiembrie 2014. La prezentarea de la Prefectura Olt au participat, în afară de funcţionarii din cadrul instituţiei de la Biroul Apostilă, şi alte persoabe din exteriorul instituţiei care folosesc des serviciile de apostilare ale Prefecturii Olt.

“După finalizarea proiectului cetăţenii dar şi funcţionarii vor beneficia de un registru electronic pentru verificarea şi consultarea datelor din apostile şi la cerere se vor putea elibera apostile electronice. În primul rând se va eficientiza procedura de verificare şi consultare a datelor dintr-o apostilă, acest proces fiind - astăzi, unul anevoios şi care necesită ceva timp. Registrul electronic va permite autorităţilor statelor semnatare ale Convenţiei de la Haga, dar şi altora interesaţi, să verifice dacă apostilele cuiva sunt sau nu autentice. Pentru că acesta este, practic, motivul ce a dus la necesitatea introducerii unui astfel de sistem electronic şi în ce priveşte apostilele electronice, şi mă refer la faptul că s-au întâlnit cazuri de apostile false, ca să nu mai vorbesc despre documentele false ce însoţeau o asemenea apostilă”, a declarat subprefectul Emil Marinescu.

Actele de stare civilă, cele mai apostilate

Pentru cei care nu au avut până acum nevoie de o apostilă, trebuie menţionat că aceasta este o ştampilă sau un certificate eliberat de autorităţi competente – în acest caz: prefecturile judeţene – ale unei ţări semnatare a Convenţiei de la Haga pentru actele oficiale întocmite în statul respectiv, documente ce urmează a fi prezentate pe teritoriul unei alte ţări semnatare ale aceleiaşi Convenţii. Apostila atestă originea actului oficial în vederea înlsenirii folosirii actelor oficiale în afara graniţelor statului emitent: cu alte cuvinte, o apostilă certifică autenticitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului sau identitatea sigiliului şi a ştampilei pe care acesta le poartă. Aceste apostile se eliberează doar de către prefecturi. Biroul Apostila al Prefecturii Olt funcţionează cu două persoane, acestea urmând să se ocupe de acest proiect şi în viitor.

La nivelul judeţului Olt sunt eliberate anual aproape 1.000 de apostile, majoritatea fiind solicitate de către persoane fizice care au nevoie de certificarea anumitor documente peste hotare. Cele mai multe acte pentru care s-a solicitat apostilă la Prefectura Olt reprezintă acte de stare civilă, urmate, apoi, de caziere. Dar acest lucru nu se face gratis: persoanele fizice plătesc 22 lei/act, iar persoanele juridice – 44 de lei/document. În prezent, eliberarea unei apostile se face în aproximativ o oră.

Proiectul are o valoare de peste două milioane de lei şi nu necesită co-finanţare din partea beneficiarului. Tot prin acest proiect vor fi achiziţionate echipamente IT şi soluţii softwear care vor contribui la eficientizarea muncii şi modernizarea funcţionării Biroului Apostilă. Proiectul va urmări implementarea a două noutăţi în domeniu: Registrul electronic “e-Registru”, şi apostila electronică “e-Apostilă”. Până acum, 18 state au implementat una sau ambele componente ale proiectului.
 

Vă mai recomandăm:

Şedinţă secretă, la Slatina, despre sistemul antirachetă de la Deveselu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite